Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 27 jun 2017 / 11:16 uur

Let op, ook met kleine handtas kans op filevorming

Deze drukke zomer is het meenemen van een rolkoffer als handbagage bijna taboe op Schiphol. Het mag wel, maar ze worden in een aparte rij voor de veiligheidscontroles gezet en er komen ’voorrangsrijen’ voor reizigers met geen of kleine tassen. Maar let op, ook daar bestaat kans op filevorming. Wees dus voorbereid.

Niet dralen

Na de scan een propvolle rolkoffer moeten doorspitten, is niet de favoriete tijdsbesteding van de beveiligers in de piekuren. Met name nu steeds meer mensen alleen met handbagage reizen. Goed nieuws dus, dat voor passagiers met alleen een kleine handtas en voor passagiers die met een koffer van de uiterste maximaal toegestane afmetingen reizen aparte rijen komen deze zomer. Maar juich niet te snel. Het is nog steeds zaak om ruim op tijd voor vertrek op het vliegveld te zijn en niet te lang te blijven dralen bij de taxfree winkels.

Vertraging

Want wie kent ze niet: de zonvakantiegangers met een strandtas die niet weten dat zo’n hele fles zonnebrandcrème niet in je handbagage mag. En nee, ook niet die fles parfum. Iedere zomer zie je ze weer. De mensen die drie keer door de scan moeten, want; oh, moet mijn riem ook af? Hè, het kleingeld in mijn broekzak was ik even vergeten. Of misschien ben je zelf wel zo’n vergeetachtig iemand.

Dus. Ook in de rij zonder overbeladen koffers is een lange wachtrij door onwetendheid of omdat 4 uur ’s ochtends voor sommigen toch echt wel een beetje vroeg is, niet altijd te voorkomen. Schiphol komt deze week met details naar buiten over de proef met zogeheten ’no trolley-doorgangen’. Maar ook in de ’voorrangsrijen’ voor kleine handtassen gelden nog steeds de oude vertrouwde regels. En die zijn nog niet bij iedereen bekend. Hierbij een kleine opfriscursus.

Kom op tijd

Ga niet denken dat nu je misschien in een voorrangsrij terechtkomt, de adviestijd om op het vliegveld te zijn voor vertrek verandert. De adviestijden verschillen dan wel per vlucht, maar houd over het algemeen rekening met 2 uur van tevoren inchecken voor Europese vluchten en 3 uur van tevoren voor intercontinentale vluchten.

Geldig reisdocument

Zorg ervoor dat je bij de incheckbalie staat met een geldig reisdocument. Vind je dat logisch? Je moest eens weten hoeveel nooddocumenten de marechaussee moet aanmaken voor reizigers die wellicht ook dachten: dat overkomt mij nooit. En check daarnaast tijdig of er een visum nodig is voor het land waar je naartoe reist. Er een in je bezit krijgen, kan soms lang duren.

Wat mag in de handbagage

Altijd weer zie je mensen zweten als ze bij de beveiligingscontrole staan. Je ziet ze hopen dat de beveiliger de fles zonnebrandcrème van 200 milliliter over het hoofd zal zien. Helaas. Vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 ml zijn geen probleem. Maar stop ze wel even in een doorzichtig zakje van maximaal 1 liter. Scharen, nagelvijlen en andere scherpe voorwerpen zijn ook verboden.

Uit je tas

En dan heb je de vloeistoffen van maximaal 100 milliliter dus netjes in een doorzichtig zakje gedaan, is het nog niet goed. Nee, dit zakje moet je uit je tas halen en apart op de band leggen. Hetzelfde geldt voor elektronica. Uit je tas.

De proef met de versnelde doorgang begint deze week in de vertrekhallen 1, 2 en 3. Wat precies de grens is aan wat een passagier mee mag nemen, wordt later in de week bekendgemaakt. De speciale doorgangen zijn overigens alleen beschikbaar op de ‘piekmomenten’, als het erg druk is bij de veiligheidscontroles.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Let op, ook met kleine handtas kans op filevorming
Sluiten