Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 jun 2017

Jongeren steeds later met seks

Jongeren in Nederland beginnen steeds later met seks. Waren jongeren in 2012 gemiddeld 17,1 toen ze met seks begonnen, nu zijn ze gemiddeld 18,6 jaar. De helft van de jongeren heeft op die leeftijd al seks gehad. Dat blijkt uit een groot onderzoek ‘Seks onder je 25ste 2017’ van Rutgers en Soa Aids Nederland, in samenwerking met gemeentelijke gezondheidsdiensten.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1384075504973688

De helft van alle jongeren die nog geen seks heeft gehad, zegt zichzelf te jong te vinden. Waarom de gemiddelde leeftijd is gestegen, is volgens de onderzoekers niet duidelijk te verklaren. Er werden zo’n 20.000 jongeren betrokken bij het onderzoek.

Geen condoom

Opvallend is dat veertig procent van de jongeren tijdens een onenightstand geen condoom gebruikt. De eerste keer wordt relatief vaak veilig gedaan: zeventig procent van de jongeren gebruikte toen een condoom. Daarna neemt het gebruik af en op soa’s wordt niet echt getest.

Als jongeren met een sekspartner stoppen met het gebruik van een condoom, zegt driekwart van de jongens en twee derde van de meisjes zich niet te hebben laten testen op geslachtsziekten (soa’s). De voornaamste reden om geen condoom te gebruiken, is dat er andere anticonceptie wordt gebruikt. Een andere belangrijke reden is het vertrouwen in de andere partner en dat seks minder lekker is.

Meer homo-acceptatie

In de afgelopen vijf jaar is het aantal jongeren dat gedwongen werd tot seksuele handelingen flink gedaald. De homo-acceptatie is juist gestegen. Vijf jaar geleden keurde de helft van de jongens en een kwart van de meisjes het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. In 2017 is dat percentage vrijwel gehalveerd naar 27 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jongeren steeds later met seks
Sluiten