Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 15 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Deze standpunten van GroenLinks zijn ook gesneuveld

De formatiepoging is alweer mislukt, opnieuw vanwege GroenLinks, zo lijkt. Het thema migratie blijkt nog steeds een te groot struikelblok voor Jesse Klaver om overheen te komen richting het vormen van een regeerakkoord.

Klaver zei niemand te willen terugsturen naar landen waar het onveilig is. De andere partijen waren van mening dat dit niet het geval zou zijn, omdat er afspraken gemaakt zouden worden over de opvang van vluchtelingen in de eigen regio. GroenLinks zou er bang voor zijn dat er op papier wel afspraken gemaakt kunnen worden over de opvang van vluchtelingen in de eigen regio, maar dat dit in de praktijk lastig te realiseren blijkt. Klaver wilde hierop niet toegeven.

Lees ook: Formatiepoging loopt opnieuw stuk op thema migratie

Nu de formatie opnieuw geklapt is met GroenLinks, en er weinig zicht op is dat de linkse partij opnieuw kan aanschuiven bij VVD, CDA en D66, sneuvelen er mogelijk meer standpunten van de partij dan alleen dat over migratie. Een aantal van deze thema’s op een rijtje.

Klimaat

GroenLinks is een van de meest progressieve partijen als het gaat om het klimaat. De partij wil dat Nederland hierin koploper wordt, onder meer door in 2030 maar liefst 61 procent van de energie in Nederland uit hernieuwbare bronnen te laten komen. Meer dan de helft daarvan zou van extra windparken op zee moeten komen.

Rekeningrijden

De ‘groenen’ pleiten ook voor snel, betaalbaar, comfortabel en vooral schoon vervoer. Rekeningrijden is iets waar de partij voorstander is: zo betalen mensen die buiten de spits reizen, een schone elektrische of hybride auto rijden minder dan anderen.

ZZP’ers

Waar zzp’er zijn een onzeker bestaan kan zijn, wil GroenLinks daar meer zekerheid over geven. De partij wil onder meer dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers wordt betaald door de staat, zodat zzp’ers dat niet zelf hoeven te betalen.

Studentenwoningen

GroenLinks wil dat woningcorporaties nieuwe en betaalbare studentenhuisvesting regelen. Bovendien pleit de partij ervoor dat zowel studenten in een studentenhuis als studenten die zelfstandig wonen recht hebben op huurtoeslag.

Studeren

Onder GroenLinks wordt studeren goedkoper: de partij wilde het collegegeld halveren in de komende acht jaar. Een tweede studie zou ook even duur moeten zijn als de eerste studie. Ook studeren in het buitenland zou goedkoper kunnen worden.

Samenwerking

Overigens was een van de standpunten ook dat er een progressief kabinet zou komen, gevormd met PvdA, SP, D66, CDA en GroenLinks. In hoeverre dat nu nog gaat lukken nu de partij zelf uit de running lijkt te zijn, is onduidelijk. Dat GroenLinks nu waarschijnlijk niet in de coalitie zal komen, betekent overigens niet dat bovenstaande standpunten helemaal niet meer terug zullen komen in het uiteindelijke regeerakkoord: ook andere partijen hebben dergelijke thema’s in de verkiezingsprogramma’s opgenomen, maar zullen deze mogelijk op andere manieren uitvoeren.

Lees ook: Jesse Klaver verdedigt zich na mislukte formatie

Reacties

GroenLinks was uiteraard niet blij met het stuklopen van de onderhandelingen, maar de partij is niet de enige.

Sybrand Buma van het CDA: "Het migratievraagstuk moet van een antwoord worden voorzien. Dat is één van de grootste opgaven voor een nieuw kabinet. Ik ben dan ook zeer teleurgesteld dat het ondanks de vele inspanningen niet is gelukt om tot afspraken te komen die ook GroenLinks kon dragen. Het is ongelofelijk en onbegrijpelijk dat de politieke bereidheid bij GroenLinks ontbreekt om de migratieproblemen samen met Europa aan te pakken."

Mark Rutte van de VVD: "Ik ben ontzettend teleurgesteld dat het niet is gelukt om eruit te komen met GroenLinks. Deze coalitie was geen droomcoalitie voor de VVD, voor de verkiezingen hadden wij niet gedacht samen met GroenLinks in een kabinet te gaan zitten. Maar de kiezer heeft ons wel bij elkaar gezet. Daarom zijn we met elkaar gaan praten. Het volgende kabinet staat namelijk voor ontzettend grote vraagstukken. Niet alleen wat betreft migratie, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van milieu en klimaat. Ik ben er van overtuigd dat we, ondanks de grote verschillen, met deze vier partijen daarop grote en mooie stappen hadden kunnen zetten. Als je in een kabinet gaat zitten kan je niet van A tot Z het verkiezingsprogramma realiseren. Natuurlijk zetten wij ons er voor in zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen, maar het is onvermijdelijk compromissen te sluiten. Het is in het belang van Nederland dat we zo snel mogelijk een stabiel nieuw kabinet hebben. Zodat we echt aan de slag kunnen met alle belangrijke onderwerpen die op tafel liggen.”

Lees ook: Wie gaat de formatie redden van mislukking?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deze standpunten van GroenLinks zijn ook gesneuveld
Sluiten