Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 20 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Topideeën om doden in snikhete auto te voorkomen

Hoe vaak lezen we niet berichten over kleine kinderen of honden die achtergelaten worden in snikhete auto’s en komen te overlijden? Ieder jaar gebeurt het weer. Nu de temperaturen in ons land deze dagen soms weer tot boven de 30 graden stijgen, ligt het gevaar van oververhitting op de loer.

Als het buiten 32 graden Celsius is, dan is het in een geparkeerde auto binnen tien minuten 43 graden en na een half uur zelfs 51 graden. In Amerika sterven gemiddeld 37 kinderen per jaar op deze vreselijke manier. In Europa ligt dat aantal op zo’n 20 kinderen per jaar. De vraag is dan ook waarom de autobranche zelf niet al lang met een oplossing is gekomen.

Tegenwoordig hebben we zelf-rijdende auto’s, voertuigen die verkeersborden herkennen en een botsing voorkomen door in te grijpen. Ook zijn er wagens waar de airbag na een ongeluk het alarmnummer belt en doorgeeft hoeveel mensen er in de auto zitten.

Maar een systeem dat alarm slaat als er een levend wezen achtergelaten wordt in een snikheet voertuig, is nog steeds niet aanwezig in de doorsnee auto die momenteel geproduceerd wordt. Voorlopig is Tesla het enige automerk dat een systeem heeft ontwikkeld dat voorkomt dat kinderen of honden bezwijken in een auto die in de brandende zon pijlsnel verandert in een sauna.

„Mijn favoriete nieuwe functie in de Tesla is de ‘altijd-aan max temperatuur controle’ om kinderen en huisdieren te beschermen tegen oververhitting”, zei de CEO van Tesla, Elon Musk vorig jaar september op Twitter. Als dit systeem is ingeschakeld, dan zorgt de airco dat het in de auto nooit warmer wordt dan 40 graden Celsius, ook als de Tesla vol in de zon geparkeerd staat. Dit is mogelijk omdat deze auto’s volledig op elektra werken. Bij normale auto’s werkt de airco alleen als de motor aanstaat. De functie van Tesla werkt tot twaalf uur nadat de bestuurder is uitgestapt.

Ook General Motors heeft een systeem ontwikkeld om doden door oververhitting te voorkomen. Omdat het grootste gedeelte van de doden veroorzaakt wordt doordat onoplettende ouders hun op de achterbank in slaap gevallen kroost simpelweg vergeten, heeft GM een systeem ontwikkeld dat de bestuurder waarschuwt als hij uitstapt. Het wordt geactiveerd als bij instappen de achterdeur open wordt gedaan.

Naast de twee autogiganten heeft ook een 10-jarige wonderkind uit Texas een systeem ontwikkeld dat levens kan gaan redden in de toekomst. Bishop Curry uit het dorpje McKinney in Texas heeft volgens New York Post een apparaatje bedacht dat achter op de hoofdsteunen van de voorstoelen gemonteerd moet worden. Het apparaat, dat door Bishop ‘Oasis’ wordt genoemd, begint koele lucht te produceren als de sensor merkt dat het te warm wordt. Met de antenne wordt vervolgens contact opgenomen met de lokale hulpdiensten en de eigenaar van de auto. Het jongetje dacht 20.000 dollar nodig te hebben om zijn uitvinding te ontwikkelen en inmiddels heeft hij op ‘GoFundMe campaign’ al 24.000 dollar opgehaald.

Bishop hoopt de ‘Oasis’ volgend jaar op de markt te brengen. Want als de autobranche zelf weigert een simpele gadget toe te voegen, dan doet een kind van tien het wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Topideeën om doden in snikhete auto te voorkomen
Sluiten