Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 26 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Mitch is de Messi onder de speurhonden’

Cocker spaniël Mitch is het eerste Nederlandse hondje dat naar ivoor gaat speuren in de strijd tegen stroperij in het Afrikaanse Mali. Het ijverige hondje van een jaar oud vertrekt binnenkort. „Het doet me zeer aan het hart, maar ze hebben hem daar nodig”, zegt eigenaar en dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen.

De neus van Nederland’

Wessels heeft ’de neus van Nederland’ gekocht om een bijdrage te leveren aan het werk van zijn vriend Rory Young, oprichter van de Afrikaanse natuurbeschermingsorganisatie Chengeta Wildlife. „Ik steun hem al jaren en hij liep rond met het idee voor een ivoorhond. Samen met een Nederlandse hondentrainer is dat gelukt. Dat werd Mitch. We wilden iets speciaals doen in het kader van het 15-jarig bestaan van onze dierenkliniek en besloten hem te kopen en te doneren. Mitch is een topper.”

Mitch. Foto: Hans Hebbink
Mitch. Foto: Hans Hebbink

Doneren is bruikleen geworden voor 5 jaar. Wessels wil namelijk de vinger aan de pols kunnen houden wat betreft het welzijn van zijn protegé. Als het hondje de Nederlandse nationaliteit blijft dragen, is deze wellicht beter gewaarborgd. „Zodra we merken dat zijn kwaliteit van leven niet goed is, halen we hem weer terug”, zegt Wessels resoluut.

Maar daar gaat Wessels niet van uit. Het is de bedoeling dat Mitch voorop de benzinetank van de motor van een ranger op missie gaat om door stropers verstopt ivoor op te sporen. Dit ivoor kan bijvoorbeeld later als bewijs dienen in een rechtszaak. Daarnaast wordt hij ingezet om internationale handelsroutes in kaart te brengen.

Gevaar

Zonder gevaar is het niet voor de kleine speurneus. „Maar er zijn duidelijke afspraken over zijn veiligheid gemaakt. Het is niet zo dat Mitch overal losgelaten wordt om wat rond te snuffelen. Hij gaat altijd met een bewapend team van rangers of militairen mee. Zij zijn er om hem te beschermen. Hij is de topspeler. Mitch is Messi. Ze hebben hebben hem nodig. Hij is een belangrijk instrument in het bestrijden van de stroperij.”

Wessels is ervan overtuigd dat Mitch het goed gaat doen in Mali. Geen twijfel over mogelijk zelfs. „Mitch komt uit een goed nest. Zijn broertje is op militaire missie naar Irak, maar het niveau van Mitch ligt hoger. Ivoor is lastiger op te sporen dan bijvoorbeeld explosieven. Vooral als dat ivoor al 30 jaar in de kast van oma staat in de vorm van een beeldje. Mitch is getraind met oud ivoor. Aan vers gestroopt ivoor zit veel meer geur. Dat wordt voor Mitch een fluitje van een cent.”

Roeland Wessels doet een laatste gezondheidscheck bij Mitch. Foto: ANP
Roeland Wessels doet een laatste gezondheidscheck bij Mitch. Foto: ANP

De cocker spaniël ziet het speuren als één groot spel, zegt Wessels. Zoals een andere hond gek is op het spelen met balletjes of zwemmen, houdt Mitch van speuren. „Hij heeft dat natuurlijke enthousiasme om te willen werken voor een baas. Hij heeft natuurlijk geen idee dat hij het doet voor de olifanten en voor een hoger doel. Hij is bezig met een spel.”

Hartendief

Wessels en zijn vrouw Astrid zijn in korte tijd verliefd geworden op de ’hond met een volle batterij’. „Iedereen die hij tegenkomt, wordt verliefd op hem.” Dat hij in Mali ook harten gaat stelen, staat buiten kijf. En dat hij zijn opdracht goed gaat vervullen ook, aldus zijn baas. Chengeta Wildlife heeft de speurneus voor 5 jaar in bruikleen. Hierna kijkt Wessels verder. „Misschien blijft hij daar, misschien gaat hij op een nieuwe missie, of misschien komt hij gewoon lekker bij ons in huis wonen.”

Mitch (Cocker Spaniel) a 5.5 months old detection dog! On this video you see Mitch for the 1st time on bags and also searching on buses.

Gepostet von Scent imprint for dogs am Freitag, 19. August 2016

Wessels heeft deze week Mitch’ laatste gezondheidscheck gedaan. Wanneer hij deze week precies wordt uitgezwaaid op Schiphol is geheim. „Ook stropers kijken mee op internet.” De avonturen van de kleine speurhond zijn te volgen via zijn Facebookpagina Mitch’ Mission To Mali.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Mitch is de Messi onder de speurhonden’
Sluiten