Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 21 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Wat doet de hitte met je lichaam?

Het is tropisch warm in Nederland en dat betekent klotsende oksels, plakkerige kleding en zo veel mogelijk glazen water wegtikken. Maar hoe werkt de invloed van de hitte op ons lichaam precies?

Wat gebeurt er met het lichaam als de temperatuur buiten stijgt?

„Tijdens warme dagen is het lastig om de geproduceerde hitte kwijt te raken”, vertelt thermofysioloog Hein Daanen. „Hierdoor stijgt de temperatuur van het lichaam, en als deze boven de 37 graden komt, functioneert het lichaam minder.” Een mens kan de temperatuur van 42 graden bereiken zonder in levensgevaar te komen, daarna wordt het wel levensbedreigend. „Mensen kunnen dicht tegen de bovengrens functioneren”, aldus Daanen „De allereerste keer dat het echt warm is, is het belastender voor je lichaam omdat het nog niet is aangepast aan de hoge temperaturen. Gelukkig kunnen we ons vrij goed aanpassen aan de hitte (acclimatiseren), en daarbij gaan we steeds makkelijker zweten.”

Hoe gaat het lichaam om met de hitte?

Het lichaam doet er alles aan om weer op de kerntemperatuur van 37 graden te komen. „Je lichaam werkt hard om de hitte kwijt te raken”, vertelt Yvonne Breedijk, projectleider voorbereiding op noodsituaties bij het Rode Kruis. En dat gebeurt op twee manieren. „Warmteafgifte wordt allereerst aangepast door bloedvaten open te zetten", vertelt Daanen. Dat verklaart ook waarom je hoofd rood wordt tijdens het sporten. „Om het lichaam vervolgens extra te koelen in extreme hitte, zweten we.”

We weten allemaal dat je veel moet drinken. Maar waarom eigenlijk?

Het drinken van water is gekoppeld aan de verdamping van zweet, vertelt Daanen. „Als het heel warm is, is het moeilijk om de warmte kwijt te raken met behulp van de normale processen. Het verdampen van zweet is dan de enige mogelijkheid om te koelen. Als je voldoende water drinkt, wordt het vocht dat je verliest weer aangevuld. Dit voorkomt dan uitdroging.”

Wat zijn de gevolgen van uitdroging?

Als het vocht niet aangevuld wordt, kunnen er diverse fysieke klachten ontstaan. „Als je bent uitgedroogd verminderen de huiddoorbloeding en de warmteafgifte. De lichaamstemperatuur loopt daardoor op. Uiteindelijk neemt ook de doorbloeding van de spieren af en later de doorbloeding van organen, als de nieren en het maag- darmgebied”, aldus het Rode Kruis. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hitteberoerte. Tijdens een hittegolf zijn er bovendien ook extra sterfgevallen te betreuren. In 2010 overleden tijdens een periode van aanhoudende warmte naar schatting 500 mensen meer dan normaal, volgens het CBS.

Waarom is hitte in de auto extra gevaarlijk?

„Een auto is door het grote glasoppervlak vergelijkbaar met een broeikas. Daardoor stijgt de temperatuur heel snel en heeft het lichaam moeite met de warmte kwijtraken”, stelt Daanen. Hoewel veel mensen wel op de hoogte zijn van de gevaren, gaat het nog altijd mis met huisdieren en kinderen. „Mensen denken vaak: dit overkomt mij niet, omdat ze wel weten dat je iemand niet lang in de auto kunt laten. Maar zelfs als je even naar de bakker rent, kan het al misgaan, vertelt Breedijk. „Dit kan heel erg snel gaan, zelfs na een paar minuten. Zeker als de auto geparkeerd staat in de volle zon.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wat doet de hitte met je lichaam?
Sluiten