Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 25 jul 2017

Campagne voor ravottende jongens roept verbazing op

De nieuwe campagne van SIRE, waarin wordt opgeroepen om jongens weer meer jongens te laten zijn, wekt nogal wat verbazing op. Dat blijkt uit de eerste reacties op de filmpjes waarin jochies onder meer ravotten in het bos en met elkaar vechten op straat. In de reacties noemen mensen de campagne onder meer ‘seksistisch’.

Met de campagne ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ wil SIRE opvoeders aan het denken zetten over hoe ze met jongens omgaan. Ze zouden namelijk teveel geremd worden in hun ontwikkeling en dat is schadelijk. „Voor jongens die te weinig ruimte krijgen, liggen onderpresteren, onzekerheid en motivatieproblemen op de loer”, zegt Lucy van der Helm, directeur van SIRE.

De campagne is volgens Van der Helm gestart omdat er vanuit de wetenschap al langer geluiden klinken dat jongens in de huidige maatschappij teveel ingeperkt worden in hun natuurlijke gedrag, maar dat de discussie vaak zonder actie weer wegebt. Het het persbericht van SIRE zegt evolutionair psycholoog Mark van Vugt: „Jongens leren van nature door te proberen. Daar moet de ruimte voor zijn. Want die manier van ontwikkelen komt goed van pas zodra ze volwassen zijn."

Dat niet iedereen deze actie van SIRE kan waarderen blijkt wel uit de vele reacties die de campagne oproept op Twitter. Columnist en VMBO-docent Meester Bart laat op twitter weten: ,,Laten we niet vergeten dat er ook jongens zijn die níet willen ravotten. Jongens die ongevraagd niet passen in het beeld van ‘jongens’."

https://twitter.com/meesterbart/status/889723342110040065

Als het opvoeddeskundige Marina van der Wal had gelegen had SIRE zich niet specifiek op jongens moet richten, maar op kinderen in het algemeen. ,,Stoeien en spelen, gedrag dat nu aan jongens gekoppeld wordt, is voor alle kinderen goed. Dat jongens meer naar buiten gericht zijn en meisjes naar binnen, is ook gedrag dat wij hen vanaf de geboorte aanleren. Meisjes die zich niet ‘als een meisje’ gedragen, worden tomboys genoemd, tja, dan gaat het natuurlijk al mis. Het is een beetje een kip of ei-verhaal."

Toch vindt Van der Wal de campagne nu al geslaagd: ,,Het is de bedoeling van SIRE om een maatschappelijke discussie op te wekken. Nou, dat is gelukt, kunnen we wel zeggen. Als ze zich op jongens en meisjes hadden gericht, hadden ze voor de makkelijke weg gekozen."

https://twitter.com/LennartvN/status/889748782757425153

SIRE geeft aan dat er nu gekozen is voor een campagne gericht op jongens, omdat uit een onderzoek onder Nederlanders is gebleken dat 56 procent van de Nederlandse ouders met jongens het probleem herkent dat jongens niet genoeg ruimte krijgen, met als gevolg dat jongens onderpresteren. Daarnaast vindt meer dan driekwart van de ouders met jongens dat het onderwerp aandacht moet krijgen.

De campagne van SIRE loopt nu zes weken, waarna er in februari nog eens zes weken aandacht voor is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Campagne voor ravottende jongens roept verbazing op
Sluiten