Marike Wouters
Marike Wouters Nieuws 6 jun 2017 / 13:32 uur

Iphone gaat berichten blokkeren tijdens autorijden

Het is een flinke ergernis achter het stuur: iemand die voor je over de weg heen slingert. Haal je diegene in, dan zie je dat hij met z’n telefoon op het stuur zit te ‘spelen’. Om af te rekenen met deze gevaarlijke gewoonte, introduceert Apple binnenkort een nieuwe iPhone-functie die je inkomende berichten tijdens de reis blokkeert.

De nieuwe functie heet ‘Do Not disturb while driving’ en wordt onderdeel van de Apple software iOS 11. De functie treedt in werking wanneer de telefoon verbonden is met de auto – door middel van Bluetooth of een kabel – of wanneer de auto gaat rijden. De telefoon houdt dan alle notificaties van berichtjes of nieuwsupdates tegen. Als iemand je een bericht stuurt, reageert de telefoon automatisch met een bericht naar de afzender, waarin staat dat je aan het rijden bent en op dit moment niet kan antwoorden.

https://business.facebook.com/Metro/posts/1370782326303006

Op slot

Het scherm van de Iphone zal ook vergrendeld worden om bestuurders te beschermen tegen de verleiding om toch apps te openen. Wel is het mogelijk om de navigatie-apps te gebruiken onderweg. Medepassagiers die niet achter het stuur zitten, kunnen de functie uitzetten.

Er zijn al verschillende apps met een soortgelijke functie. Zo heeft ASR de Rij Veilig app en bracht Samsung onlangs de In-Traffic Reply app op de markt.

Fietsen

Dergelijke apps bestaan ook op de fiets. Daar geldt hetzelfde probleem: mensen sturen al fietsend even snel een apje of scrollen hun hele Facebook-overzicht door op een route die ze kunnen dromen. Voor jongeren is de app Fietsmodus in het leven geroepen, waarbij ze punten en vervolgens prijzen kunnen verdienen als ze onderweg van hun telefoon afblijven.

Verleiding

Veilig Verkeer Nederland is blij met dit soort initiatieven. Telefoongebruik achter het stuur is op dit moment een van de grootste verkeersproblemen volgens de organisatie. “Het is heel menselijk dat je je laat verleiden door je telefoon zodra je een bericht binnenkrijgt”, aldus een perswoordvoerder. “Die telefoon heeft zo’n zuigkracht. Als je je telefoon gebruikt voor navigatie, zie je nog eerder de berichten binnenkomen. As je niet de discipline hebt om de berichtjes te laten gaan, is zo’n app de enige manier om die verleiding te weerstaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Iphone gaat berichten blokkeren tijdens autorijden
Sluiten