Metro
Metro Nieuws 20 jul 2017 / 06:56 uur

Dit moet je weten op donderdagochtend 20 juli

Wat moet je op deze donderdagochtend 20 juli weten? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Trump zet senatoren onder druk

In een lunchbijeenkomst heeft president Donald Trump woensdag laten weten dat de Republikeinen in de Senaat in Washington moeten blijven. Hij wil dat ze voor het reces Obamacare herroepen. Deze week werd duidelijk dat te veel leden van de eigen Grand Old Party de nieuwe zorgwet afkeuren.

„We kunnen Obamacare afschaffen, maar we zouden die moeten afschaffen én vervangen. En we zouden de stad niet moeten verlaten totdat het is afgerond – totdat het wetsvoorstel op mijn bureau ligt en we kunnen overschakelen naar het Oval Office”, aldus Trump „Ik zet mijn handtekening en we vieren allemaal feest met het Amerikaanse volk. Iedere senator die tegenstemt, zegt in werkelijkheid tegen Amerika dat het goed af is met Obamacare.”

Hersentumor vastgesteld bij senator McCain

Bij de Republikeinse senator John McCain is een hersentumor gevonden. De senator werd geopereerd voor een bloedprop bij zijn linkeroog. In een verklaring stelt het ziekenhuis in Phoenix dat wordt gekeken naar de behandelmethodes die mogelijk zijn. Een van de opties is onder meer chemotherapie in combinatie met bestraling.

Na analyse van de bloedprop stelden artsen de hersentumor vast. McCain die vorige week vrijdag werd geopereerd, herstelt thuis van de operatie. Hij maakt het naar omstandigheden goed.

Verder in het nieuws

Vrouwen maken zich op voor tweede EK-duel

Een grote kans voor de Nederlandse voetbalvrouwen donderdag. Ze kunnen een grote stap zetten naar de kwartfinales van het EK in eigen land. Met een overwinning op Denemarken neemt Oranje de leiding in groep A stevig in handen. Ook een gelijkspel zou de thuisploeg niet slecht uitkomen, maar daar wilde bondscoach Sarina Wiegman in haar voorbeschouwing niets van weten. „Nee, dank je, zeker niet”, antwoordde de oud-international woensdag op de vraag of ze vooraf zou willen tekenen voor een remise.

Nederland begon met een zege op Noorwegen (1-0). Denemarken opende het EK met een overwinning tegen België (1-0). Alleen de nummers een en twee van de poule plaatsen zich voor de kwartfinales. Oranje sluit maandag de groepsfase af met de wedstrijd tegen België in Tilburg.

Het tweede groepsduel van Oranje begint donderdag om 20:45 uur op het uitverkochte Kasteel van Sparta in Rotterdam.

Derde dag van Nijmeegse Vierdaagse

De derde dag van de Nijmeegse vierdaagse gaat vandaag van start. Een kleine 40.000 mensen begint vanochtend met de wandeling. De wandelaars krijgen het waarschijnlijk minder zwaar dan woensdag, toen de temperatuur steeg tot zo’n 32 graden.

Er zijn nog 39.719 deelnemers over voor de wandeltocht over de heuvels rond Groesbeek. De eigen Vierdaagseweerman verwacht dat de wandelaars op deze dag van Groesbeek een moeilijke start zullen hebben. ,,Rond de start kan het regenen met misschien onweer en een luchtvochtigheid van 90 procent.” Het blijft donderdag in het Rijk van Nijmegen halfbewolkt. In de middag wordt het ongeveer 25 graden.

Het jaarlijkse wandelevenement duurt tot en met vrijdag en finisht dan traditioneel op de ‘Via Gladiola’ in de Nijmeegse binnenstad.

Froome ligt nog een keer onder vuur

Mits de concurrenten in het algemeen klassement niet al hun krachten hebben verspeeld, wacht geletruidrager Chris Froome nog één dag waarop hij de leiding in de Tour de France kan verspelen. Met de Colombiaan Rigoberto Urán en de Fransman Romain Bardet op 27 seconden wordt het nog een dagje opletten in de Alpen voor de Britse kopman van Team Sky. De rit eindigt met de beklimming van de Col d’Izoard.

De start van de etappe is kort voor 13.00 uur in Briançon. De top van de eerste col ligt na 60 kilometer. Iets over de helft van de 179 kilometer lange etappe begint het serieuze klimwerk met de Col de Vars. Na een afdaling naar Guillestre begint daar de tocht naar de top van de Izoard, die op 2360 meter hoogte ligt.

Het weer

Het is vandaag bewolkt. In het oosten kunnen buiten samengaan met onweer, hagel en veel neerslag. In de loop van de dag breekt de zon vaker door en zijn nemen de buien in het westen af. De temperatuur loopt uiteen 22 graden aan zee en 26 graden in het oosten en zuidoosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten op donderdagochtend 20 juli
Sluiten