Metro
Metro Nieuws 21 jul 2017 / 09:38 uur

Dit moet je weten op vrijdagochtend 21 juli

Wat moet je op deze vrijdagochtend 21 juli weten? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Doden bij aardbeving op Kos

Op het Griekse eiland Kos zijn twee doden gevallen na een aardbeving donderdagnacht. De burgemeester van Kos meldt dat er ook meerdere gewonden zijn gevallen.

De aardbeving tussen de Turkse kust en het Griekse eiland had een kracht van 6,7. Naast overlast in Kos, veroorzaakte de aardbeving overstromingen in de Turkse badplaats Bodrum. Door de kleine vloedgolf als gevolg van de beving liepen gebouwen en straten onder water.

Na de beving gingen veel mensen de straat op. Ook zijn er meldingen van schade aan gebouwen en viel op meerdere plekken de stroom uit. Het Europees-Mediterrane Seismologisch Centrum (EMSC) waarschuwt mensen via social media om lager gelegen gebieden voorlopig te mijden.

O.J. Simpson komt in oktober vrij

Na negen jaar gevangenschap, is O.J. Simpson (70) in oktober weer een vrij man. Simpson zat een straf uit voor een gewapende overval. De voormalige footballspeler, televisie- en filmster mag van de reclasseringscommissie van Nevada naar huis.

Dat besloot de commissie na een zitting, waar ook de slachtoffers en zijn dochter werden gehoord. Simpson heeft zich volgens de commissie goed gedragen en vormt geen gevaar voor het publiek.

De beslissing viel op de kop af dertien jaar nadat Simpson na een geruchtmakend proces werd vrijgesproken van de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend in Los Angeles.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Laatste dag Nijmeegse vierdaagse van start

Het eind is in zicht voor tienduizenden wandelaars in Nijmegen. De laatste etappe van de Nijmeegse Vierdaagse is van start gegaan. De vierde en laatste dag van het massale wandelfestijn eindigt vrijdag voor de deelnemers als het goed is met een warm onthaal op de ‘Via Gladiola’ in het centrum van Nijmegen. De eerste lopers zijn rond 03.30 uur vertrokken, tot 18.00 uur kan worden gefinisht.

Het jaarlijkse evenement voert enthousiastelingen vier dagen lang over drie verschillende afstanden door het Gelderse, Brabantse en Limburgse landschap in de wijde omgeving van Nijmegen. Na voor de laatste keer 30, 40 of 50 kilometer te voet te hebben afgelegd, ontvangen de volhouders vrijdag bij de eindstreep een felbegeerd Vierdaagsekruisje.

Hele land heeft zomervakantie

Regio Noord moet vrijdag nog even bikkelen, maar aan het eind van de dag mogen ook daar de scholen hun deuren zes weken lang sluiten. Aan het eind van deze vrijdag heeft de laatste regio ook eindelijk zomervakantie. Vorige week begon de schoolvakantie in de regio Zuid, basisscholieren in de regio Midden zijn al twee weken vrij. Traditiegetrouw is het begin van de schoolvakantie per regio de aanleiding voor veel Nederlanders om vrij te nemen. Onder de regio Noord vallen de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

Naar verwachting vertrekken meer dan een miljoen Nederlanders komend weekend naar hun vakantiebestemming. De ANWB waarschuwt vakantiegangers rekening te houden met files op wegen in binnen- en buitenland.

Verder in het nieuws

‘Laagste prijs’ hotelbed vaak onzin

Ben je regelmatig op zoek naar een goede hoteldeal? De ‘laagsteprijsgarantie’ waarmee hotels toeristen proberen te trekken, blijkt vaak onzin. Volgens onderzoek van de Consumentenbond waarover De Telegraaf vrijdag bericht worden de kamers vaak op andere sites goedkoper aangeboden. „Als je een beroep doet op de garantie, dan word je bij veel hotels van het kastje naar de muur gestuurd”, zegt een woordvoerster van de Consumentenbond.

De onderzoekers testten de ‘prijsgarantie’ van tien bekende hotelketens. Kamers bleken steeds op andere websites goedkoper te worden aangeboden. Volgens de Consumentenbond respecteren de meeste hotels de garantie wel, als de consument maar lang genoeg aanhoudt. Volgens een marketingdeskundige zijn consumenten de dupe van de concurrentiestrijd tussen hotels en boekingssites.

1,5 miljoen euro voor ‘maanstofzak’

Een vrouw uit Chicago heeft een hele goede deal gemaakt toen ze in 2015 1000 dollar uitgaf. Ze kocht op een veiling van overheidsspullen een zak met sporen van maanstof. Neil Armstrong gebruikte de zak van 30 bij 21 centimeter om na de eerste bemande landing op de maan in 1969 stof te verzamelen voor onderzoek op aarde.

Diezelfde zak is op een veiling bij Sotheby’s in New York voor 1,5 miljoen euro verkocht. Dat is wel minder dan de 1,7 miljoen tot 3,4 miljoen euro die werd voorspeld.

De vrouw heeft de zak laten controleren door NASA. De ruimtevaartorganisatie herkende de zak en probeerde die tevergeefs terug te krijgen, omdat die „aan het Amerikaanse volk toebehoorde”. Volgens NASA was hij per abuis bij de afgedankte spullen gezet, maar een rechter besliste in december dat de vrouw het voorwerp rechtmatig had verkregen.

Rotterdamse viskraam wint haringtest

De droom van Robert en Christian de Haan is werkelijkheid geworden: de twee broers hebben de Nationale Haringtest van het AD gewonnen met hun viszaak Ruud de Haan. „Hier kun je alleen maar van dromen”, zegt Christian den Haan vrijdag in de krant. De afgelopen jaren scoorde de winkel van de gebroeders Den Haan al steeds minstens een 9 in de jaarlijkse keuring. Deze keer kregen de haringen een 10 van de testers.

De tweelingbroers Robert en Christian zijn al de vierde generatie die in de vishandel zit. Als in 2000 hun vader Ruud plotseling overlijdt, geven zij beiden hun studie op om de zaak te runnen. Op een korte onderbreking in 2006 na zijn zij sindsdien fulltime tussen winkel en visafslag te vinden, met hun derde zakenpartner Seth van Dienst.

De kwaliteit van de geteste haringen was dit jaar hoog, met een eindcijfer van 8 of hoger voor maar liefst 48 van de 148 bezochte verkooppunten. Daar staat tegenover dat 31 haringverkopers niet verder kwamen dan een score van 2,5 of lager. Zaterdag publiceert het AD de volledige lijst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten op vrijdagochtend 21 juli
Sluiten