Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 26 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Vakantiegeld-enquête: waar gaat de poen naartoe?

De Vakantiegeld-enquête 2017 is gehouden. Metro zet de cijfers op een rij.

1 In één keer of maandelijks

88 procent van de mensen die het vakantiegeld in één keer ontvangen is daar heel tevreden mee. 13 procent van de Nederlanders krijgt het extra geld maandelijks, dus in delen. Bij hen belandt het vakantiegeld twee keer zo vaak als de jaarlijkse ontvangers ‘op de grote hoop’, zo blijkt uit de enquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

2 Bewust besteden

Nederlanders besteden hun vakantiegeld sowieso bewuster wanneer ze het eens per jaar in één keer uitbetaald krijgen. Uit de Vakantiegeld-enquête blijkt dat meer mensen de afgelopen jaren vakantiegeld gebruiken om te sparen. In 2002 deed 22 procent van de ondervraagden dat, nu ligt het percentage op 38 procent. Van de mensen die vakantiegeld jaarlijks ontvangen, spaart 40 procent tegenover 27 procent van de personen die het elke maand op de bankrekening krijgen.

Vakantiegeld-enquête: waar gaat de poen naartoe?

3 Niet op vakantie

20 procent van de Nederlanders gaat dit jaar ondanks het ontvangen extraatje niet op vakantie. 42 procent van de mensen die niet gaan vindt een vakantie simpelweg te duur. Het percentage mensen dat niet op vakantie gaat schommelt sinds 2003 rond de 25 procent.

4 Gezinnen gaan wel

Gezinnen gaan, als dat lekkere vakantiegeld eenmaal binnen is, het vaakst met vakantie. Alleenstaanden zonder kinderen zitten in de zomer het meeste thuis. 34 procent van de inkomens beneden modaal gaat er dit jaar niet met tent of caravan op uit. Zij lossen liever schulden af.

Vakantiegeld-enquête: waar gaat de poen naartoe?

5 Gemiddeld vakantiebedrag

2000 euro is het gemiddelde bedrag dat Nederlanders uitgeven aan de belangrijkste vakantie van het jaar. Tweederde van de mensen die dit jaar op vakantie gaat, rekende van tevoren uit of dat financieel wel kan lukken.

6 In het huis

8 procent van de Nederlanders gebruikt het vakantiegeld voor een verhuizing of verbouwing. Het percentage ligt bij mensen die makkelijk rondkomen en moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen exact gelijk.

Vakantiegeld-enquête: waar gaat de poen naartoe?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.