Studenten woonden met kip (en slachtten haar zelf)

Shannon en Yannick woonden met deze gevederde vriendinnen. Ze hebben ze ook geslacht.

Foto van 'Iris Hermans'

27 JUN 2017

HvA-studenten woonden vier weken samen met een kip. De grote vraag daarna: slachten of niet? Dinsdagmiddag is de bbq.

Wit en bruin

De een was heel lief en at letterlijk uit haar hand, de ander was wat afstandelijk en had bij hem soms ontsnappingsdrang. Shannon Yzer (24) en Yannick van der Veer (21) hebben de afgelopen maand samengewoond met een kip. Witte manke Pien ‘met het kale nekje’ bij Shannon, oude bruine Lola ‘die opvallend hard kon rennen’ bij Yannick. „Ongelooflijk hoe je je aan zo’n beestje kunt hechten”, verzucht Shannon. Toch hebben ze hun huisdieren voor een maand afgelopen vrijdag eigenhandig geslacht, „dat was wel een dingetje, hoor”, beamen beiden. Al zag vooral Yannick de opgebouwde band wel los van het slachten, „maar daar is-ie misschien een man voor!” knipogen zijn studiegenoten. En gelukkig hebben ze de foto’s en filmpjes nog en hebben ze zelfs een eigen Facebook- en Instagramaccount voor de diertjes gemaakt: @pienenlola.

Minor HvA

Met in totaal tien HvA-studenten van de minor Managen van Creativiteit en Innovatie - „Een superleuke minor, echt anders dan anders” - zijn ze bezig met hun zelfbedachte eindopdracht: de documentaire Liefdevol kip. Hun doel: meer bewustzijn over voeding creëren en over waar vlees eigenlijk vandaan komt.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Ook zelf slachten?

Zeker studenten eten veel kip, vervolgen ze. Shannon is dol op gegrilde kippenbout, Yannick eet graag het kipkostje van moeders, „maar zouden mensen ook zelf een kip slachten?” Ze besloten het te onderzoeken. Niet als een kip zonder kop, maar met hulp van groepsgenoot Hanna Ton die is opgegroeid op de boerderij in Dordrecht. Haar ouders hebben daar Bed & Breakfast De Eikenhof waar ze mensen een inkijkje in het goede scharrelleven van kippen en het slachten daarvan geven. Ze mochten twee kippen op leeftijd gebruiken voor hun opdracht en toen kon het avontuur beginnen. „Ik ben een keer met Lola naar de speeltuin geweest”, haalt Yannick herinneringen aan zijn kippetje op. „Ze werd helemaal rustig toen ik haar schommelde.” Hij heeft ook een busreisje met haar gemaakt, „ze keek haar ogen uit vanuit de kattenbak” en verder sliep ze soms op zijn kamer wanneer het buiten regende. „Ze was wel een druktemakertje”, glimlacht hij. „En maar kakelen en fladderen…” Ook probeerde ze regelmatig te ontsnappen, maar daar was hij altijd bij de kippen bij, „dan haalde ik haar weer op uit de tuin van de buren.”

Pien at uit haar hand

‘Schatje!’

Kip Pien was een schatje, blikt de enthousiaste Shannon terug. „Ik kon echt met haar knuffelen, het leek wel een hondje.” Al poepte ze wel vaak op haar kamer, maar ach, haalt ze haar schouders op, „dat ruimde ik met liefde op.” Na vier weken kwam de grote vraag: gaan we ze slachten, of niet? Het werd voor allebei een ja. Niet alleen omdat de kippen al oud waren en het toch gauw zou gebeuren, maar ze wilden het zelf afmaken, letterlijk ook, „om te ervaren hoe dat is.”

Knakje

Yannick geeft een lesje kippen slachten voor dummies. „Je pakt de poten en het nekje vast en dan trek je ze eigenlijk uit elkaar, net als zo’n vuurwerktouwtje.” Totdat je een knakje hoort, en nu beginnen ze allebei weer even te rillen. „Dat was wel naar, maar voor de kip beter, ze zijn daarna verlamd.” Daarna gaan de kippen in een pion, zodat het afsnijden van de kop gemakkelijker gaat - „zonder stuiptrekkingen en zo.” Het klinkt misschien allemaal heel luguber, „maar we hebben de kip op de best mogelijke manier geslacht.” Wel met een brok in de keel, verklapt Shannon. „Ze zat iets daarvoor nog heel stil op mijn schoot, alsof ze wist wat komen ging.”

Nog een laatste beurt

Na het slachten, kwam het ‘ontveren’ en daarna het ontleden en wat bleek? Die ondeugende Pien had nog een laatste beurt gekregen voor haar dood, „er zaten drie eitjes in haar!” Een hele ervaring, noemen ze hun kippenavontuur en op 6 juli presenteren ze met hun groep hun documentaire. De reacties om hen heen zijn wisselend. „De een vindt het een mooi project, de ander reageert verontwaardigd.” En dat is nou juist precies de hypocrisie die ze willen aanstippen. „De meeste mensen eten wel gewoon vlees, maar vergeten dat dieren daarvoor geslacht moeten worden.”

In hun hart

Dinsdagmiddag verzamelen ze in het park om de cirkel rond te maken. Pien en Lola gaan op de barbecue en ze maken er een feestje van met klasgenoten. Met een lach en een traan, besluiten ze, „ze zitten echt wel in ons hart.” En straks ook in hun mond, „toch wel benieuwd hoe onze Pien en Lola smaken…”


Views

71

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Hoe is het om familie achter de tralies te hebben?

Hoe is het om familie achter de tralies te hebben?

Man kijkt uit het raam in de gevangenis. Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

VANDAAG, 19:39

Wat doet het met je als een familielid van je zodanig in de problemen raakt, dat hij of zij voor langere tijd achter de tralies terechtkomt? Metro sprak Terry (24), wiens vader in de gevangenis zat.

Voor Terry kwam het als een schok dat zijn vader in de gevangenis zat. „We kregen in eerste instantie te horen dat hij overleden was. Dit bleek helemaal niet waar te zijn.”

Geen slachtofferhulp

Via de media moest Terry vernemen wat er echt met zijn vader aan de hand was. Volgens hem lopen veel gezinnen aan tegen dergelijke misinformatie. Terwijl je op dat moment eigenlijk net zo goed slachtoffer bent. ‘Het Ministerie van Veiligheid en Justitie moet zorgen dat kinderen en jongeren die getuige zijn van de aanhouding van hun ouder worden aangemerkt als slachtoffer. Nu vallen zij juridisch buiten die definitie en daarmee hebben ze ook geen recht op slachtofferhulp. Maar deze kinderen maken soms wel degelijk een trauma door’, aldus een aanbeveling van de kinderombudsman naar aanleiding van gesprekken waar ook Terry bij aanwezig was.

Terry heeft lang geheim gehouden dat zijn vader in de gevangenis zat. „Ik dacht: dit mag nooit naar buiten komen, dan word ik gezien als een slecht mens. Dat geheimhouden was hartstikke lastig. Toen ik nog op school zat en doordeweeks naar de reguliere bezoekuren wilde, moest ik iedere week weer een excuus klaar hebben.”

Taboe doorbreken

Op een gegeven moment was Terry er klaar mee, hij wilde zijn geheim niet langer bij zich dragen. „Ik besloot om het er helemaal uit te gooien en erover te praten. Dat deed ik voor het eerst in een documentaire, samen met Claudia Schoemacher. Er moet een taboe doorbroken worden.” Er schort een hoop aan de zorg voor familieleden van gedetineerden, vindt Terry. „Gemeenten moeten een coördinator hebben die hulp inschakelt. Maar wat er te vaak gebeurt is dat ze niet de juiste expertise hebben. Je wordt doorverwezen, maar dat loopt vaak op niets uit.”

En dat terwijl begeleiding zo hard nodig is, vooral in het begin. „Traumatische ervaringen die voorkomen hadden kunnen worden. Ik heb dat zelf ook gehad. Ik ben een binnenvetter en wilde niet teveel emoties laten zien. Ik voelde me op sommige momenten heel eenzaam en dan nog extra op dagen als Vaderdag of met kerst.” Ook financieel waren er problemen. „Mijn vader was kostwinner en als hij er niet is, begin je dat wel te merken. Ik ben er inmiddels wel achter dat vrij veel mensen in die situatie hebben gezeten.”

Het was uiteindelijk zijn vader die hem over stichting Exodus vertelde, waar Terry jongerenambassadeur voor is. Daarnaast studeert hij aan het Conservatorium. „Die twee dingen probeer ik bij elkaar te brengen. Ik doe onderzoek naar kinderen van gedetineerden en wil met muziektherapie iets concreets vinden om hen te helpen.” Terry heeft door die zware periode een enorme vechtlust: „Als mensen zeggen: ‘dit gaat je niet lukken’, wil ik koste wat het kost het tegendeel bewijzen.”

Over Exodus:
Exodus is een forensische nazorgorganisatie. Zij bieden steun, opvang en begeleiding aan gedetineerden en ex-gedetineerden. Buiten de gevangenis begeleiden zij ex-gedetineerden in elf Exodus-huizen en ambulant. Dat doen ze met professionals, maar ook met heel veel vrijwilligers. 

Bij Exodus zijn ze ook bezig met het gezin van de gedetineerde. Ze geven ze vaderschapstrainingen, omdat het heel belangrijk is dat als vaders terugkeren naar huis, ze begrijpen wat hun kind heeft doorgemaakt. Ook leren ze hoe ze het contact kunnen herstellen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Camera videoAmerikaan sloopt wapen: 'Nu is er eentje minder'

Scott Pappalardo wil dat zijn wapen nooit iemand kan doden. Beeld: still via Facebook/Scott-Dani Pappalardo

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van dinsdag.

Man houdt anti-wapenpleidooi op Facebook

Vijf jaar geleden zei Scott Pappalardo al tegen zijn vrouw dat hij zijn wapen weg zou doen als het één leven kan redden. Nu er weer een schietpartij is geweest op een school in Amerika, besluit hij de daad bij het woord te voegen. Op Facebook houdt hij een emotioneel pleidooi waarom hij zijn wapen doormidden zaagt. Metro maakte een korte variant van de video, de hele video kun je hier bekijken voor meer context.

Ryanne van Dorst gaat in Friesland wonen

Ze is één van de markantste figuren in de media op dit moment. En wat houden we hier op de redactie van Ryanne van Dorst. Ze heeft het hart op de tong, blijkt ook weer aan tafel bij De Wereld Draait Door. De tafeldame van Matthijs mag een onderwerp aansnijden dat voor haar actueel is. Voor Ryanne is dat de huizenmarkt, of eigenlijk het gebrek daaraan. Het leveren een paar hilarische eerste minuten van de talkshow op.

België neemt voorschot op curling

De wereld is in de ban van de Olympische Winterspelen. Niet alleen de volwassenen zijn non-stop bezig met het sportevenement, ook kinderen zijn gek op de atleten. Of ze willen zélf atleten worden. Zoals twee kleine kinderen uit België. Ze maken zich alvast op voor de Olympische Spelen van 2038.


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Eerste olympische homoseksuele kus op tv te zien
Likeability of 5

Camera videoEerste olympische homoseksuele kus op tv te zien

Kenworthy: ,,Als kind had ik niet kunnen dromen van een homoseksuele zoen bij de Spelen op tv."

Foto van 'Hester Ramaker'

19 FEB 2018

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van maandag.

Kus

Voor het eerst is er tijdens de Olympische Spelen een homoseksuele zoen op televisie te zien. De Amerikaanse slopestyle-skiër Gus Kenworthy kuste na zijn run zijn vriend.

Op Twitter schrijft hij: ,,Als kind had ik niet kunnen dromen van een homoseksuele zoen bij de Spelen op tv, maar voor de allereerste keer kunnen de kinderen van nu het wel!"

Ketting

Tijdens een van zijn optredens krijgt zanger Elton John plots een ketting naar zijn gezicht gegooid. Waarschijnlijk wilde de gooier in kwestie zijn idool een cadeau geven, maar John was er niet zo blij mee...

Zijlstra

In het televisieprogramma Zondag met Lubach werd zondag aandacht geschonken aan het vertrek van de minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra. De aanleiding was dat hij had gejokt over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met president Poetin, waar hij zelf helemaal niet bij was.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Utrechts bollendak hippe 'bubble cloud' of eierrek?

Utrecht - Angeliek de Jonge

Foto van 'Constance van Amstel'

19 FEB 2018

De Bubble Cloud, zo heet de nieuwste blikvanger van Utrecht. Sinds afgelopen woensdag is het grote witte gevaarte dat als dak boven het nieuwe stationsplein dient zichtbaar voor iedereen die per trein langs de Domstad rijdt of zich te voet in of uit het stationsgebouw richting binnenstad begeeft. Het raamwerk met 49 ‘kussens’ van folie dat rust op 7 metershoge metalen palen houdt de Domstedelijke gemoederen nogal bezig. Want tja, is het nou mooi of niet? En past het bij de stad? De Utrechters lijken er nog niet helemaal uit te zijn.

Hardebollendak

Lokale nieuwssites opperden bijvoorbeeld al een aantal bijnamen voor het dak en die bejubelen nou niet bepaald de schoonheid van het bouwwerk. Door namen als ‘Hardebollendak’ - vernoemd naar de voormalige prostitutiestraat in het centrum -, ‘Utregse goatenkoas’, ‘Poffertjespan’, ‘Eierrek’ en ‘Biertray’ aan het bouwsel te geven maken ze er meer een grapje van dan dat het waardering voor de constructie uitspreekt. Ook in reacties op online nieuwsberichten over het dak wordt door stadsbewoners wat lacherig gereageerd. ‘Wat moest dat nou kosten?’, is een veelgestelde vraag.

Anders is dat op zondagochtend als Metro onder het bollendak een aantal Utrechters tegen het lijf loopt. „Ik vind het mooi, open en modern”, zegt Eric van Dijk. Samen met zijn vrouw Els Spaargaren en kinderen Ivo (7) en Joost (‘vijfenhalf’) is hij naar het stationsgebied gelopen om te kijken. „Bovendien is het erg handig als ijkpunt om af te spreken. Voorheen lag het station er toch wat verborgen bij”, zegt Eric. De kinderen vinden het ook mooi. „Het slingert zo mooi”, zegt Ivo over de ronde vormen. Moeder Els waardeert de vorm ook: „Het doet me denken aan bubbeltjesplastic.”

'Apart'

Utrechtse twintigers Hester en Daan zeggen in koor ‘apart’ op de vraag wat ze van ’t dak vinden. Maar wel in positieve zin, haast Daan zich te zeggen: „Ik vind het wel kunstzinnig. En een hele verbetering ten opzichte van wat het was. Opeens krijgt het allemaal vorm terwijl het lange tijd een bouwput was.”

En niet alleen Utrechters zijn te spreken over het dak als ze het in het echt aanschouwen. „Het is wel een indrukwekkend geval”, zegt Peter Dekker uit Amsterdam terwijl hij er nog eens een blik op werpt. „Ik wist niet dat het er was, dus ben erdoor verrast. Het was zo lang een rommeltje hier.” Toeristen Josh en Danny uit Liverpool zijn ook wel te spreken over het metershoge bouwwerk. „Trippy”, vat Josh het pakkend samen. Vriend Danny legt uit: „Verbazingwekkend. We hebben zoiets nog nooit gezien, het is echt een uniek ding. Mooi ook.”

En wat die bijnaam betreft gaan de meeste mensen toch gewoon voor Bollendak. „Want dat dekt wel gewoon de lading.”


Views

100+

Derde week Holleeder-proces: verhoor zus Sonja

Derde week in Holleeder-proces: verhoor zus Sonja

Derde week Holleeder-proces: verhoor zus Sonja. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

19 FEB 2018

In de gerechtsbunker in Osdorp gaat het megaproces tegen Willem Holleeder (59) maandagochtend zijn derde week in. Rond de klok van elf uur hoopt de rechtbank daar te beginnen met het verhoor van zijn oudste zus, Sonja Holleeder.

'Lievelingszussie'

Sonja Holleeder is samen met haar jongere zus Astrid een cruciale getuige in het proces tegen Holleeder. De twee hebben belastende verklaringen tegen hun broer afgelegd en in het geheim gesprekken met hem opgenomen. Voor het verhoor van Sonja Holleeder zijn drie dagdelen uitgetrokken. Behalve maandag wil de rechtbank haar ook dinsdag- en vrijdagmiddag horen.

Willem Holleeder noemde Sonja eerder in het proces ,,mijn lievelingszussie". Hij werd emotioneel toen hij sprak over de verklaringen die zij samen met Astrid bij de politie heeft afgelegd en die hij als ,,misselijke en valse leugens" omschreef.

Zestig zittingsdagen

In het proces is Holleeder aangeklaagd voor het in georganiseerd verband opdracht geven tot vijf liquidaties, waarbij zes doden vielen en een man gewond raakte. Desalniettemin heeft hij alles ontkend en zegt hij niet de grote onderwereldbaas te waarvoor hij wordt aangezien.

Voor het proces van Holleeder zijn alleen al tot de zomer minstens zestig zittingsdagen uitgetrokken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

74

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Geen vluchten van Transavia door staking

Geen vluchten van Transavia door staking

Geen vluchten van Transavia door staking tegen de cao van piloten. Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

19 FEB 2018

In Nederland blijven alle vliegtuigen van Transavia tot aan het middaguur aan de grond, omdat de piloten van de luchtvaartmaatschappij staken. Aanleiding voor de staking is een al maanden durend conflict over een nieuwe cao. Volgens Transavia hebben zo'n 7000 passagiers last van de staking.

Onvoorspelbare werktijden

De piloten van Transavia zitten nu al ruim veertien maanden zonder cao. Het belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen is de roostervoering. De werktijden zouden zo onvoorspelbaar zijn, dat het voor de piloten haast onmogelijk is het werk te combineren met bijvoorbeeld gezinstaken of hobby's, meldt Nu.nl.

Transavia en haar piloten zijn al maanden in overleg over een nieuwe cao. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft een aanbod gedaan, maar daarop reageerde Transavia met een tegenbod. "Dat was een een aanbod met structurele verbeteringen op het gebied van loon, winstdelingsregeling en roosterstabiliteit", aldus een woordvoerder van Transavia. Maar de VNV ging er niet op in en gaat alleen akkoord met een ja of een nee op het eigen voorstel.

Dertig vluchten

De stakingen zijn officieel al om middernacht begonnen, maar pas om 06.00 uur staat de eerste vertrekkende vlucht van Transavia op de planning. In totaal vliegen dertig geplande vluchten niet of met vertraging, waarvan negentien vluchten zouden vliegen vanaf Schiphol, zes vanaf Eindhoven en vijf vanaf Rotterdam. De stakingen hebben geen gevolgen voor andere aankomende vluchten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

43

Beeld: ANP
Likeability of 2

Ziek Brits jongetje mag geen cannabisolie gebruiken

Beeld: ANP

Foto van 'metronieuws'

18 FEB 2018

Het Britse jongetje Alfie Dingley heeft PCDH19: een zeldzame vorm van epilepsie waarbij je tot 30 aanvallen per dag kan hebben. Tijdens een verblijf in ons land bleek cannabisolie hem te helpen, maar eenmaal terug in Engeland blijkt dat hij het middel tóch niet mag gebruiken.

Geen alternatief

Dat is triest, want het goedje beperkte zijn aanvallen tot ‘maar’ één per dag. Het alternatief is een infuus met steroïden, maar die hebben ernstige bijwerkingen, vertelt zijn moeder Hannah tegen de Britse krant the Mirror. Alfie wordt er agressief van, in tegenstelling tot cannabisolie.

Een drug, geen geneesmiddel

Het gebruik van cannabisolie is in Engeland echter aan strikte regels gebonden. Door die reden besloot het gezin een aantal maanden naar Den Haag te verhuizen. Omdat de behandeling succesvol bleek, besloot het gezin een verzoek naar de overheid te versturen waarin ze om een uitzonderingsregel voor Alfie vroegen. Cannabis staat in het Verenigd Koningrijk niet geregistreerd als een geneesmiddel, wel als een drug.

Zeer zeldzaam

Maar vier andere jongens ter wereld hebben last van deze vorm van epilepsie. Zonder de juiste behandeling is er een kans dat Alfie, hoe triest ook, uiteindelijk sterft.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

200+