Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 13 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Wat nou als je niet gereanimeerd wil worden?

Een agente van de politie in Haarlemmermeer heeft onlangs het leven gered van een man die een niet-reanimatiepenning droeg. Van tevoren wilde deze man dus niet gered worden, maar achteraf bleek hij er toch wel erg blij om te zijn. Hoe zit dat eigenlijk als je niet gereanimeerd wil worden?

Waarom willen mensen niet gereanimeerd worden?

Mensen die niet gereanimeerd willen worden, hebben daar verschillende redenen voor. Het kan bijvoorbeeld zijn omdat ze ernstig ziek zijn of omdat zij vinden ze oud genoeg zijn en hun leven geleid hebben.

Heeft het wel nut om mensen te reanimeren?

Lees ook: Rotterdammer reanimeert baby op weg: kind overleeft

Een reanimatie kan, zeker als deze snel gestart wordt, levens redden. De omstandigheden en mogelijkheden van reanimatie zijn de afgelopen jaren behoorlijk verbeterd. Een aantal jaar geleden was er heel wat meer discussie over reanimatie, met name omdat het nog vaak niet goed afliep. Met 90 procent van de mensen die is gereanimeerd, gaat het daarna goed. In de eerste maanden daarna kun je last hebben van geheugenproblemen, concentratieverlies en moeite met plannen. Ook vermoeidheidsklachten en emotionele problemen kunnen voorkomen. Volgens de Hartstichting kunnen de meesten na verloop van tijd hun werk weer hervatten, hoewel veel mensen wel minder uren gaan werken. Of dat een direct gevolg is van de reanimatie, is onduidelijk.

Hoe kun je aangeven dat je niet gereanimeerd wil worden?

Allereerst is het belangrijk dat mensen ervan op de hoogte zijn. Praat er dus over met familie, vrienden en ook je huisarts. Daarnaast kun je een niet-reanimatiepenning aanvragen. Daarop staat je naam, geboortedatum, handtekening en een pasfoto. De penning kan onder andere aangevraagd worden bij Patiëntenfederatie Nederland en bij Niet-reanimeren. Deze kosten dan respectievelijk 37,50 en 24,50 euro. Jaarlijks worden er zo’n 4500 penningen verstrekt. Een schriftelijke wilsverklaring is ook een optie.

Mag dat wettelijk wel?

Lees ook: Reanimeren kunnen en moeten we leren

In Nederland is dit toegestaan. De niet-reanimerenpenning is in het leven geroepen door de NVVE: zij zijn er voor iedereen die waardig wil sterven. De Hartstichting vindt dat reanimatie zinvol moet zijn en een reële kans op herstel bieden: tijdig overleg tussen betrokkenen en artsen hierover is belangrijk. Zowel de wilsverklaring als de penning is rechtsgeldig. Beide moeten wel zijn aangevraagd door wilsbekwame personen: als iemand niet zelf kan overzien wat de betekenis van de penning is, is deze wettelijk niet geldig.

Wat gebeurt er als mensen je tóch reanimeren?

Officieel mogen hulpverleners je niet reanimeren als je een penning draagt of wilsverklaring hebt opgesteld. Het kan wel gebeuren dat omstanders niet op het bestaan hiervan op de hoogte zijn, of dat een penning te laat wordt gezien. Het ligt aan de patiënt zelf wat de reactie hierop is: degene die de politieagente in Haarlemmer afgelopen maand reanimeerde, was er in ieder geval blij mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wat nou als je niet gereanimeerd wil worden?
Sluiten