Els Anker
Els Anker Nieuws 4 jun 2017 / 09:17 uur

Wat weten we nu over de aanslagen in Londen?

Bij een dubbele aanslag in Londen zijn zaterdagavond zeven mensen omgekomen en tientallen anderen gewond geraakt. De politie heeft de aanvallers, drie mannen gewapend met messen, gedood. Daarmee komt het dodenaantal op tien.

De aanslagen vonden plaats op de Londen Bridge en Borough Market in Londen. Op de London Bridge reed een witte bestelauto omstreeks 23.00 uur (22.00 uur lokale tijd) met hoge snelheid in op voetgangers op de brug. Bij Borough Market sprongen drie mannen uit het busje en staken meerdere mensen neer, onder wie een politieagent. De aanvallers droegen bomgordels, maar die bleken nep.

Volgens de Londense politie werden de drie mannen acht minuten na de melding uitgeschakeld. De politie bestempelt beide gebeurtenissen als terroristische daden. De ambulancedienst van Londen meldt nog eens 48 slachtoffers te hebben opgevangen in vijf verschillende ziekenhuizen.

‘Vreselijk incident’

Regeringsleiders en Britse politici hebben geschokt gereageerd. Tegenover Britse media spreekt premier Theresa May over een „vreselijk incident", dat wordt gezien als een „terreurdaad". Het staat al vast dat het aantal agenten in de hoofdstad zal worden verhoogd.

Burgemeester Sadiq Khan van Londen noemde de aanslag een „moedwillige en laffe aanval op onschuldige inwoners van Londen en bezoekers die genoten van hun zaterdagavond”. Ook oppositieleider Jeremy Corbyn spreekt van „brute en schokkende incidenten”. Zijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families.

Er wordt zondag in Groot-Brittannië uit eerbied met de slachtoffers door politici geen nationale verkiezingscampagne gevoerd, aldus de commerciële zender ITV. De Britten gaan donderdag naar de stembus voor parlementsverkiezingen.

Nederland

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er momenteel geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers in Londen zijn. „Londen rouwt na weer een laffe aanslag. En wij rouwen mee”, aldus Mark Rutte zondag. „Onze gedachten en ons hart zijn bij de slachtoffers en nabestaanden”.

De Nederlandse demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders sprak op Twitter van „hartverscheurende gebeurtenissen in Londen die vreselijke herinneringen uit het verleden doen herleven".

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, liet zondagochtend via Twitter weten dat het dreigingsniveau in ons land wordt niet gewijzigd.

Aanslagen

Het is niet de eerste keer dat het Verenigd Koninkrijk wordt opgeschrikt door terreurgeweld. Twee weken geleden vond een aanslag plaats in Manchester tijdens een popoptreden in de Manchester Arena. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven en raakten tientallen personen, waaronder veel kinderen, gewond.

Eind maart reed een auto in op voetgangers op de Westminister Bridge in Londen waarna de dader een agent doodde bij het parlementsgebouw. In totaal vielen daarbij zes doden en ruim vijftig gewonden.

De terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de aanslag van zaterdagavond in Londen als een succes gevierd. De verantwoordelijkheid heeft zij echter niet opgeëist. Ook andere organisaties hebben dat voor zover bekend nog niet gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat weten we nu over de aanslagen in Londen?
Sluiten