Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 2 jul 2017 / 14:30 uur

’Blanco sigarettenpakje effectiever dan enge foto’

Noorwegen gaat als vierde land blanco sigarettenverpakkingen verplicht stellen om te voorkomen dat vooral jongeren beginnen met roken en om rokers te ontmoedigen. De merklogo’s, kleuren en lettertypen van fabrikanten zouden te aantrekkelijk zijn. Ook de Metro-lezer denkt dat dit effectiever is dan de afschrikwekkende foto’s die momenteel op de pakjes in Nederland prijken.

Geen bling bling

In Nederland zijn waarschuwende teksten en schokkende foto’s die de gevolgen van roken tonen sinds vorig jaar verplicht. Er is ook gekeken naar de optie van blanco pakjes, want een logo blijft namelijk te aantrekkelijk voor jongeren, zegt ook KWF Kankerbestrijding. Hippe pakjes met ’bling bling’ kan hen ertoe aanzetten om te gaan roken. Maar hier wil de Nederlandse regering nog niet aan.

Ruim de helft van de Metro-lezers denkt wel dat mensen minder snel zullen grijpen naar een neutraal pakje zonder opdruk, blijkt uit een poll. Bijna een derde is voorstander van de schokkende foto’s en nog geen vijfde heeft een andere mening. Zo pleit Petranell voor een lijstje met optelsommen op de verpakking. Een jaar niet roken is zoveel geld bespaard, 2 jaar niet roken is die ene mooie auto.

Verzet tabaksindustrie

Een leuk idee, maar de neutrale optie zonder merknaam is reëler. Australië begon in 2012 als eerste met blanco pakjes. Sindsdien zou het percentage rokers onder de Australiërs echter met slechts ruim een half procent zijn gedaald. Inmiddels hebben ook Groot-Brittannië en Frankrijk de regel ingevoerd. De invoering ging gepaard met veel verzet door de tabaksindustrie.

In Noorwegen is dit weekeinde een wet van kracht geworden die bepaalt dat pakjes er allemaal hetzelfde uit moeten gaan zien. De tabaksindustrie heeft in dit land een jaar de tijd om een neutrale, groenbruine verpakking voor sigaretten en (snuif) tabak in te voeren.

Verkoop aan banden

Metro-lezer Erik van Trigt ziet nog een andere oplossing. „Sigaretten zouden alleen in tabakswinkels verkocht moeten worden. Per slof, zonder reclame aan de buitenkant en 18+. Zo raak je de huidige roker niet en ontzie je de jeugd.” Kevin Bizot denkt dat het niet aan de verpakking ligt. „Al stoppen ze het in een komozakje.”

In Nederland rookt ongeveer een kwart van de Nederlanders boven de twaalf jaar. Rond de eeuwwisseling was dat een derde van de mensen. Het aantal rokers daalt dus langzaam maar zeker. Twee van de drie rokers sterft aan de gevolgen van hun verslaving. Een kwart van hen al voordat ze met pensioen gaan, weet het Antoni van Leeuwenhoek.

Het kankerinstituut vindt dat er nog veel meer ontmoedigd moet worden dan nu gebeurt. De prijs van tabakswaar moet verder omhoog, de verkooppunten van sigaretten omlaag en nieuwe campagnes moeten mensen doordringen van de gevaren, stelde het bestuur onlangs.

„Hoewel de hoge accijnzen op sigaretten de Staat veel geld opleveren, is het nadeel van alle rokers voor de samenleving per saldo toch groter”, schreef het kankerinstituut eerder in een brief aan de onderhandelaars bij de formatie van een nieuw kabinet. „Zo worden de kosten voor de gezondheidszorg onbetaalbaar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
’Blanco sigarettenpakje effectiever dan enge foto’
Sluiten