Studenten woonden met kip (en slachtten haar zelf)

Shannon en Yannick woonden met deze gevederde vriendinnen. Ze hebben ze ook geslacht.

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

27 JUN 2017

HvA-studenten woonden vier weken samen met een kip. De grote vraag daarna: slachten of niet? Dinsdagmiddag is de bbq.

Wit en bruin

De een was heel lief en at letterlijk uit haar hand, de ander was wat afstandelijk en had bij hem soms ontsnappingsdrang. Shannon Yzer (24) en Yannick van der Veer (21) hebben de afgelopen maand samengewoond met een kip. Witte manke Pien ‘met het kale nekje’ bij Shannon, oude bruine Lola ‘die opvallend hard kon rennen’ bij Yannick. „Ongelooflijk hoe je je aan zo’n beestje kunt hechten”, verzucht Shannon. Toch hebben ze hun huisdieren voor een maand afgelopen vrijdag eigenhandig geslacht, „dat was wel een dingetje, hoor”, beamen beiden. Al zag vooral Yannick de opgebouwde band wel los van het slachten, „maar daar is-ie misschien een man voor!” knipogen zijn studiegenoten. En gelukkig hebben ze de foto’s en filmpjes nog en hebben ze zelfs een eigen Facebook- en Instagramaccount voor de diertjes gemaakt: @pienenlola.

Minor HvA

Met in totaal tien HvA-studenten van de minor Managen van Creativiteit en Innovatie - „Een superleuke minor, echt anders dan anders” - zijn ze bezig met hun zelfbedachte eindopdracht: de documentaire Liefdevol kip. Hun doel: meer bewustzijn over voeding creëren en over waar vlees eigenlijk vandaan komt.

Ook zelf slachten?

Zeker studenten eten veel kip, vervolgen ze. Shannon is dol op gegrilde kippenbout, Yannick eet graag het kipkostje van moeders, „maar zouden mensen ook zelf een kip slachten?” Ze besloten het te onderzoeken. Niet als een kip zonder kop, maar met hulp van groepsgenoot Hanna Ton die is opgegroeid op de boerderij in Dordrecht. Haar ouders hebben daar Bed & Breakfast De Eikenhof waar ze mensen een inkijkje in het goede scharrelleven van kippen en het slachten daarvan geven. Ze mochten twee kippen op leeftijd gebruiken voor hun opdracht en toen kon het avontuur beginnen. „Ik ben een keer met Lola naar de speeltuin geweest”, haalt Yannick herinneringen aan zijn kippetje op. „Ze werd helemaal rustig toen ik haar schommelde.” Hij heeft ook een busreisje met haar gemaakt, „ze keek haar ogen uit vanuit de kattenbak” en verder sliep ze soms op zijn kamer wanneer het buiten regende. „Ze was wel een druktemakertje”, glimlacht hij. „En maar kakelen en fladderen…” Ook probeerde ze regelmatig te ontsnappen, maar daar was hij altijd bij de kippen bij, „dan haalde ik haar weer op uit de tuin van de buren.”

Pien at uit haar hand

‘Schatje!’

Kip Pien was een schatje, blikt de enthousiaste Shannon terug. „Ik kon echt met haar knuffelen, het leek wel een hondje.” Al poepte ze wel vaak op haar kamer, maar ach, haalt ze haar schouders op, „dat ruimde ik met liefde op.” Na vier weken kwam de grote vraag: gaan we ze slachten, of niet? Het werd voor allebei een ja. Niet alleen omdat de kippen al oud waren en het toch gauw zou gebeuren, maar ze wilden het zelf afmaken, letterlijk ook, „om te ervaren hoe dat is.”

Knakje

Yannick geeft een lesje kippen slachten voor dummies. „Je pakt de poten en het nekje vast en dan trek je ze eigenlijk uit elkaar, net als zo’n vuurwerktouwtje.” Totdat je een knakje hoort, en nu beginnen ze allebei weer even te rillen. „Dat was wel naar, maar voor de kip beter, ze zijn daarna verlamd.” Daarna gaan de kippen in een pion, zodat het afsnijden van de kop gemakkelijker gaat - „zonder stuiptrekkingen en zo.” Het klinkt misschien allemaal heel luguber, „maar we hebben de kip op de best mogelijke manier geslacht.” Wel met een brok in de keel, verklapt Shannon. „Ze zat iets daarvoor nog heel stil op mijn schoot, alsof ze wist wat komen ging.”

Nog een laatste beurt

Na het slachten, kwam het ‘ontveren’ en daarna het ontleden en wat bleek? Die ondeugende Pien had nog een laatste beurt gekregen voor haar dood, „er zaten drie eitjes in haar!” Een hele ervaring, noemen ze hun kippenavontuur en op 6 juli presenteren ze met hun groep hun documentaire. De reacties om hen heen zijn wisselend. „De een vindt het een mooi project, de ander reageert verontwaardigd.” En dat is nou juist precies de hypocrisie die ze willen aanstippen. „De meeste mensen eten wel gewoon vlees, maar vergeten dat dieren daarvoor geslacht moeten worden.”

In hun hart

Dinsdagmiddag verzamelen ze in het park om de cirkel rond te maken. Pien en Lola gaan op de barbecue en ze maken er een feestje van met klasgenoten. Met een lach en een traan, besluiten ze, „ze zitten echt wel in ons hart.” En straks ook in hun mond, „toch wel benieuwd hoe onze Pien en Lola smaken…”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

71

Code rood en slagen voor je rijexamen: Sanne deed 't

Het was maandag code rood, maar dat weerhield Sanne er niet van 'gewoon' haar rijexamen te doen. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Alle automobilisten werden maandag afgeraden om de weg op te gaan. Het KNMI gaf code rood af omdat er kans was op zeer gevaarlijke rijomstandigheden. Sanne Groeneveld legde die waarschuwing naast zich neer, terwijl ze niet eens een rijbewijs heeft. Zij had maandag haar rijexamen en flikte het ook nog om te slagen.

„Ik had zoiets van: we zijn er nu toch, niet geschoten is altijd mis", vertelt de 19-jarige tegenover RTL Nieuws. „Aan de ene kant heeft het weer me misschien wel een beetje geholpen omdat iedereen op de weg heel voorzichtig was. Maar het examen ging best goed, ik ben niet een keer geslipt en heb geen cruciale fouten gemaakt."

Bakker verkoopt oliebollen met Tony's Chocolonely

Bakker verkoopt oliebollen met Tony's Chocolonely

Zijn de oliebollen met Tony's Chocolonely straks ook zo populair? / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Wie trek heeft in zowel een oliebol als een stuk Tony's Chocolonely-chocolade, kan de komende tijd terecht bij oliebollenkraam Coppelmans in Valkenswaard. Daar verkoopt men namelijk oliebollen die gevuld zijn met de chocolade van het populaire merk.

Het gaat om de smaak karamelzeezout. Een foto van de bijzondere snack werd gedeeld op Facebook en heeft anderhalf duizend reacties opgeroepen. De prijs die bij de oliebollen op de foto staat is 2 euro per stuk.

Kerstmarkt op z'n Amsterdams met 200 liter glühwein

Dit is Sparrie, kerstboomkind van Bas Kosters en je kunt hem -samen met Bas- zelf maken tijdens Past Present Parade

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

GISTEREN

Om al helemaal in de stemming te komen: Amsterdamse kerstmarkten in alle soorten en maten. Ook voor de haters trouwens, want er is er zelfs eentje met een Christmas escape room.

Fonkelende (oog)ballen

Nieuwe eersteklas van Emirates is kleine hotelkamer

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van dinsdag.

Zo vlieg je eersteklas met Emirates

Co de Roodt bekend in heel Nederland wegens naam

Ja, zo heet ze echt! ©Facebook

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

De 83-jarige Co de Roodt zal gisteren met een behoorlijk scheef gezicht naar haar scherm gekeken hebben. Toen de sneeuw met bakken uit de hemel kwam, kreeg deze Rotterdamse oma vooral te maken met een figuurlijke lawine van berichten in haar inbox.

Op videoplatform Dumpert was iemand erachter gekomen dat haar naam wel heel erg leek op die van het weeralarm. Inmiddels is de screenshot ongeveer 320.000 keer bekeken.

Makkelijker geld terug bij vergeten uitcheck ov-chip

Bijna vergeten uit te checken. Toch vergeten? Dan is geld terugvragen nu makkelijker. /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

GISTEREN

Het wordt makkelijker om te veel betaald geld na een vergeten uitcheck met de ov-chipkaart terug te vragen. Het bedrijf achter de ov-chipkaart gaat je namelijk actief op een gemiste uitcheck wijzen.

Niet terugvragen

Snowfacechallenge: een 3D-afdruk van je gezicht

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

11 DEC 2017

Spelen in de sneeuw vinden we allemaal leuk, maar Janneke Pouw (14) had er wel heel veel lol in. Ze had namelijk 'opeens' zin om haar gezicht in de verse sneeuw te drukken, en maakte hier een foto van. Het resultaat: een perfecte 3D-afdruk van haar gezicht.