Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 22 jun 2017 / 14:44 uur

Maaltijdrel: Opa en oma mogen eten niet zelf kiezen

Er is ophef in Groningen, waar twee ouderen zijn aangeklaagd omdat ze zelf hun maaltijden bestellen. Hoe zit dat nu? Metro legt het uit in vijf vragen.

Wat is er aan de hand?
De directie van een serviceflat in Groningen verplicht haar bewoners hun maaltijden af te nemen bij de vaste leverancier. Sommige bewoners vinden dit eten echter niet lekker en bestellen zelf hun eten.

Prima, toch?
Dus niet. De directie van de serviceflat is van mening dat de bewoners verplicht een maaltijd moeten afnemen van de vaste cateraar. Dat zou in hun huurcontract staan. Als te weinig mensen dat doen, kost het de directie geld. Bewoners die hun maaltijden ergens anders bestellen krijgen een dwangsom van 500 euro per maaltijd.

Dat is toch buiten alle proporties?
Die dwangsom is pittig en schrikt veel ouderen af volgens ouderenbond ANBO. De bond stelt wel dat het vaker voorkomt dat bewoners van serviceflats verplicht maaltijden moeten eten van een vaste leverancier. Toch noemt Liane den Haan van de ANBO de situatie ‘volslagen ridicuul’. Ze bestempelde het verplicht afnemen van maaltijden in huurcontracten tot ‘koppelverkoop’. Als een ludieke vorm van protest liet de ouderenbond met een legioen brommerkoeriers 160 pizza’s bij de bewoners bezorgen. Volgens Jaap Pronk, voorzitter van de bewonersvereniging, mogen de huurders sinds 1 januari 2016 echter zelf beslissen waar ze hun eten vandaan halen. Daarvoor was er een eigen keuken waar het eten werd bereid.

Hoelang speelt dit conflict al?
Al ruim vier maanden. Het gaat om een groep van 21 bewoners van het 163 appartementen tellende flatgebouw, waar niet alleen senioren wonen. De niet-senioren kunnen hun eten wel ergens anders bestellen. Bij hen komen bijvoorbeeld de pizzakoeriers gewoon aan de deur.

Wat gaat er nu gebeuren?
Zoals het er nu naar uitziet komt er een rechtszaak. Abel van Santen en Pronk van de bewonersvereniging zijn de twee gedaagden. Tweede Kamerleden reageren inmiddels verontwaardigd op het nieuws. „Idioot dit. Laat mensen zelf kiezen wat ze willen eten”, stelt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. „Dan ben je 88 jaar en moet je voor de rechter verschijnen omdat je zelf wilt beslissen wat je eet… Het moet niet gekker worden!”, reageert SP-Kamerlid Lilian Marijnissen. Vera Bergkamp van D66 laat weten dat ze staatssecretaris Martin van Rijn heeft gevraagd te bemiddelen in Groningen. Ze hoopt dat daarmee de gang naar de rechter wordt voorkomen. „De keuzevrijheid van bewoners moet centraal staan”, vindt ze. Ondertussen heeft de landelijke huurdersvereniging de Woonbond bemiddeld in de maaltijdrel tussen directie en bewoners, maar dit staat los van de rechtsgang. Er ligt een voorstel om een commissie te benoemen die ‘redelijke en billijke kwaliteitseisen’ moet stellen aan de leveranciers van maaltijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maaltijdrel: Opa en oma mogen eten niet zelf kiezen
Sluiten