Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 19 jun 2017 / 14:15 uur

Nationaal Hitteplan actief: hier moet je op letten

Nederland kan deze week genieten van veel zon en warme temperaturen. Het RIVM heeft maandag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Wanneer het Nationaal Hitteplan actief is, wordt iedereen opgeroepen extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen. Maar waar moet je nu op letten?

Deze week is het begin van de astronomische zomer en de temperaturen bij het begin van die zomer mogen gerust tropisch worden genoemd. In het zuiden kan het donderdag zelfs 36 graden worden en op sommige plekken van het land is een hittegolf niet uitgesloten.

Met zulke hoge temperaturen lopen ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht meer risico om uit te drogen of oververhit te raken. Ook heel jonge kinderen moeten extra in de gaten worden gehouden.

1 Voldoende drinken

Tijdens de hoge temperaturen is het van belang genoeg te drinken om uitdroging te voorkomen.
Let wel weer op dat je niet te veel drinkt: dan is er risico op watervergiftiging. Als je twee glazen per uur drinkt, zit je goed.

2 Dunne kleding

Ook de kleding die wordt gedragen is van belang. Met hoge temperaturen is dikke kleding niet prettig, dus adviseert het RIVM dunne kleding te dragen.

Daarnaast is het wel van belang dat de kleding bescherming biedt tegen verbranding door de zon.

3 Schaduw

Vooral in de zon lopen de temperaturen hoog op, dus is het verstandig zoveel mogelijk in de schaduw te blijven.

Wanneer je dan toch in de zon zit of ligt, is het belangrijk je goed in te smeren. Vooral in de middag (tussen 12.00 en 15.00 uur) is de zon op z’n sterkst.

4 Houd je huis koel

Probeer de woning zo koel mogelijk te houden. Zorg ervoor dat je op tijd de ventilator of airconditioning aanzet en de zonwering gebruikt.

5 Vermijd inspanning

Lichamelijke inspanning dient bij de hoge temperaturen tot een minimum te worden beperkt, om oververhitting te voorkomen.

Vooral in de middag is het belangrijk rustig aan te doen, omdat de temperatuur dan het hoogst is.

6 Wees extra waakzaam

Heb je mensen in je omgeving die zorg nodig hebben? Let tijdens deze warme dagen dan extra goed op. Zij zijn met de hoge temperaturen extra kwetsbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nationaal Hitteplan actief: hier moet je op letten
Sluiten