Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 7 jul 2017 / 09:08 uur

Dit nieuws moet je weten op vrijdagochtend 7 juli

Rellen in Hamburg

Vrijdag vindt de G20-top plaats in Hamburg, waartegen demonstranten van de protestmars Welcome To Hell donderdagavond actie voerden. Al relatief vroeg op de avond braken er rellen uit tussen de demonstranten en de politie. Omdat de protestvoerders hun gezicht hadden bedekt, werden ze tegengehouden. De demonstranten begonnen de politie daarop te bekogelen. Hierbij raakten 76 politiemensen gewond. Ook piloten van een politiehelikopter werden getroffen: er werd met een laser in hun ogen geschenen. Volgens de organisatie van de protestmars is de politie te snel opgetreden en kregen de demonstranten niet de kans om hun gezichtsbedekking af te doen. Na de protestmars, die aan het eind van de avond afliep, vonden er volgens de politie nog op verschillende plekken in Hamburg incidenten plaats.

Tijn haalt 1 miljoen op

De actie Lak door Tijn heeft inmiddels 1 miljoen euro opgebracht. Het Bredase jongetje Tijn haalde eind 2016 2,5 miljoen euro op voor 3FM Serious Request omdat hij heel Nederland aan het lakken kreeg. De ongeneeslijk zieke Tijn kwam een tijdje terug opnieuw in het nieuws vanwege zijn actie voor stichting Semmy waarmee hij geld ophaalde voor onderzoek naar hersenstamkanker. Mark Rutte heeft gereageerd op de succesvolle actie en noemt Tijn een voorbeeld voor veel mensen: “Na de fantastische actie in Breda met Serious Request die ook al in belangrijke mate rond Tijn draaide, is het jullie gelukt om ook dit weer voor elkaar te krijgen”, zei hij tegen 3FM-dj’s Domien en Frank. De actie van Tijn, waarmee hij een apparaat kan kopen dat kinderen met hersenstamkanker behandelt, loopt tot vrijdagmiddag 12:00.

Eerste vakanties vrijdag van start

De eerste schoolvakanties beginnen vrijdag. Basisschoolkinderen en middelbare scholieren in het midden van het land hebben hun laatste dag op school en dat betekent: drukte op de weg. Hiervoor waarschuwt de ANWB. De drukte wordt verwacht op de wegen naar het zuiden, omdat in België de vakanties ook al deels ingaan. Vakantiegangers die over Duitsland rijden (of daar vakantie gaan vieren) moeten rekening houden met wegwerkzaamheden. Na het midden van het land (Utrecht, Zuid-Holland en het grootste deel van Gelderland) begint de vakantie volgende week vrijdag voor het zuiden des lands en een week later voor de scholieren die in het noorden van Nederland wonen. De zwarte zaterdagen in Frankrijk, het populairste vakantieland onder Nederlanders, zijn dit jaar 29 juli en 5 augustus.

Noodweer

Donderdagnacht ook wakker geworden van het onweer en de harde regen? Dat kan goed. Flinke onweersbuien, die gepaard gingen met veel regenval trokken ’s avonds al over het land. Dit heeft op verschillende plekken voor overlast gezorgd. Vanwege blikseminslag reden er geen treinen rondom Nijmegen en lag tevens het treinverkeer tussen Haarlem en Amsterdam stil. Ook in Brabant ging het onweer tekeer. In Heeswijk-Dinther brak er na een blikseminslag brand uit in een varkensbedrijf. In Soestdijk moest een concert van Bløf worden stilgelegd door de weersomstandigheden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit nieuws moet je weten op vrijdagochtend 7 juli
Sluiten