Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 jul 2017

500 euro voor kinderen die schoolfoto misliepen

Haartjes goed en lachen maar: ieder jaar weer worden op scholen in het hele land de zogenaamde klassenfoto’s gemaakt. De Maria Montessorischool in Den Haag moet nu 500 euro aan schadevergoeding betalen aan de moeder van twee leerlingen die niet bij het maken van de schoolfoto’s konden zijn. Het maken van de jaarlijkse schoolkiekjes viel namelijk samen met het islamitische offerfeest.

De dochtertjes bleven op de bewuste dag in 2015 dus thuis. De moeder was boos dat de school uitgerekend tijdens het offerfeest schoolfoto’s liet maken. Volgens haar hadden de kinderen last van het feit dat ze niet op de klassenfoto stonden, en daarom zouden ze recht hebben op smartengeld. De vrouw eiste daarom een schadevergoeding van 10.000 euro.

Exterieur van de Maria Montessorischool. Foto: Google Street View

Wet gelijke behandeling

De hoogte van die schadevergoeding ging de kantonrechter dan wel te ver, de rechter oordeelde wel dat de school onderscheid heeft gemaakt tussen leerlingen, en dat is in strijd met de wet gelijke behandeling.

Volgens de school is de leerlingen een alternatief geboden: de schoolfotograaf is op een latere datum teruggekomen op school om de leerlingen die er op de eerste dag niet bij waren, alsnog op de foto te zetten. Bovendien werd de klassenfoto bewust in de ochtend genomen, zodat leerlingen eerst op de foto konden en de rest van de dag het offerfeest konden vieren. Voor de twee dochters van de vrouw hielp dat niet, omdat zij in de ochtend in de moskee zaten voor het traditionele gebed.

De alternatieve datum was voor het maken van de klassenfoto bovendien geen oplossing en dus moet de school een schadevergoeding betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
500 euro voor kinderen die schoolfoto misliepen
Sluiten