Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 12 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Seksueel geweld vaak door die ene goeie jongen

Gemma Barendse (31) en Joël van Dooren (27) gaan een film maken voor hun afstudeerproject. Een niet-alledaagse film: behalve dat deze gaat over seksueel geweld onder jongeren, draait het ook nog eens om de dader in het verhaal en niet om het slachtoffer. Want, zo zeggen zij: seksueel geweld gebeurt niet alleen op straat door vreemden, maar al te vaak door die ene goeie jongen die zoiets nooit zou doen. Dankzij een geslaagde crowdfunding kunnen ze de film nu gaan maken.

Waar gaat de film over?

‘Een goeie jongen’ is een korte fictiefilm over seksueel geweld. De hoofdpersoon is Tom: een HBO-student die een onbezorgd leven leidt. Hij heeft een relatie met Eloisa, ze zijn drie maanden samen en ze hebben het leuk met z’n tweeën. Totdat hij op een avond over haar grenzen heen gaat. Dat komt wel in beeld, maar niet gewelddadig of iets dergelijks: je kan wel zien dat het niet goed is wat er gebeurt. Eloise verdwijnt dan uit het oog en Tom wil zichzelf bewijzen dat hij het niet gedaan heeft. Hij gaat sporten, gezond leven, stort zich op zijn studie. Zijn familie en vrienden zien hem nog steeds als dezelfde ‘goeie jongen’. Totdat er dan een bemiddelingsgesprek met Eloisa komt waarin Tom met haar geconfronteerd wordt. En zal hij het dan ontkennen of erkennen? Het is geen documentaire geworden. Daarin moeten mensen hun eigen trauma vertellen en herbeleven. We wilden de slachtoffers juist ontlasten en daarom hebben we voor fictie gekozen.

Waarom dit thema?

Seksueel geweld is een groot probleem, dat iedereen raakt, het maakt niet uit wie of waar. Zoveel vrouwen – en ja, het gebeurt ook met mannen – hebben het meegemaakt. Deze film is niet persoonlijk of therapeutisch, het ligt veel breder. Jongens die seks verwachten van hun vriendin. Meisjes zeggen wel eens ‘oh, dat doe ik wel even voor hem’. Of ze hebben na een ruzie wraakseks. Wat blijkt is dat er toch een grijs gebied is over wat nu precies aanranding of verkrachting is. Het is moeilijk voor slachtoffers om seksueel geweld in zo’n geval te bewijzen. Heel veel slachtoffers bevriezen op het moment dat het gebeurt, kunnen dan geen nee zeggen. Het is ook heel zwaar om alles in de rechtbank weer op te halen. Daarom worden er ook weinig daders bestraft of opgepakt. Het lijkt soms wel of het in de cultuur zit, of dat we het te makkelijk wegwuiven.

Waarom juist het verhaal van de dader?

Ik ben geïnspireerd door de Stanfordzaak: dat was een heel lage straf voor een verkrachter, omdat de dader, een succesvolle atleet en student, al te veel zou hebben geleden onder alle aandacht en publiciteit. Dat was voor mij een enorm dubbele moraal. Iedereen keurt het af, vooral als het gaat om vluchtelingen of serieverkrachters, die moeten lijden, maar bij iemand in de eigen sociale kring is dat heel anders. Je hoeft niet in en in slecht te zijn om een slechte daad te verrichten. Ik sta er vooral van te kijken hoeveel mensen het rationaliseren, alles om de waarheid maar uit de weg te gaan. Daarom hebben we expres het perspectief van de jongen gekozen, om te laten zien dat de dader niet meteen een kwade boze man hoeft te zijn. We willen laten zien dat je dan wel een goeie jongen kunt zijn, maar toch ook de fout in kan gaan. We hopen dat het publiek daar vooral over na gaat denken en beseft dat Tom inderdaad een heel leuke sympathieke jongen is, maar dat het toch wel heel erg is wat er is gebeurd en wat hij heeft gedaan. Ik hoop dat dat lukt, dat ons verhaal goed overkomt en dat het iets teweegbrengt. We willen graag de dialoog aangaan en hopelijk kunnen we er met deze film ook iets aan doen.

Het geld is binnen: hoe nu verder?

In de zomer zijn we al begonnen met brainstormen en we hebben een half jaar research gedaan van tevoren. We hebben met heel veel mensen gesproken, veel verhalen verzameld en uiteindelijk de trailer gemaakt en de crowdfunding opgestart. Veel mensen hebben daarvoor een heel marketingteam achter zich, wij hebben het zelf gedaan. Niet iedereen stond te springen om het hierover te hebben of om geld te geven. We snijden een moeilijk onderwerp aan. Extra mooi dat het toch gelukt is. Nu kunnen we de film gaan maken zonder dat we ons al te diep in de schulden hoeven te steken. Het is nog steeds wel een beetje krap, maar de basis is goed te doen, dat komt wel goed.

En dan?

In juli gaan we alles opnemen en dan is het in augustus klaar. We hopen dat het een mooie film wordt die ook op festivals vertoond wordt. Maar extra mooi zou zijn als de film ook nog een maatschappelijke impact heeft natuurlijk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Seksueel geweld vaak door die ene goeie jongen
Sluiten