Metro
Metro Nieuws 6 jun 2017 / 05:18 uur

Gijzeling Melbourne behandeld als terreurdaad

De Australische politie behandelt een gijzeling in de stad Melbourne als terreurdaad. Dat gebeurde nadat islamitische staat claimde dat een van hun vechters verantwoordelijk was voor de gijzeling, weet Reuters.

De politie schoot gijzelnemer Yacqub Khayre dood. Hij had maandag een vrouw in gijzeling genomen in een appartement in Melbourne. Nadat de gijzelnemer was gedood vond de politie een andere dode man in het gebouw. Hij bleek te zijn doodgeschoten door de gijzelnemer.

Voorwaardelijk vrij

Khayre zou in 2009 al een aanval op een legerbasis in Sydney hebben beraamd: „Deze terroristische aanval bij een bekende crimineel, een man die nog maar net voorwaardelijk was vrijgelaten, is een schokkende, laffe misdaad”, aldus de Autralische premier Malcolm Turnbull in een reactie.

Islamitische staat claimde de aanslag via de website Amaq. Op de site staat dat de aanval is uitgevoerd wegens de deelname van Australië aan de door de VS geleide coalitie die strijdt tegen islamitische staat in Syrië en Irak.

De politie doet verder onderzoek naar een telefoontje dat tijdens de gijzeling werd gepleegd naar de Autralische tv-zender Seven Network. Volgens Seven belde een man met de boodschap dat de aanval IS-gerelateerd was.

Crimineel verleden

De dader was de 29-jarige Yacqub Khayre; een Australiër met een Somalische achtergrond. Hij heeft een flink crimineel verleden en was net voorwaardelijk vrij gekomen. Volgens politiewoordvoerder Graham Ashton lijkt het erop dat Khayre in zijn eentje opereerde.

Volgens Ashton maakte Khayre in het appartementencomplex een afspraak met een escortdame. Toen hij in het complex aankwam, doodde hij een werknemer. Nadat hij de vrouw enkele uren had gegijzeld, rende hij uit het gebouw en opende het vuur op de politie. Die schoot terug en doodde de gijzelnemer. De vrouw bleef ongedeerd, drie agenten raakten gewond, maar verkeren buiten levensgevaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gijzeling Melbourne behandeld als terreurdaad
Sluiten