Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 21 jul 2017 / 20:15 uur

Aardbeving: ‘We maken ons op om buiten te slapen’

In Griekenland en Turkije zijn sinds de zware aardbeving meer dan honderd naschokken gemeten. De kans is groot dat de naschokken voorlopig nog wel even aanhouden. Mensen kiezen er dan ook voor de nacht buiten te spenderen.

Terwijl we bellen met Marieke van Amelsfort, die met haar gezin in het dorpje Akyalar (nabij Kos) zit, vindt net een krachtige naschok plaatst. De gasten in het restaurant waar zij dineert, lopen geschrokken naar buiten. „Dit was voor mijn gevoel de ergste schok sinds de beving vannacht", aldus Marieke. „Er is nu veel meer paniek dan vannacht. Ik heb mensen nog niet zo zien reageren: kinderen worden onder de arm genomen en zijn aan het huilen."

Het is een beving van ongeveer 5 op de schaal van Richter, vertelt Marieke terwijl ze Lastquake checkt, de app van het EMSC. Ondanks dat het nu al een tijdje rustig is, zal niet iedereen terugkeren naar de hotelkamers. „De meeste mensen maken zich op om buiten te gaan slapen", vertelt Marieke. Of het gezin zelf ook buiten slaapt? „We twijfelen nog, maar hebben wel al lange broeken aangedaan."

Foto: Marieke van Amelsfort

Evacuatie verliep geordend

Over de beving van die nacht, vertelt Marieke vrij rustig. „Het was half twee en we lagen al even te slapen. Op een gegeven moment bewoog alles en was er allemaal herrie. Mijn 11-jarige zoontje stond recht overeind. Die riep ‘Wat is dat!’. Marieke had al snel door dat het om een aardbeving ging. „Ik heb dat ook een keertje meegemaakt in Nederland, lang geleden."

Na opnieuw een schok te voelen, besluit het gezin naar buiten te gaan. Volgens Marieke ging de evacuatie best geordend. „Personeel wees waar je heen moest en ging de kamers af om mensen te waarschuwen." Na een tijdje werden er kinderbedjes, stoelen en dekbedden van binnen gehaald. „Om de zoveel tijd waren er weer schokken. Dan weer een half uur niets en dan beweegt het onder je voeten. Tegen zessen zijn we weer naar de kamer gegaan, maar besloten niet meer te gaan slapen."

https://twitter.com/shirleyviswat/status/888468800328400903

Naschokken

De Griekse en Turkse badplaatsen werden in de nacht van donderdag op vrijdag opgeschrikt door een aardbeving 6.7 op de Schaal van Richter. Het natuurgeweld zorgde voor flinke schade in Kos en veroorzaakte een kleine vloedgolf in Bodrum. Het Europese Mediterrane Seismologische Centrum (EMSC) meldt dat er tot nu toe meer dan 160 naschokken zijn gemeten, en zestig daarvan duidelijk voelbaar waren.

Naar verwachting krijgen de mensen in het aardbevingsgebied de komende tijd nog te maken met naschokken. „Met dit soort bevingen duurt dat wel drie tot vier dagen”, vertelt KNMI-seismoloog Bernard van Dost tegen de NOS. „Over het algemeen nemen ze wel in aantal en kracht af.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aardbeving: ‘We maken ons op om buiten te slapen’
Sluiten