Metro
Metro Nieuws 7 jun 2017 / 06:15 uur

Nederlandse millennials gebruiken meeste XTC

Lil’ Kleine bezong het al en er blijkt nog een kern van waarheid in te zitten ook. Maar niet alleen tieners zeggen ja tegen MDMA, het blijkt een hele generatie te zijn. Uit een nieuw rapport van het Europese Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) blijkt dat Nederlanders tussen de 15 en 34 jaar graag naar de XTC grijpen.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1371619306219308

Eerste plaats

Maar liefst 6,6 procent van de mensen in deze leeftijdscategorie, greep in 2015 naar de pillen. We staan daarmee bovenaan de Europese ranglijst. Die ranglijst is gemaakt op basis van rapporten over drugsgebruik in Europa. Van de scholieren gebruikte 3 procent in 2015 MDMA.

Met 4,4 procent zit Ierland ons op de hielen en Tsjechië staat op nummer drie met 3,5 procent van de volwassenen die MDMA gebruikte in 2015. Verrassend genoeg wordt de drug niet alleen in het uitgaansleven, bijvoorbeeld op technofeestjes gebruikt. Ook in een gewone bar of thuisgebruik wint aan populariteit.

Drugsdoden

Het aantal drugsdoden in Nederland ligt vergeleken met de rest van Europa niet heel hoog. Het gemiddelde ligt op 16 per miljoen inwoners. In 2015 vielen er in heel Europa 8441 dodelijke slachtoffers door drugs. Dat betekent wel een stijging van zes procent.

Vooral rond het Amsterdam Dance Event (ADE) komen drugsdoden in het nieuws. Dat hoeft niet perse aan de XTC te liggen: teveel water drinken of juist uitdroging kunnen ervoor zorgen dat een avondje stappen fataal wordt. Ook kan het zijn dat er een schadelijk middel in de pil zit om de boel op te vullen. Het is vaak lastig om precies vast te stellen wat de doodsoorzaak is geweest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nederlandse millennials gebruiken meeste XTC
Sluiten