Metro
Metro Nieuws 12 jul 2017 / 19:51 uur

Feest in Malta: homohuwelijk gelegaliseerd

Het is feest in het Zuid-Europese Malta. Na een emotioneel debat stemde het parlement daar woensdag namelijk vóór het homohuwelijk. Een primeur, zeker voor een land waar het pas sinds 2011 legaal is om te scheiden.

Malta is een zeer katholiek land, maar mag zich toch het vierentwintigste land ter wereld noemen die homo’s, lesbiennes en biseksuelen dezelfde rechten geeft als heterostellen. Zij kunnen nu niet alleen ook met elkaar in het huwelijksbootje stappen, maar hebben ook op het gebied van adoptie dezelfde rechten. Daarnaast zullen bepaalde formuleringen in wetteksten genderneutraal worden gemaakt. Binnen de Europese Unie is Malta de vijftiende – van de 28 – lidstaat die homorechten opneemt in de grondwet.

Historisch moment

„Ik zie dit als een historische stemming”, zei Joseph Muscat nadat het besluit was genomen tegen de aanwezige pers. „Het laat onze democratie zien en toont dat onze samenleving zich ontwikkelt. We hebben nu een samenleving waarin we allemaal kunnen zeggen dat we gelijk zijn.”

Net niet unaniem

De stemming was – ondanks flink wat kritiek van een aantal conservatieven – net niet unaniem: slechts één parlementslid van de oppositiepartij Nationalist Party stemde tegen. Hij vond dat hij zijn religieuze overtuigingen zou verloochenen wanneer hij voor het homohuwelijk zou stemmen.

De inwoners van Malta vierden de nieuwe wet met een feest op het plein voor het kantoor van minister-president Muscat in de hoofdstad van het land, Valletta.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feest in Malta: homohuwelijk gelegaliseerd
Sluiten