Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Nieuws 20 jun 2017 / 14:05 uur

Niemand geloofde dat Paul (31) nog maagd was

We beginnen steeds later met seks. Uit een rapport van Rutgers bleek woensdag dat jongeren de afgelopen vijf jaar zo’n anderhalf jaar later zijn begonnen met seks. De helft van de 18-jarigen zegt seks te hebben gehad.

De seksuele vrijheid in Nederland lijkt voor velen vanzelfsprekend. Maar niet voor iedereen is het zo makkelijk. We spreken drie mensen die later dan de gemiddelde leeftijd begonnen om drie heel verschillende redenen.

Religie

Walter* was 22 toen hij voor het eerst kennismaakte met seks en 25 toen hij voor het eerst geslachtsgemeenschap had. „Mijn ouders zijn Jehova’s getuigen, dus zo ben ik opgegroeid”, vertelt hij. „Dan mag je helemaal niks.” Zijn eerste vriendin zit in dezelfde kerk, waar seks voor het huwelijk streng verboden is en er zelfs chaperones zijn. „Dat was heel moeilijk, we konden niet van elkaar afblijven. Wat we deden aan seks was wat we nog net konden doen zonder gek te worden van schuldgevoel.”

Dat schuldgevoel is inmiddels weg, maar heeft wel wat achtergelaten. „Ik ben ‘helaas’ niet losgeslagen toen ik wegging uit de kerk. Het heeft me nog heel lang geremd. Omdat ik blijkbaar toch lang die conservatieve ideeën had, dat er seksuele verschillen zouden zijn, bleef nog lang weerklinken in mijn hoofd.” Die verschillen zijn er volgens Walter niet. „Mannen en vrouwen zijn even geil, ze willen dezelfde dingen met elkaar doen.”

Liefde & seks als een geheel

Paul* had zijn eerste seksuele ervaring op zijn 31e. „Het was geen bewuste keuze. Ik vond alleen nooit de juiste vrouw voor een relatie.” Een onenightstand zit er voor Paul niet in. Niet uit moralistische overwegingen, maar om zichzelf. „Voor mij hoort liefde en seks bij elkaar.”

Sommige mensen vinden dat vreemd. „Ik ben weleens uitgelachen omdat men me niet geloofde. Dan durf je niet meer.” De eerste keer noemt Paul dan ook ‘heel eng’. Gelukkig ontmoet hij de vrouw van zijn dromen, met wie hij nog steeds samen is. „Mijn vrouw (toen vriendin) lachte niet. Ze zei ‘oké dan wachten we tot jij er aan toe bent’. Zij had al wel meer ervaring.” Hij is nog steeds blij met zijn keus. „Voor mij geen losse partners. Gewoon het ouderwetse huisje-boompje-beestje.”

Pesterijen

Als hij 24 is, heeft Arjan* voor het eerst seks. „Voor mij heeft het een heel sterke link met gepest zijn. Dat verpest je zelfbeeld en maakt het moeilijk om je open te stellen voor een ander”, legt hij uit. „Ik ben er eerst heel lang mee bezig geweest om die littekens te helen voor ik verder durfde te gaan op seksueel gebied. Die wens was er wel heel sterk, alleen het ontbrak me aan zelfvertrouwen om verder te gaan.”

Wat zelfvertrouwen betreft brengt zijn eerste keer hem niet veel. „Maar dat lag ook aan de door mij gekozen manier en hoe ik er daarna mee verder ging. Voor mij is kennis belangrijk op momenten dat ik geen vertrouwen heb. Dus ik heb me er in die jaren behoorlijk in verdiept en, eerst vooral uit boeken en andere bronnen, over geleerd. Daarna ben ik wat praktijkkennis op gaan doen.”

Inmiddels is hij vader van twee dochters die op één staan. „Ik heb een biologische achtergrond en vind daarom monogamie tegennatuurlijk en een gevaar voor het menselijk ras. Maar ik ben ook zo ouderwets dat ik mijn dochters op de eerste plek zet en daar dus dingen voor laat.”

*Volledige namen zijn bij de redactie bekend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Niemand geloofde dat Paul (31) nog maagd was
Sluiten