Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Drukte Schiphol: marechaussee krijgt hulp van burger

De Koninklijke Marechaussee wil onervaren en ongewapende burgers gaan inzetten bij de paspoortcontrole op Schiphol. Deze maatregel moet de lange wachtrijen op de luchthaven tegengaan tijdens de drukke zomerperiode. Na een stoomcursus grensbewaking van zes weken kunnen ze aan de slag.

De vakantie begint vrijdag voor Midden-Nederland en dat betekent de eerste topdrukte op Schiphol. Om die drukte de baas te blijven, houdt de marechaussee nu een proef met een ongewapende burger bij de marechaussee. Over het plan heerst veel onrust.

Levensgevaarlijk, noemt Sven Schuitema, voorzitter van de Marechausseevereniging, de proef in het AD. „Grensbewaking is een vak dat niet even in zes weken te leren is. Het werk vergt ervaring en een scherp oog voor verdachte gedragingen, ook in de rij voor de paspoortcontroles”, aldus Schuitema.

De proefpersoon zal altijd samen met een gewapende marechaussee zijn. Na de proef zal gekeken worden of de manier van opleiden voldoende is. Normaal duurt een opleiding tot marechaussee een jaar.

Chaos voorkomen

Ook het kabinet wil er alles aan doen om de chaos, die in mei ontstond, te voorkomen. In de meivakantie ontstonden er urenlange wachtrijen op Schiphol, wat tot grote onvrede leidde onder reizigers. De marechaussee krijgt daarom nu hulp van Defensie en de Dienst Justitiële Inrichtingen.

De luchthaven kan nu zo’n vijftig mensen van de Dienst Justitiële Inrichtingen inzetten, die normaal in de gevangenissen werken. Ook gaat Defensie militairen inzetten bij voertuigcontroles aan de grens en in de havens. Zo kunnen de marechaussees die daar nu werkzaam zijn, worden ingezet op Schiphol. „Het blijft druk. Mensen zullen ook moeten wachten, maar je hoeft echt geen dag van tevoren te komen als je een vlucht wilt halen”, aldus Dijksma in De Telegraaf.

Wat vind jij?

Geef je mening hier in onze poll.

https://business.facebook.com/Metro/posts/1400801269967778

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Drukte Schiphol: marechaussee krijgt hulp van burger
Sluiten