Metro
Metro Nieuws 27 jun 2017 / 08:41 uur

Groeiende populariteit designerdrugs is alarmerend

Metro World onderzoekt de effecten van designer drugs – die niet nieuw zijn maar wel makkelijk om te kopen – op onze globale gezondheid.

Amfetamine is een van de meest gebruikte drugs ter wereld, zo blijkt uit een recent rapport van de World Health Organization (WHO). De chemische ‘broertjes en zusjes’ hiervan worden al decennia lang geproduceerd, maar een aantal ontwikkelingen rondom ‘designer drugs’ trekken extra aandacht.

De WHO stelt dat de afgelopen twee jaar 75 nieuwe substanties op de markt werden gebracht. Hiervan waren er twintig relatief nieuw: zij behoren niet tot een van de bekendere narcotische groepen. Daar komt bij dat de ‘recepten’ nogal verschillen. Daardoor glipten veel van deze drugs door de wetgeving heen in verschillende landen. Ook worden ze vrij verkocht via internet.

Onschuldige namen, gevaarlijke effecten

Badzout, een product voor lichaamsverzorging, werd bijvoorbeeld gebruikt als naam om drugs onder te verkopen. In het begin van dit decennium verkochten verschillende Amerikaanse en Europese websites “Purple Wave” en “Cloud Nine”. Duizenden mensen kochten het spul, want het was nog makkelijker te krijgen dan alcohol. Daardoor is het aantal drugsgebruikers toegenomen.

Alleen al in 2011 ontving het Amerikaanse controlecentrum voor vergiftiging meer dan 6100 telefoontjes die te maken hadden met vergiftiging door drugs. In Groot-Brittannië is ‘badzout’ nog altijd populair: het is de vierde meest gebruikte party drug.

Ook andere narcotica kunnen via Google worden gevonden en gekocht. Zo ook ‘Spice’, dat bekendstaat als synthetische marihuana. Onder namen als ‘Yucatan Fire’ wordt dit goedje verkocht voor nog geen 4,50 euro.

Toename consumptie

„De consumptie neemt toe”, vertelt Luis Agreda, professor bij de Andina Foundation University aan Metro World. „Deze drugs worden verkocht op alle mogelijke manieren en we weten niet precies waar ze uit bestaan en waar ze mee gemixt worden. Door sensationele verhalen willen mensen het uitproberen.”

Het voorspelbare aan deze onvoorspelbare drugs is dat de effecten per persoon kunnen verschillen. Verschillende organisaties hebben al bevestigd dat de risico’s verregaand kunnen zijn: de drugs kunnen zelfs de dood veroorzaken. Er is echter geen overtuigend en wereldwijd onderzoek gedaan naar deze effecten. Ook voor de sensationele verhalen, waarbij drugs geweld veroorzaakten, valt weinig te zeggen. Volgens experts zeggen deze verhalen namelijk niets tot er behoorlijk onderzoek naar wordt gedaan.

Vijf populaire designerdrugs

Wat voor designerdrugs er dan zo populair zijn? Onder andere deze vijf:

1. U-47700
Deze drug werd ontwikkeld in de jaren ’70. Er zijn in de Verenigde Staten en België al veel doden gevallen door een overdosis. In België werden er in april tot september 2016 alleen al 15 dodelijke gevallen geregistreerd.

2. 2CB
Nog zo’n populaire drug die in de jaren ’70 ontwikkeld werd: 2CB. Deze drug wordt verkocht in poeder en capsules. De effecten duren tussen de 4 en 8 uur. Het kost meer geld dan een gram cocaïne en wordt door minder mensen gebruikt.

3. 2C-E
Afkomstig uit dezelfde familie als 2CB. Deze drug is een kleurloze olie in pure vorm. Er zijn voor zo ver bekend twee mensen aan overleden: in de Verenigde Staten in 2011 en in Groot-Brittannië in 2013.

4. Krokodil (Desomorfine)
Deze drug staat ook wel bekend als ‘heroïne voor de armen’, omdat het goedkoper is dan de traditionele variant. Mensen die verslaafd zijn aan Krokodil hebben nog slechts twee of drie jaar te leven. Uit onderzoek blijkt dat in 2011 in Rusland en Oekraïne 120.000 mensen zichzelf hiermee injecteerden.

5. U4Euh
Deze drug schijnt populair te zijn in Europa en zorgde in 2013 voor 26 doden. De effecten zijn vergelijkbaar met die van methamfetamines (o.a. MDMA). De drug gaat gepaard met een verhoogd risico op stikken en een hartstilstand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groeiende populariteit designerdrugs is alarmerend
Sluiten