Metro
Metro Nieuws 14 jun 2017 / 15:05 uur

Ook de bouw kampt straks met te weinig mensen

De noodklok werd vorige week geluid om een groot tekort aan basisschoolleraren aan te kaarten. Eind dit jaar wordt er een tekort van zo’n 1800 basisschoolleraren verwacht. Maar niet alleen onder leraren dreigt er een tekort, ook onder vakmensen wordt het een probleem.

Komende jaren hebben bouwbedrijven zo’n 40.000 jongeren nodig, schrijft Margriet Oostveen vandaag in de Volkskrant. Ze haalt een klein voorbeeld aan uit haar eigen leven: haar verrotte raamkozijn moest worden gerepareerd. De timmerman was druk, en kon haar pas na een jaar helpen.

Niet sexy

Het tekort komt volgens haar door de crisis, waar een vijfde van de bouwvakkers werd ontslagen. Nu is er een tekort aan huurhuizen en moet er weer gebouwd worden. Het gaat dus goed met de economie, wonen gaat wat minder.

Ook is de bouw niet meer sexy, zegt Willem Schouten, directeur van het Leidse bedrijf Bouwmensen. Daarnaast worden schooladviezen veel mee geregisseerd, denkt hij. Hij is ervan overtuigd dat wanneer je kinderen zelf laat kiezen, er veel meer uitvoerende beroepen uitkomen.

Groei

De bouw blijft de komende jaren flink groeien. Bouwmensen verwacht de komende zes jaar zo’n 60.000 nieuwe banen. De vraag naar geschoold personeel is hoog.

Mbo

Eind vorig jaar bleek uit cijfers van het CBS dat veel mbo’ers na hun opleiding doorstromen naar een andere opleiding. Bijna de helft van de leerlingen kiest na een praktijkopleiding voor een vervolg.

Ook om de kosten hoef je het niet te laten: aan een universitaire master hangt bijna hetzelfde prijskaartje als aan een mbo-diploma halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook de bouw kampt straks met te weinig mensen
Sluiten