Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 12 jul 2017 / 14:08 uur

Bijtende pitbull komt eigenaresse duur te staan

Het wilde gedrag van honden kan weleens erg vervelend zijn voor de portemonnee van hun baasjes. Dat blijkt wel uit de straf die de rechtbank oplegde aan de eigenaresse van de pitbull die vorig jaar een meisje (6) in haar gezicht beet. Naast 180 uur werkstraf, moet de 36-jarige vrouw bijna 9.000 euro schadevergoeding betalen aan het jonge meisje en haar familie.

De vrouw liet haar pitbull Charley, die ze twee weken eerder uit het asiel had gehaald, vorig jaar juli los lopen in een binnentuin van het appartementencomplex waar zij woonde, in Amsterdam. Hoewel deze gemeenschappelijke tuin is afgesloten met een hek, wist het zesjarige buurmeisje tussen de spijlen door te kruipen. Een grote fout, zo bleek: het meisje werd meerdere keren in haar gezicht gebeten door de hond.

Ernstige verwondingen

Daarbij liep het meisje ernstige en diepe verwondingen op. Waarschijnlijk is ze voorlopig nog niet klaar met medische behandelingen. Ook in de toekomst zal ze nog vaak het ziekenhuis van binnen zien en het is nog maar de vraag of ze ooit volledig zal herstellen. Naast de fysieke verwondingen, wordt ook vermoed dat het meisje een posttraumatische stressstoornis aan de gebeurtenis heeft overgehouden.

Behalve voor het meisje zelf, was het incident logischerwijs ook voor de rest van haar gezin schokkend en traumatisch. Vooral haar ouders hebben het zwaar, zij moesten toekijken hoe hun dochter door de hond werd aangevallen.

Strafbaar

Natuurlijk was het niet de intentie van de eigenaresse dat de hond het meisje zou bijten. Toch oordeelt de rechtbank dat zij te onvoorzichtig is geweest, wat haar strafbaar maakt. De vrouw wist dat de hond in het verleden mishandeld was en daardoor gevaarlijk kon zijn.

Daarnaast was zij ervan op de hoogte dat ze informatie miste over het gedrag van de hond bij kinderen, omdat zij niet het volledige medische dossier van haar pitbull in handen had. Verder vond de rechter dat zij had moeten beseffen dat er andere mensen in de tuin aanwezig zouden kunnen zijn.

Reageer op artikel:
Bijtende pitbull komt eigenaresse duur te staan
Sluiten