Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Dekker moet islamitische school toch financieren

Staatssecretaris Sander Dekker moet een islamitische middelbare school in Amsterdam ondanks zijn verzet toch toestaan. De Raad van State heeft besloten dat er geen ‘gegronde reden’ is om bekostiging te weigeren. „Ik vind het dan frustrerend dat deze school nu kan starten”, laat Dekker weten.

In 2011 besloot Dekker dat de school die de Stichting Islamitische Onderwijs (SIO) in Amsterdam wilde starten, in aanmerking kwam voor subsidie. Uiteindelijk weigerde hij echter om geld te geven. Zijn vrees is dat leerlingen van de school zich zullen afkeren van de Nederlandse maatschappij. „Het kan niet zo zijn dat we met belastinggeld een school mogelijk maken waar kinderen zich van Nederland leren afkeren in plaats van er onderdeel van uit te maken.”

Sympathie voor IS

De gemeente Amsterdam en Dekker hebben jarenlang geprobeerd om de stichting van de school tegen te houden. De belangrijkste reden hiervoor waren radicale uitlatingen van een van de bestuurders in 2014. „Leve Isis en insjallah op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken”, schreef de man in een Facebookbericht.

Volgens Dekker hebben de andere bestuursleden niet voldoende afstand genomen van de uitlatingen. Daarom heeft de staatssecretaris de Inspectie van het Onderwijs de school laten onderzoeken. SIO weigerde echter om de Inspectie noodzakelijke informatie te verschaffen, meent hij.

Geen gegronde reden

De Raad van State oordeelde dat Dekker niet in zijn gelijk staat. „De feiten en omstandigheden in deze raak rechtvaardigen niet de conclusie van de staatssecretaris dat een gegronde reden aanwezig is.” Zo heeft het bestuur van SIO onder anderen direct na de uitlatingen van het voormalig bestuurslid zichzelf gedistantieerd van elke vorm van extremisme en terrorisme en heeft het de Inspectie laten weten ‘tot haar dienst’ te staan als zij een onderzoek zou vorderen.

„Ik heb nog altijd weinig vertrouwen in dit bestuur”, laat staatssecretaris Dekker weten naar aanleiding van de uitspraak dat de school haar deuren weer mag openen. „De rechterlijke uitspraak laat echter geen andere mogelijkheid.” De staatssecretaris heeft de Inspectie gevraagd om in de gaten te houden of de school voldoet aan wettelijke kwaliteitseisen. „Is dit niet het geval, dan zal de inspectie handhaven”, benadrukt hij. Bovendien roept hij ouders op goed na te denken voordat zij hun kind inschrijven op de school.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dekker moet islamitische school toch financieren
Sluiten