Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 19 jun 2017 / 14:08 uur

Pas op! Hiermee is een natuurbrand zo veroorzaakt

Het is heet en het blijft nog wel even heet. Dat betekent dat de natuur heel droog is. En dan moet er opgepast worden. In Portugal woeden al een paar dagen verwoestende bosbranden en in delen van Nederland geldt code oranje omdat er een grote kans bestaat op een zich snel uitbreidende natuurbrand. Maar wat veroorzaakt natuurbranden? En hoe erg is het hier?

Droge bliksem

Ook in tijden van grote droogte kan het bliksemen. Dit vormt een groot gevaar, want hierdoor is een bos- of heidebrand zo veroorzaakt. Ook in Portugal is bliksem de oorzaak van de al dagen woekerende brand die tientallen dodelijke slachtoffers heeft gemaakt en zo’n 2000 brandweerlieden dag en nacht bezighoudt. De lokale autoriteiten hebben inmiddels de boom ontdekt waar de bliksem is ingeslagen. In eerste instantie werd er uitgegaan van brandstichting.

Onvoorzichtig met vuur

Een zich snel verspreidende brand is in de huidige weersomstandigheden dus zo ontstaan. Al het uit het autoraampje gooien van een sigaret kan een boosdoener zijn en een bermbrand veroorzaken. Net zoals vonken die van de wielen van een remmende trein kunnen af komen of lassen en slijpen. Iedereen wordt dan ook gevraagd voorzichtig om te gaan met open vuur in natuurgebieden. Ook het in de lucht laten van een wensballon kan tijdens droogte grote gevolgen hebben, of barbecueën.

De brandweer Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland oefent met een blushelikopter op de bestrijding van branden in natuurgebieden.

Auto of glas

Er zijn ook zaken waar mensen misschien niet snel aan denken, maar die wel natuurbranden kunnen veroorzaken. Neem achtergelaten glazen flessen. Door de brandende zon kan hierin lenswerking optreden waardoor een concentratie van zonlicht ontstaat dat een vuurtje aan kan wakkeren. Maar ook het parkeren van je auto in hoog, droog gras is niet zonder risico. Door de hitte van de motor en katalysator kan het gras vlam vatten. Daarnaast zijn er ook oorzaken waar de mens niets aan kan doen. De wind namelijk kan niet alleen de verspreider van brand zijn, maar ook de aanstichter. Wanneer de wind de takken van bomen een lange tijd tegen elkaar aanwrijft, kan wrijvingswarmte ontstaan.

Code oranje en geel

In Zeeland, het noorden van Limburg en in het noorden en oosten van Gelderland geldt code oranje. Hier bestaat een grote kans op een zich snel uitbreidende natuurbrand. Brabant, Utrecht, Twente en de kop van Noord-Holland hebben code geel gekregen: hier geldt een verhoogd risico. Open (kook)vuur, vuurkorven, fakkels, vuurwerk en wensballonnen zijn hierdoor in natuurgebieden niet meer toegestaan. Roken wordt sterk afgeraden. Maar ook ontheffingen voor open vuur, bijvoorbeeld op natuurcampings, zijn hierdoor ingetrokken.

Natuurbranden in Nederland

Dit jaar hebben zich al grote natuurbranden voorgedaan in Nederland. Bij het Drentse Gasselte, het Overijsselse Beuningen en in de duinen bij Zandvoort. Andere grote branden in de afgelopen jaren zijn onder meer de duinbranden bij Bergen en Schoorl in Noord-Holland (2009, 2010 en 2011), op de Strabrechtse heide in Noord-Brabant (juli 2010), in het Drentse Fochteloërveen en Aamsveen (2011), bij voormalig zenderpark Radio Kootwijk, bij Laag Soeren en Hoog Soeren (2012/2013) en op de Hoge Veluwe (2014).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pas op! Hiermee is een natuurbrand zo veroorzaakt
Sluiten