IngelisedeVries
IngelisedeVries Nieuws 8 jun 2017 / 06:51 uur

Twintig uur per week kinderopvang niet uitzonderlijk

Kinderen gaan steeds vaker naar de opvang. Uit cijfers blijkt dat er vorig jaar 823.000 kinderen terecht konden op dagopvang of buitenschoolse opvang, dat is acht procent meer dan in 2015. In dat jaar gingen er 764.000 kinderen naar de opvang.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1372688752779030

Dat zijn er 59.000 meer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De stijging heeft met meerdere dingen te maken. Enerzijds worden peuterspeelzalen steeds vaker omgevormd tot kinderopvanglocaties.

Economie trekt aan

Anderzijds trekt de economie aan en zijn er steeds meer mensen aan het werk, zegt Tanja van Traag van het CBS tegen RTL Nieuws. Ook is de ouderbijdrage in 2016 verlaagd. Nu hoeven ouders nog maar 1800 euro per jaar bij te dragen, daarmee is kinderopvang beter betaalbaar geworden.

Daarnaast is ook de toeslag die ouders voor kinderopvang krijgen omhoog gegaan. Dat komt omdat er in de Wet kinderopvang is afgesproken dat overheid en werkgevers samen met de ouders de kosten betalen. Gemiddeld kregen ouders vorig jaar 3.760 euro van de Belastingdienst voor de opvang van hun kinderen. Dat is 340 euro meer dan in 2015.

Randstad

Vooral in de Randstad gaan kinderen veel naar de opvang. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht waren kinderen vorig jaar gemiddeld meer dan 800 uur op de opvang. In de gemeenten Naarden, Amsterdam, Wassenaar, Amstelveen, Den Haag en Rotterdam was dat zelfs zo’n 1000 uur, dat zorgt voor een gemiddelde van 20 uur per week.

In Friesland en Zeeland wordt dat weer gecompenseerd. Daar gingen kinderen gemiddeld 600 uur per jaar naar de opvang.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Twintig uur per week kinderopvang niet uitzonderlijk
Sluiten