Metro
Metro Nieuws 19 jul 2017 / 14:10 uur

Koffer maakt goedkope vakantie toch nog duur

Zelfs de grootste huismus kan het bijna niet weerstaan: de ticketprijzen van vliegreisjes naar bestemmingen dichtbij én ver weg, worden steeds goedkoper. Voor een paar tientjes zit je in Milaan en als je het echt goed doet, zit je voor een paar euro in Londen.

Wil je langer of verder weg op vakantie, dan stijgen de kosten al flink. De Telegraaf schrijft woensdag dat de prijzen om ruimbagage mee te nemen de afgelopen drie jaar zijn verdubbeld. Dat levert volgens Sandra de Jong van de Consumentenbond geen extra klachten op. „Maar het duurt ook altijd even voordat zo’n proces in werking is gezet.”

Klachten

Wel zijn er al langere tijd klachten en vragen over de ticketprijzen. „Veel kosten zitten niet bij je ticket inbegrepen. Alleen je handbagage zit erbij. Daar kun je je voordeel mee doen.” Maar als je wat extra’s wilt, dan wordt een tripje met het vliegtuig steeds duurder. Tijdens het boekingsproces heb je steeds meer opties. „Je stoel al meteen boeken, eten en drinken, extra beenruimte of speedy boarding, je kunt een ticket helemaal uitkleden.” Het zijn kosten die niet onvermijdbaar zijn, zegt De Jong. Wel zijn het natuurlijk extra keuzes. „En een vliegtuigmaatschappij mag dit ook gewoon doen.”

Voordeel

Tickets worden wel steeds goedkoper, benadrukt De Jong. „Dat heft elkaar wel op. Niet op alle vluchten natuurlijk, maar wel vaak. En uiteindelijk kun je zelf kiezen welke extra’s je neemt.” Kiezen om je bagage in te checken, heeft zo z’n voordelen. Op Schiphol krijg je namelijk voorrang als je deze zomer zonder trolley in de rij voor de handbagage staat.

Met deze tips zit je sowieso goed

Let op met handbagage

Reizen met alleen handbagage kan met een beetje slim inpakken en een korte vakantie heel goed. Maar daar zitten wel beperkingen aan. Check van tevoren goed hoe groot en zwaar je handbagage mag zijn en hoeveel stuks je mee mag nemen. Op de site van de Consumentenbond vind je de afmetingen en gewicht.

Voorkom bijbetalen

Weeg van tevoren je handbagage alvast. Dat kan een hele hoop gedoe schelen als je op het vliegveld komt. Je weet namelijk al precies hoeveel je mee mag nemen en wat te veel is kun je thuis laten. Heb je te veel? Dan is de kans vrij groot dat je koffer alsnog in het ruim moet en je moet bijbetalen.

Boek bagage op tijd bij

Ga je langer weg en wil je meer spullen mee? Dan is het verstandig om de bagage gewoon alvast bij te boeken. Zo kun je met een gerust hart, een paar kilo extra en geen onverwachte kosten op het vliegveld op vakantie.

Check wat je mee mag nemen

En vooral ook hoeveel. Wil je alles lekker vlot laten verlopen, leg de spullen die uit je handbagage moeten dan bovenop. Elektronica moet los door de controle, net als vloeistoffen. Je mag flesjes van maximaal 100 milliliter meenemen in je handbagage en maximaal een liter vloeistof. Let op: een halfvolle fles zonnebrandcrème van 200 milliliter geldt gewoon als 200 milliliter.

Ruim je koffer praktisch in

Er zijn talloze trucjes om je koffer zo economisch mogelijk in te pakken. Je kleding oprollen, spullen in je schoenen doen en je dikste kleding aantrekken zijn de bekende tips. In onderstaand filmpje vind je nog meer briljante inpaktips.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koffer maakt goedkope vakantie toch nog duur
Sluiten