Metro
Metro Nieuws 6 jul 2017 / 10:01 uur

Crimineel komt makkelijker aan werk dan allochtoon

Heb je een strafblad? Dan heb je meer kans op een baan dan wanneer je een migratie-achtergrond hebt. Uit een onderzoek van Tijdschrift voor Criminologie blijkt dat je met een strafblad en Nederlandse afkomst namelijk sneller aan het werk komt.

Niet de hoofdvraag

Dat was aanvankelijk niet eens de hoofdvraag van de wetenschappers die het onderzoek deden. De vraag was hoe makkelijk je als 20-jarige man met strafblad aan een baan komt. Drie criminologen en een socioloog van de Vrije Universiteit, het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, de Radboud Universiteit en Universiteit Utrecht voerden het onderzoek uit. De uitkomst liet nog veel meer zien.

Eén van de variabelen in het onderzoek was de etnische herkomst van de sollicitanten. Dat bleek na het bekijken van de gegevens veel belangrijker te zijn bij het vinden van een baan dan het strafblad. „Wij wisten uit eerder onderzoek natuurlijk wel dat afkomst een rol speelt, maar dat die rol zo groot zou zijn hadden we niet voorzien”, zegt criminoloog Chantal van den Berg (VU), een van de onderzoekers volgens de Volkskrant.

Verzonnen sollicitaties

De onderzoekers hebben in totaal 520 verzonnen sollicitatiebrieven met bijpassende cv gestuurd naar verschillende bedrijven. De vacatures waar op werd gereageerd, stonden ook echt open. Alle sollicitatiebrieven en cv’s waren hetzelfde, behalve dat de ene helft een taakstraf had gehad voor bijvoorbeeld een gewelds- of zedenmisdrijf. Bij de andere groep werd op de cv’s aangegeven dat de afzender een migratie-achtergrond had.

De uitkomst is opvallend. Van de mensen die zogenaamd waren veroordeeld, werd 28 procent uitgenodigd op gesprek. Kandidaten met een migratie-achtergrond werden slechts in 9 procent van de gevallen uitgenodigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Crimineel komt makkelijker aan werk dan allochtoon
Sluiten