Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 15 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Schoonmakers voelen zich onzichtbaar

Het is de dag van de schoonmaker, de dag waarop we met z’n allen even onze schoonmakers in het zonnetje zetten. Hard nodig, vindt theoloog Jorcho van Vlijmen, die onlangs promoveerde op zijn onderzoek naar ‘de onzichtbare schoonmaker’.

Uit zijn onderzoek blijkt dat schoonmakers zich vaak onzichtbaar voelen tijdens hun werk. Niet alleen letterlijk omdat ze niet gezien worden, maar ook omdat er weinig erkenning is voor hun werk.

Lees ook: Respect voor schoonmakers hard nodig

Jorcho: „Dat is extra zuur omdat zij zo hard werken en zelf zo veel voldoening uit hun werk halen. Een schoonmaker is echt een professional. Ze flikken het elke dag toch maar weer. Zij hebben eigenlijk altijd te weinig tijd, hoe hard ze ook werken, maar ze zijn heel erg betrokken en doen hun werk met veel toewijding. De meeste schoonmakers die ik sprak, werken allemaal structureel over, gaan niet graag op vakantie omdat ze hun werk niet achter willen laten en ze zijn er allemaal van overtuigd dat zij de beste zijn in hun vak. Sommigen nemen zelfs schoonmaakspullen mee van huis.”

Het kan beter, vindt Jorcho. „Een schoonmaker heeft ondersteuning nodig, ruimte in tijd en middelen om zijn werk te kunnen doen. Schoonmaakbedrijven en bedrijven die schoonmakers afnemen, zouden niet voor een dubbeltje op de eerste rang moeten zitten: ze willen allemaal veel voor weinig geld en dat kan niet.”

Dat is niet het enige, zo zegt hij. „De onzichtbaarheid van schoonmakers is een maatschappelijk probleem. Het valt op hoe subtiel, maar soms ook hoe lomp wij met schoonmakers omgaan. Het contrast tussen hoeveel waarde wij aan schoonmakers hechten en hoeveel wij voor hen betekenen is erg groot, te groot. Wij zijn allemaal onderdeel van het probleem.”

Een dag als vandaag helpt om mensen meer aandacht te laten hebben voor de mannen en vrouwen die dagelijks scholen, bedrijven en woningen schoonhouden. Jorcho zelf doet in ieder geval ook al mee: als docent aan de opleiding facility management leert hij de nieuwe managers en gebouwenbeheerders in Nederland goed omgaan met niet alleen het proces en de werkzaamheden van het schoonhouden van een gebouw, maar ook met de mensen die het schoonmaakwerk verrichten.

Tips

Jorcho heeft ook een aantal tips voor ons om wat meer waardering te tonen voor onze schoonmakers: „Heb oog voor de mensen die elke dag tussen ons door lopen en de hele dag voor ons in de weer zijn. Zij hebben werk dat ertoe doet: als zij hun werk niet meer doen, houdt het voor ons ook op. Houd rekening met de schoonmaker. Het is misschien vervelend als een schoonmaker binnenkomt om te stofzuigen en je zo in je werk of studie stoort, maar heb je ook weleens bedacht dat jij achter dat bureau ervoor zorgt dat hij dat bureau niet schoon kan maken? En let eens op hoe je met vuil omgaat op je werk, hoe diepgeworteld het idee is dat iemand het wel opruimt achter je. Gooi kruimels van je boterham eens niet op de grond maar in de prullenbak of bied de schoonmaker ook eens een stukje taart aan als je trakteert voor je verjaardag. Bedank ze eens voor het werk dat ze doen, zeg eens goedemorgen. Het is eenvoudig, maar kan veel helpen.”

Lees ook: Uitgejoelde schoonmaker overladen met cadeaus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Schoonmakers voelen zich onzichtbaar
Sluiten