Metro
Metro Nieuws 21 jul 2017 / 12:40 uur

Aardbeving Kos: ‘onbeschrijfelijk bulderend geluid’

Voor duizenden Nederlanders kreeg de vakantie op Kos een onverwacht nare wending. Zij werden in de nacht van donderdag op vrijdag opgeschrikt door een aardbeving 6.7 op de Schaal van Richter.

Door de aardbeving voor de kust van Turkije en de Griekse eiland Kos, zijn een Turkse en Zweedse toerist om het leven gekomen. Ook zijn er meer dan honderd mensen gewond geraakt en is er vooral in Kos-stad aanzienlijke schade. Vooralsnog lijkt het erop dat de Nederlandse toeristen er met de schrik van afkomen.

‘Bijkomen van de schrik’

„We proberen een beetje bij te komen van de schrik”, vertelt nieuwslezer Harry van der Heijden, die op vakantie is in Kos, in de radioshow van van zijn collega bij Radio10. ,Alles begon te trillen, een bulderend geluid. Het valt niet te beschrijven. Het eerste dat in ons opkwam: hoe komen we zo snel mogelijk buiten, want we lagen in ons appartement.”

Ook de 21-jarige Rick Otte, die met zijn vriendin Ynke op vakantie is, schrok van het geluid. „Het leek wel alsof er een grote onweersbui losbarstte, zo’n lawaai was het ineens”, vertelt Otte tegen het AD „Maar toen begon ineens ook nog het hele gebouw te trillen. Ik heb mijn vriendin, die haar tanden stond te poetsen, in de badkamer meegetrokken en we zijn zo snel mogelijk naar buiten gerend.”

Veel toeristen hebben de nacht op straat doorgebracht, in angst voor naschokken. „Hoe lang blijf je dan buiten?”, vraagt Marieke van Amelsfort zich af op Twitter.

Inventarisatie

Touroperator TUI zoekt momenteel uit hoe het met de Nederlandse toeristen gaat. „We hebben er op dit moment ruim 2700 vakantiegangers zitten en onze reisleiders gaan langs de hotels om te kijken hoe het met de gasten is en in welke staat de hotels zich bevinden”, aldus een woordvoerster. Corendon laat weten niet bekend te zijn met Nederlandse gewonden. In totaal zitten ongeveer 1800 mensen via het bedrijf op het Griekse eiland.

Over de situatie in de getroffen gebieden wordt steeds meer bekend. „In Bodrum en Marmaris zijn mensen erg geschrokken, er worden vooralsnog geen gewonden gemeld. Er is lichte schade aan gebouwen, een kleine vloedgolf heeft wel straten heeft laten onderlopen, maar er lijkt beperkte schade. Op Kos is de schade groter en vooral het oude centrum van Kos-stad lijkt getroffen. Daar waren vannacht nog veel mensen op straat in het uitgaansgebied”, laat TUI weten in een Facebookbericht.

Gevolgen van de aardbeving op Kos. Foto: EPA/GIANNIS KIARIS

Veel hotels weer operationeel

Het is echter de vraag wat de toeristen in Kos nu gaan doen: terug naar huis of toch verder met vakantie vieren? Van een acute evacuatie is in ieder geval geen sprake, meldt TUI. „Sowieso gaan de eerste vluchten pas weer morgen en overmorgen en is het vliegveld minimaal dicht tot vanmiddag.”

Het merendeel van de hotels is ondertussen ook weer operationeel. „Er zijn zelfs alweer mensen die bij het zwembad liggen en hun vakantie voortzetten”, meldt de organisatie op Facebook. Wel zijn er enkele hotels die zodanig zijn beschadigd, dat ze tijdelijk de deuren moeten sluiten. „Wij zijn met deze vakantiegangers in overleg over het vervolg van hun vakantie.” Cordendon laat eveneens weten dat een enkele hotels te zwaar beschadigd zijn om te blijven. „Onze gasten die in deze hotels verbleven, worden nu door onze reisleiding ter plekke benaderd om te inventariseren of ze een ander hotel willen verhuizen of terug naar huis willen.”

Voor mensen die de komende periode met Corendon naar Kos zouden afreizen, maar nu niet meer willen, wordt geprobeerd de reis om te boeken. „Dat doen we kosteloos, mits we een vervangende vakantie kunnen vinden. En ook hier geldt een meerprijs als de nieuwe vakantie duurder uitvalt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aardbeving Kos: ‘onbeschrijfelijk bulderend geluid’
Sluiten