Metro
Metro Nieuws 9 jun 2017 / 07:06 uur

Doden bij aanslagen Iraanse hoofdstad Teheran

Bij twee aanslagen in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn woensdag zeker 12 doden gevallen. Het is niet duidelijk of de terroristen ook onder het dodental vallen. Terreurgroep Islamitisch Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist via nieuwskanaal AMAQ.

Verkleed als vrouw

Groepjes terroristen vielen het parlementsgebouw in Teheran en het mausoleum van de ayatollah Khomeini aan. Vier aanvallers openden in het parlementsgebouw het vuur. De terroristen hadden zich als vrouw verkleed toen ze het pand bestormden. Zij zijn daarna allemaal gedood.

Vrijwel tegelijkertijd werd ook het vuur geopend op het mausoleum van de ayatollah Khomeini, de grondlegger van de Islamitische Republiek Iran en stichter van het regime van de sjiitische geestelijkheid. Bij het mausoleum blies een van de daders zich op. Een ander werd gedood, kort voor hij datzelfde kon doen.

De soennitische extremisten van IS en Iran zijn bittere vijanden. In Irak en Syrië steunt Iran milities die tegen soennitische rebellen – inclusief IS – vechten. Het persbureau van IS publiceerde woensdagmiddag een video met beelden van de aanslagen. Daarop is een gewapende man te zien in het parlementsgebouw waar een van de aanslagen plaatsvond.

Parlementsleden ongedeerd

Volgens enkele parlementariërs die zich in het door de politie afgegrendelde pand bevinden, is de situatie onder controle van speciale eenheden van de Revolutionaire Garde. AMAQ meldde ondertussen dat de actie woensdagmiddag nog steeds gaande is.

De nieuwssite PressTV meldt dat de parlementsleden ongedeerd zijn gebleven. De terroristen drongen namelijk een deel van het complex binnen waar openbare bijeenkomsten worden gehouden. Volksvertegenwoordigers waren daar op het moment van de aanval niet aanwezig.

Reageer op artikel:
Doden bij aanslagen Iraanse hoofdstad Teheran
Sluiten