Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 15 jun 2017 / 10:06 uur

Evenveel jongeren aan het werk als voor de crisis

Steeds meer mensen vinden een baan en ook onder jongeren is de werkloosheid de afgelopen maanden flink aan het dalen. Het percentage tussen de 15 en 25 jaar dat geen baan heeft, kent zelfs zijn laagste punt in de voorbije achttien jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De werkloosheid onder jongeren is nog altijd wel verreweg het hoogst, maar dat heeft ook te maken met het feit dat veel van hen nog op de middelbare school zitten of een vervolgopleiding doen. Maar aan het aantal uitkeringen onder jongeren is toch echt te zien dat het beter gaat. Dat aantal nam in het tweede kwartaal van 2017 namelijk af met ruim 10 procent.

Terug op niveau

In totaal is hebben er nu 1,3 miljoen jongeren weer betaald werk. Dat betekent dat dat aantal terug is op het niveau waar het zat voor aanvang van de economische crisis.

Ook in het algemeen blijft de werkloosheid dalen tot 5,1 procent van de beroepsbevolking. Overigens steeg de werkloosheid onder de mensen boven de 25 wel lichtjes in de voorbije drie maanden.

Minder uitkeringen

Verder is het aantal uitkeringen in het afgelopen jaar fors gedaald. Eind mei waren er 63.000 uitkeringen minder, dat is een daling van bijna 14 procent. Bovendien werden er ook een stuk minder uitkeringen aangevraagd.

Binnen de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar zijn er 4,3 miljoen mensen zonder betaald werk, maar het overgrote deel daarvan is niet beschikbaar of op zoek naar werk omdat het bijvoorbeeld nog studeert of juist al met pensioen is. Ongeveer 456.000 Nederlanders zijn momenteel werkloos en wel (actief) op zoek naar een baan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Evenveel jongeren aan het werk als voor de crisis
Sluiten