Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 14 jul 2017

Bij een hartstilstand is elke seconde belangrijk

Bij elke voetbalwedstrijd moet een defibrillator aanwezig zijn, stelde sportarts Michel D’Hooghe donderdagavond in Nieuwsuur. Hoe zit dat nou eigenlijk met reanimeren?

Eerst even de cijfers over sporten en hartproblemen. Hele harde cijfers zijn er nog niet. Er zijn wel gegevens van sporters die ‘plotseling sterven’, meldt de Volkskrant. Sportcardioloog Nicole Panhuyzen-Goedkoop heeft het over 2,3 op de 100.000 wereldwijd. Het gaat dan over sporters die jonger zijn dan 35. Bij jongeren die niet sporten is dat volgens Italiaans onderzoek 1 op de 100.000. D’Hooghe heeft het over elke maand een jonge atleet die sterft op het veld.

Meer AED’s

D’Hooghe is voorzitter van de medische commissie van wereldvoetbalbond FIFA. In Nieuwsuur oppert hij dat er bij elke wedstrijd een defibrillator aanwezig moet zijn, ook bij amateurwedstrijden. Dit apparaat, dat je in openbare ruimtes kunt herkennen aan een groen bordje met een bliksemschicht en AED erop, vergroot de overlevingskans. Als er binnen zes minuten gereanimeerd wordt, is de kans op overleving nóg groter.

Als je het eenmaal weet, valt-ie je waarschijnlijk steeds vaker op. Op perrons, in openbare gebouwen en soms in supermarkten zijn ze te vinden. In de AED-doos zitten twee plakkers die elektrische schokken geven. Die worden op de borst van het slachtoffer geplakt. Je zet de defibrillator aan en dan controleert het apparaat wanneer er een schok moet worden gegeven. Als iemands hart nog functioneert óf er juist helemaal geen hartactie meer is, wordt er ook geen schok gegeven.

Iedereen kan het

Maar kan iedereen zo’n AED eigenlijk gebruiken? „Ja, iedereen kan ’m gebruiken”, vertelt Marina Senten van de Hartstichting. „Als je’‘m aanzet, gaat het apparaat rustig en duidelijk tegen je praten en vertelt het wat je moet doen. Het is wel beter om te doen als je een cursus hebt gedaan, dan leer je ook reanimeren.” Ook leer je op een cursus de AED te gebruiken. „Het gaat echt om secondes, dus het is fijn als je alvast hebt geoefend.” Toch adviseert ze als er niemand is, gewoon de aanwijzingen van het apparaat te volgen.

Die secondes zijn heel belangrijk. „Hoe sneller iemand wordt gereanimeerd, hoe groter de kans op overleven en hoe kleiner de kans op schade.” Die schade kan enorm zijn, zagen we bij Nouri. „Dat komt omdat je hart je bloed rondpompt. Je bloed zorgt er weer voor dat er zuurstof bij je organen komt die daardoor kunnen werken. Ook je hersenen werken daardoor. Als dat niet gebeurt, kan je lichaam schade oplopen.” Wanneer je reanimeert, neem je tijdelijk de functie van het hart over.

Reanimeren

De meeste hartstilstanden komen in en om het huis voor. Mocht je iemand neer zien vallen, dan is het belangrijk meteen de ambulance te bellen. In de meldkamer vertellen ze je vervolgens wat je moet doen. „Ook sturen ze een melding uit naar mensen in de buurt die kunnen reanimeren. Als jouw buurman een hartstilstand krijgt, kan het zijn dat een van je andere buren wordt opgeroepen om te reanimeren.” Die mensen noemt de Hartstichting burgerhulpverleners.

Een AED vergroot de kans op overleven. Met de uitspraak van D’Hooghe om op voetbalvelden AED’s aan te schaffen, is Senten het dan ook zeer eens. „En niet alleen op voetbalvelden. We hebben nu al veel burgerhulpverleners. Nu moeten we zorgen dat er genoeg AED’s zijn en dat mensen die er een hebben, deze aanmelden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Bij een hartstilstand is elke seconde belangrijk
Sluiten