Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 30 jun 2017

Duitsland legaliseert het homohuwelijk

De kogel is door de kerk: het Duitse parlement heeft ingestemd met het homohuwelijk. Het proces kwam in een stroomversnelling nadat een jongeman bondskanselier Merkel een persoonlijke vraag had gesteld.

De 28-jarige Ulli Köppe zat afgelopen maandag met zijn vriend in het publiek van de talkshow Brigitte waar bondskanselier Merkel te gast was. Toen een vraag-antwoordsessie begon en niemand zijn vinger opstak, greep Köppe zijn kans en stelde Merkel een belangrijke vraag: ‘Wanneer kan ik hem ten huwelijk vragen?’

In de eerste instantie leek Merkel om de hete brei heen te draaien, maar uiteindelijk gaf ze aan dat het een gewetenskwestie is, waar de parlementariërs zelf over moeten beslissen. Vanaf dat moment stond de deur voor het homohuwelijk open en een paar dagen later vond de stemming door de Bondsdag plaats.

Merkel tegen

Sinds 2001 kunnen homoseksuele stellen een geregistreerd partnerschap aangaan in Duitsland, maar zij hadden hiermee niet dezelfde rechten als gehuwden. Jarenlang verzette de partij van Merkel, de CDU, zich tegen de legalisering van het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht (in Duitsland Ehe für alle genoemd).

De Bondsdag stemde vrijdag met een ruime meerderheid voor de legalisering: 393 parlementariërs stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich van stemming. Hoewel Merkel het proces versnelde, stemde zij alsnog tegen.

https://twitter.com/MarvinKolk/status/880696164475121666

Vreugde

Nog geen uur na het heugelijke nieuws stromen de jubelende reacties op Twitter al binnen. „We hebben eindelijk huwelijksgelijkheid in Duitsland. Ik ben blij dat we ons nu bij 21e eeuw hebben aangesloten”, zegt een twitteraar. „Het gebeurt eindelijk. Ik ben zo hard aan het huilen nu”, vertelt een ander. De beslissing raakt veel Duitsers dan ook persoonlijk: „Mijn broer kan uiteindelijk met zijn vriend trouwen, waarmee hij al acht jaar samen is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Duitsland legaliseert het homohuwelijk
Sluiten