Metro
Metro Nieuws 6 jul 2017 / 06:59 uur

Administratieve rompslomp bij opvanghuizen vrouwen

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen luidt de noodklok als het gaat om vrouwenopvang. Vrouwen die daar naartoe vluchten, komen in een ‘administratieve rompslomp’ terecht. „In theorie lijkt het allemaal goed geregeld, maar in de praktijk worden kwetsbare vrouwen, die aan het overleven zijn, geconfronteerd met allerlei praktische zaken waar ze op dat moment niet de energie voor hebben”, zegt de ombudsman.

Rapport

Donderdag verscheen een rapport waaruit blijkt dat de problemen al bij binnenkomst beginnen. Er moeten allerlei financiële papieren worden ondertekend waarvan de gevolgen lastig te overzien zijn. Ook is het voor de vrouwen onduidelijk dat ze een eigen bijdrage moeten betalen, of hoeveel die is.

Elk jaar komen er zo’n 12.000 vrouwen in opvanghuizen terecht, vaak met kinderen. Deze kwetsbare groep is op zoek naar bescherming na mishandeling, psychische problemen of een financieel lastige situatie.

Langer dan nodig

Vrouwen komen in opvanghuizen, zoals een Blijf van mijn Lijf-huis, terecht die vrouwen opvangen die niet in een veilige situatie zitten. Tijdens het verblijf is het de bedoeling dat ze financieel onafhankelijk worden, door bijvoorbeeld een bijstandsuitkering aan te vragen. Daarvoor is een adres nodig, terwijl vrouwen juist op een geheime locatie zitten uit veiligheid. Ook blijven veel vrouwen langer dan nodig in een opvanghuis. Ze hebben vaak schulden en hebben daardoor moeite om een urgentieverklaring te krijgen voor een huurwoning.

Door de administratieve hindernissen wordt het voor kwetsbare vrouwen nog moeilijker om op eigen benen te gaan staan. Van Zutphen legt de verantwoordelijkheid bij de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. „Ik doe een dringend beroep op de zorgplicht van VWS en gemeenten om de knelpunten aan te pakken en het voor deze kwetsbare groep vrouwen makkelijker te maken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Administratieve rompslomp bij opvanghuizen vrouwen
Sluiten