In het nieuws

Likeability of 5

Dit zijn de beroemdste ereburgers ter wereld

Foto van 'Constance van Amstel'

14 JUN 2017

De gemeenteraad van Manchester wil de Amerikaanse superster Ariana Grande ereburger van de stad maken omdat ze in de nasleep van de aanslag op 22 mei „liefde en moed in plaats van haat en angst” toonde door een benefietconcert te organiseren. Daarmee haalde ze miljoenen op voor een noodfonds.

Grande zou dan niet de enige celebrity zijn met een status als ereburger van een stad waar ze zelf niet woont. Meerdere sterren gingen haar voor. De opvallendste op een rijtje.

Tom Cruise

Ereburger van: Busan, Zuid-Korea

Omdat: In 2013 besloten cast en crew van Cruises nieuwe film Jack Reacher om de première van de film in Busan te organiseren. De burgemeester van de Zuid-Koreaanse havenstad Busan was daar zo blij mee dat hij Cruise, de regisseur en zijn tegenspeelster een ereburgerschap aanbood voor hun bijdrage aan de status van Busan als belangrijke filmstad in Azië. Het ereburgerschap levert Cruise geen extra rechten of plichten op, maar het maakt het wel makkelijker om nog eens naar het land af te reizen.

Blue Ivy

Ereburger van: Hvar, Kroatië

Omdat: De dochter van Beyoncé en Jay-Z is ereburger van het Kroatische eiland Hvar omdat haar ouders haar hebben vernoemd naar de blauwe klimop (de letterlijke vertaling van Blue Ivy) die ze tijdens een bezoekje aan het eiland hebben gezien. Het verhaal leverde behalve veel publiciteit ook een hoos aan nieuw toerisme op. Het is niet bekend of Blue Ivy het zonnigste eiland van Kroatië sinds haar geboorte af heeft bezocht.

Rafael Nadal

Ereburger van: Mallorca én Madrid, Spanje

Omdat: De op Mallorca geboren toptennisser is niet alleen ereburger van zijn eigen eiland, maar ook van de Spaanse hoofdstad Madrid. In 2013 besloot de stad om Nadal als ‘zoon’ te adopteren wegens zijn voortdurende inzet voor de tennissport. Waarom Nadal precies goed is voor Madrid, is niet helemaal duidelijk, maar Nadal wordt er vast en zeker altijd met open armen en een schaal tapas ontvangen.

Roger Waters

Ereburger van: Anzio, Italië

Omdat: Pink Floyd-oprichter Roger Waters is ereburger van de Italiaanse plaats Anzio. In 2014 werd hij daartoe benoemd omdat het op dat moment 70 jaar geleden was dat zijn vader, luitenant Eric Waters, gedurende de Tweede Wereldoorlog omkwam tijdens een geallieerde landing nabij de stad.

Tiesto

Ereburger van: Breda, Nederland

Omdat: De in New York wonende Nederlandse dj Tiësto werd in maart van dit jaar benoemd tot ereburger van de stad Breda. Burgemeester Depla gaf hem de onderscheiding omdat Tijs Verwest, zoals de dj echt heet, zich altijd heeft ingezet om van Breda de ‘capital of dj’s’ te maken. Ook is hij zich gedurende zijn hele carrière blijven identificeren met Tuinzicht, de wijk waarin hij opgroeide.

Angelina Jolie

Ereburger van: Sarajevo, Bosnië Herzegovina

Omdat: Er zijn bijna geen prijzen en onderscheidingen meer die Angelina Jolie niet heeft gewonnen, maar het ereburgerschap van Sarajevo is er ook een van. Ze kreeg de titel in 2012 als blijk van waardering voor haar rol in de film The Land of Blood and Honey. De film, die tevens het regiedebuut is van de actrice, brengt volgens de Bosnische autoriteiten de waarheid over de oorlog in het land voor het voetlicht. In tegenstelling tot sommige andere beroemde ereburgers schijnt Jolie de hare regelmatig te bezoeken.

Malala

Ereburger van: Ottawa, Canada

Omdat: De pas 19 jaar oude Nobelprijswinnares uit Pakistan ontving dit jaar uit handen van de kersverse Canadese premier Justin Trudeau het ereburgerschap van het land. De reden daarvoor is haar onvermoeibare inzet voor onderwijs voor meisjes en kinderen overal ter wereld. In haar dankwoord liet ze niet alleen weten dankbaar te zijn voor de titel, ook vertelde ze dat haar vriendinnen thuis het vooral heel leuk voor haar vonden dat ze de knappe Trudeau in het echt zou ontmoeten. Malala, die als kind werd geraakt door een aanval van de Taliban, maar weer opkrabbelde, is de zesde niet-Canadees ooit die ereburger van Canada is.


like
user_e91a179ade4807e5a5af59d5f64ae39da0d6a6f4_avatar

Views

300+

’Dichtbij je kind slapen is niet zo vanzelfsprekend’

Camera video’Dichtbij je kind slapen is niet zo vanzelfsprekend’

Luna, Jelte en Bindi (vlnr) met Ronald McDonald-ambassadeur Robert ten Brink.

Foto van 'Julia Onclin'

2 UUR

Bindi, Luna en Jelte versierden jouw Happy Meal Box speciaal voor McHappy Day.

„Zal ik jullie een trucje laten zien?”, vraagt Ronald McDonald. Kinderen hangen aan zijn knalrode lippen. Hij pakt een Pokémonkaart van één van de jongens. Na een paar keer wiebelen met zijn vingers is de kaart verdwenen. De broertjes schieten in de lach. Onbezorgd en onbevangen, iets wat voor deze kinderen en hun ouders niet altijd vanzelfsprekend is geweest. Het Ronald McDonald Kinderfonds zette ze woensdag in Hoog Catharijne in Utrecht daarom extra in het zonnetje.


Views

100+

Militair Guatemala krijgt 5160 jaar celstraf

Een rechtbank in Guatemala heeft een voormalig soldaat veroordeeld tot 5160 jaar gevangenisstraf voor de massamoord op 171 mensen. Foto: Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Een rechtbank in Guatemala heeft een voormalig soldaat veroordeeld tot 5160 jaar gevangenisstraf voor de massamoord op 171 mensen. Het bloedbad wordt gezien als een van de wreedste misdaden in de burgeroorlog die het Midden-Amerikaanse land teisterde van 1960 tot 1996.

Alle bewoners dorpje werden gedood

Volgens de aanklagers nam Santos Lopez deel aan de massamoord in het dorpje Dos Erres in 1982, waarbij vrijwel alle mannen, vrouwen en kinderen werden gedood, melden Amerikaanse media. Lopez maakte deel uit van een elite-eenheid van het leger die naar het dorp was gestuurd om leden van een guerrillagroep uit te schakelen.


Views

400+

video icon
02:27

In samenwerking met Independent Films

20 NOV 2018

Robin Hood werd doodverklaard

Hij is opeens weer terug in Engeland: Robin Hood! Maar… het zit de volksheld niet zo mee. Hij blijkt in eigen land zelfs doodverklaard.

In de nieuwe actie- en avonturenfilm Robin Hood komt deze Robin van Loxley (echte naam personage) thuis als een door de oorlog geharde kruisvaarder. Samen met de Moorse commandant Little John (Jamie Foxx) ziet Loxley (Taron Egerton) dat z’n landgoed verwoest is. Zijn liefde van zijn leven heeft een nieuwe relatie, want tja, hij was dus doodverklaard.

Meedogenloze sherrif

Tegenslag of niet, als Van Loxley merkt dat er armoede onder de bevolking van Nottingham heerst, komt hij uiteráárd als Robin Hood in actie. Vooral de meedogenloze sheriff (Ben Mendelsohn) moet het als aanstichter van de armoede ontgelden.

Robin en John beginnen een – als vanouds – dappere opstand tegen de corrupte Engelse kroon en zetten een nieuwe vechtstijl in om belastinggeld te onderscheppen. In een actie-avontuur vol ruige slagvelden, knallende gevechten en tijdloze romantiek ontwikkelt Robin zich tot een legendarische rebel met een niet te stoppen leger.

Donderdag in de bios

Hoe de strijd afloopt? Dat zie je vanaf donderdag 22 november in de bioscoop. Naast genoemde acteurs zijn ook Jamie Dornan (Fifty Shades), Eve Hewson (Bridge of Spies) en Tim Minchin (tv-serie Californication) te zien. De regie was in handen van Otto Bathurst (Peaky Blinders).

Al zou je het Robin Hood in deze film niet geven, het personage is nu bijna honderd jaar oud. In 1922 verscheen namelijk de eerste Robin Hood-film, toen nog zonder gesproken tekst.


Views

500+

VodafoneZiggo geeft Utrecht lichtshow cadeau

VodafoneZiggo geeft Utrecht lichtshow cadeau

Met Fedde Le Grand en een zee van licht werd het nieuwe kantoor van VodafoneZiggo woensdagavond feestelijk geopend. / Bibi Neuray | Photo Republic

In samenwerking met VodafoneZiggo

3 UUR

Een betoverende lichtshow, Fedde Le Grand en de opening van het nieuwe centrale kantoor van VodafoneZiggo in Utrecht. Dat is wat er woensdagavond allemaal plaatsvond op het Stationsplein naast Utrecht Centraal. Niet getreurd: de lichtshow is een cadeau aan Utrecht en je kunt de show nog de hele week zien. En: er was ook nog nieuws over een supersnel Gigabit-netwerk dat Utrecht de snelste stad van Nederland zal maken.

Netwerk van de toekomst

Rond zes uur klonken gisteravond bij Utrecht-Centraal de kenmerkende klanken van een ster-dj. Fedde Le Grand, geboren en getogen in Utrecht, draaide tijdens de eerste lichtshow zijn muziek, speciaal gecomponeerd voor dit evenement. Le Grands optreden ging gepaard met een spectaculaire lichtshow, Connections geheten. De show beeldt het netwerk van de toekomst uit en symboliseert de snelle verbindingen die VodafoneZiggo in de nabije toekomst zal maken. Het nieuwe centrale kantoor werd feestelijk geopend door Jeroen Hoencamp (CEO VodafoneZiggo) en Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht). Daarnaast was er nog nieuws voor de inwoners van Utrecht.


Views

100+

Hoe jongeren regelen dat wonen betaalbaar blijft

Hoe jongeren regelen dat wonen betaalbaar blijft

Als je eenmaal je huisje op de kop hebt getikt, houd je je leven het liefst een beetje betaalbaar. / Foto's: Colourbox

In samenwerking met FFP

GISTEREN

Wonen is er de laatste jaren niet goedkoper op geworden. Wat heet! Het blijft nog wel een tijdje zo, melden deskundigen. Ooit was het allemaal veel gemakkelijker. Je kocht een huis, je nam een hypotheek waarin alle bijkomende kosten waren meegenomen en je trok de rente van de belasting af. Hoe je je lening na 30 jaar ging aflossen? Dat was geen zaak voor de fiscus. Woninghuren stegen ondertussen maar een beetje met de prijsindex mee.

Jongeren de dupe

Maar ja, we zijn in 2018 aanbeland. Woonlasten zijn voor de meeste mensen nu veruit de grootste kostenpost van de maand. Vooral jongeren hebben of krijgen te maken met allerlei barrières. Ongewenst, maar we moeten er mee dealen. De belangrijkste punten waar de jonge generatie tegenaan loopt:


Views

2k+

Meer digitaal onderzoek nodig bij kindermisbruik

De politie en het Openbaar Ministerie moeten meer doen om bewijzen te vinden in zaken over seksueel geweld tegen kinderen. Dat zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar. Foto: Herman Bolhaar, ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

De politie en het Openbaar Ministerie moeten meer doen om bewijzen te vinden in zaken over seksueel geweld tegen kinderen. Dat zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar. Nu wordt 30 procent van de zaken geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Bolhaar vindt dat meer moeite moet worden gedaan om informatie van gegevensdragers te halen. ,,Die moeten vaker worden onderzocht om te kijken of er steunbewijs op te vinden is, zoals chatgesprekken met of over het slachtoffer.'' Bolhaar publiceert donderdag de Dadermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2013-2017.

Aantal meldingen gestegen, strafzaken gedaald


Views

100+

Rennen of ‘enteren’: 16 game-deals voor Black Friday

Rennen of ‘enteren’: 16 game-deals voor Black Friday

Advertorial Mediamarkt

19 NOV 2018

Voor wie kortingskoopjesdag Black Friday niet snel genoeg kan komen, heeft Metro alvast informatie over deals om je erop voor te bereiden of vanaf dinsdag 20 november al te verzilveren. In dit geval: game-deals!

Mediamarkt speelt al sinds Black Friday uit Amerika kwam overwaaien in op deze kortingsdag in winkels en webshops. Mediamarkt heeft dit jaar, zowel in de winkel als online, het gamen als belangrijk speerpunt. Daarom hieronder 16 game-deals op een rij. Lees dit artikel komende vrijdag nog eens. Want dan komt er één extra deal, speciaal voor Black Friday zelf.

Ook pre-orderen


Views

2k+

Militair Marco Kroon is verkracht in Afghanistan

Kroon werd in 2009 als eerste militair sinds 1955 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding van Nederland. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:10

Marco Kroon, de met de Militaire Willems-Orde onderscheiden militair, is in Afghanistan verkracht. Dat bleek woensdagavond aan tafel in de talkshow Pauw. Kroon had eerder al de publiciteit gezocht met een verhaal over een incident waarbij de majoor in 2007 zijn belager had gedood, maar heeft nooit willen zeggen wat hem precies is overkomen. ,,Dat woord krijg ik nog steeds niet uit mijn mond", zei Kroon tegen Jeroen Pauw.

Mishandeld en ontvoerd

Kroon had wel al, maar pas na lange tijd, verklaard dat hij bij een geheime operatie is ontvoerd en mishandeld. In die periode doodde hij zijn belager, maar dat heeft hij lange tijd dus niet gemeld. Defensie legde de melding uiteindelijk voor aan het Openbaar Ministerie, maar dat vond geen bevestiging dan wel redenen om uit te sluiten dat de militair een van zijn gijzelnemers had gedood.


Views

800+

Insight ‘4K Ultra HD TV’: verhalen achter de actiesportersvideo icon
01:01

In samenwerking met Insight TV

19 NOV 2018

Insight ‘4K Ultra HD TV’: verhalen achter de actiesporters

Nederland is sinds september een tv- en onlinezender rijker. Insight TV zendt uit in Ultra HD en dat is mooi voor iedereen die een 4K-televisie in huis heeft. Hoog tijd om Insight TV even voor te stellen.

Met extreem scherp beeld brengt Insight TV actiesporten, lifestyle en entertainment. Belangrijk daarbij: de verhalen achter de mensen. Natuurlijk zie je bijvoorbeeld de actiesporten, maar voor alle levendige verhalen van al die mensen die zich aan die sporten wagen.

Kortingscode voor Metrolezers

Hier zie je Insight TV in één minuut. KPN-klanten vinden de zender onder nummer 38 en anders kun je ook kijken via Insight.tv. Voor Metro-lezers is er een speciale actie ->

Insight TV


Views

900+

Dodental bosbranden Californië loopt op

Voor zover bekend zijn in en rond Paradise 52.000 mensen geëvacueerd en zijn 13.503 huizen verwoest door de bosbrand. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 06:59

Het dodental door de bosbranden bij Paradise in Californië is gestegen naar 83. Na de branden bedreigen nu overstromingen en modderstromen het gebied, waarschuwt sheriff Kory Honea van Butte County.

Aantal vermisten 563

Het aantal vermisten door de bosbranden en de evacuatie is teruggebracht tot 563. Het aantal vermisten stond begin deze week nog op bijna duizend, maar steeds meer mensen op de lijst duiken weer op en enkelen zijn doodverklaard. Voor zover bekend zijn in en rond Paradise 52.000 mensen geëvacueerd en zijn 13.503 huizen verwoest door de bosbrand.


Views

100+

Van den Heuvel blij met beslissing RTL Boulevard

Misdaadjournalist John van den Heuvel tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de bedreiging en bescherming van journalisten. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

John van den Heuvel zei woensdagavond in de uitzending van RTL Boulevard blij te zijn met het besluit van het programma de studio niet te verplaatsen. Van den Heuvel is blij dat RTL „de rug recht houdt.”

De misdaadjournalist, is als expert verbonden aan het programma, en wordt vanwege dreiging uit het criminele milieu zwaar beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

Niet buigen voor criminelen


Views

1k+

Duitse tiener raakt rijbewijs al na 49 minuten kwijt

Duits politiebusje. / AFP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een Duitse tiener had nog maar net zijn rijbewijs in handen, het duurde echter niet lang voor hij het weer kwijtraakte. Nog geen uur na het slagen voor zijn rijexamen reed de tiener 95 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur de maximumsnelheid is.

De tiener was na zijn examen op weg naar huis toen de politie zijn auto controleerde met een lasergun. „Sommige dingen duren voor altijd, andere nog geen uur” schrijft de lokale politie in een bericht.

Proeftijd


Views

1k+

'Hoe werkt een cyberaanval vanuit de ruimte?'

Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Als het aan het CDA ligt moeten Nederlandse cybersoldaten ook in actie kunnen komen bij een cyberaanval uit de ruimte. We hebben het dan niet over een aanval van marsmannetjes of over ufo’s, maar over het verstoren van de signalen van GPS-satellieten. Zo’n hacker-actie kan grote gevolgen hebben. Hoe het precies zit? Metro zocht het voor je uit.

Aanval Finland

De aanleiding voor dit besluit is een NAVO-oefening in de Baltische Zee waarbij het GPS-signaal in Finland werd verstoord. Hierdoor kwam de burgerluchtvaart in het gevaar en konden sommige vluchten niet worden uitgevoerd. Finland beschuldigt Rusland, maar dat land ontkent.


Views

500+

'Als kind in Jemen heb je geen toekomst'

'Als kind in Jemen heb je geen toekomst'

Sinds 2015 zijn 85.000 kinderen onder de vijf jaar omgekomen door de honger. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Sinds het uitbreken van de oorlog in Jemen zijn 85.000 kinderen onder de vijf jaar omgekomen door de honger. Dat concludeert hulporganisatie Save the Children op basis van cijfers van de VN.

Al ruim 3,5 jaar woedt er in Jemen een burgeroorlog. De oorlog is zo groot dat er volgens de VN sprake is van de grootste humanitaire crisis ter wereld. Het conflict is een strijd tussen het Jemenitische regeringsleger aan de ene kant en de Houthi-rebellen, die de oude regering steunen, aan de andere kant. Maar ook Iran en Saoedi-Arabië vechten mee. Saoedi-Arabië met de regeringstroepen, Iran met de Houthi-rebellen.

De toestand in Jemen wordt steeds wanhopiger. Er dreigt een hongersnood van ongekende omvang. Sinds 2015 zijn 85.000 kinderen onder de vijf jaar omgekomen door de honger. Wat gaat er mis?


Views

600+

Scheermesjes gevonden in pot met witte bonen

Een schap met bonen bij de Lidl. / AFP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een man uit Emmen deed een wel heel vreemde ontdekking. Hij kocht bij de Lidl een pot witte bonen in tomatensaus, en ontdekte na het openen twee scheermesjes verstopt tussen de bonen.

Robbie Orsel zei tegenover RTV Drenthe erg geschrokken te zijn van zijn vondst. „Ik wilde de bonen samen met mijn kinderen opeten. Het zweet breekt me uit als ik denk wat er had kunnen gebeuren, want dat hadden we vrijwel zeker niet overleefd.”

Onderzoek afwachten


Views

900+

Studiekeuzestress? Neem een tussenjaar

Studiekeuzestress? Neem een tussenjaar

Fenna: 'Toen voelde stoppen met een opleiding als opgeven'

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Backpacken van Australië tot India of werken bij de Albert Heijn. Het nemen van een tussenjaar is een groeiend fenomeen. Zwaar gestreste studenten die niet weten wat ze met hun leven aan moeten, pakken steeds vaker hun biezen. Niks meteen studeren, want wat moet je studeren als je alles leuk vindt? Of als je juist helemaal niks leuk vindt? De 19-jarige Fenna Raaijmakers behoort tot de groep tussenjaarnemers. Ze liep 20 november een dag mee op de redactie van Metro om te kijken of werken bij een krant iets voor haar is. ,,Als ik vertel dat ik nog bezig ben met een tussenjaar reageren sommige mensen met ‘weet je het nog steeds niet’.

Waar de keuzestress nu tot diep in haar botten is doorgedrongen, was hier vroeger geen sprake van. ,,Ik wilde altijd al iets creatiefs doen. Daarom ben ik de opleiding tot Industrieel Productontwerper gaan doen. Op dat moment dacht ik dat het bij me paste”, vertelt Fenna. Toch viel ze halverwege het eerste jaar uit. De opleiding was namelijk niet wat ze voor ogen had. Ook haar ouders merkten dat ze niet lekker in haar vel zat.

Opgeven


Views

400+

Homoseksuele voetbalsupporters boos op Johan Derksen

Johan Derksen in het decor van het televisieprogramma Veronica Inside. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Dat Johan Derksen een sterke mening heeft wisten we onderhand wel. Zo nam de voetbalkenner ook in zijn programma Veronica Inside geen blad voor de mond toen aan tafel de kwestie van hometolerantie in de voetbalwereld werd besproken.

Reden hiervoor was de brandbrief, geschreven door voetbalsupporters Daan Verhoeven (25) uit Eindhoven en Bowi de Jong (20) uit Alkmaar, aan de KNVB. In deze brief kaart het tweetal aan dat zij van alle voetbalstadions in Nederland een fijnere plek willen maken voor de volgende generatie homoseksuele voetballiefhebbers.

Kijkcijfers


Views

1k+

NASA stelt onderzoek in na wiet roken Musk

Elon Musk. / AFP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie kondigde onlangs aan een veiligheidsonderzoek in te stellen naar SpaceX, het bedrijf van miljonair Elon Musk en Boeing. NASA huurde deze twee bedrijven in om vanaf 2019 astronauten naar het ISS te vervoeren.

Aanleiding voor het onderzoek is het vreemde gedrag van Musk van de afgelopen tijd. Zo rookte de topman van SpaceX en autobedrijf Tesla begin september een joint tijdens de opname van de podcast The Joe Rogan Experience. Ook zou hij volgens de Washington Post een slok hebben genomen van een glas whiskey.

Veiligheid


Views

800+

63 grote evenementen in Rotterdam in 2019

63 grote evenementen in Rotterdam in 2019

Wereldhavendagen. / Anne Reitsma Fotografie

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Rotterdam telt in 2019 63 grote evenementen. De opvallendste nieuwe naam: A Day at the Park, het dancefestival dat vorig jaar in Amsterdam voor het laatst gehouden werd.

Rotterdam Festivals presenteerde de evenementenkalender dinsdagmiddag. De 63 festivals, sportevenementen en grote events als de Wereldhavendagen zijn er niet méér dan dit jaar. Wel kreeg Rotterdam Festivals 97 verzoeken voor een groot festival binnen. 34 daarvan kregen een vriendelijk ‘nee’ als antwoord.

63 grote evenementen in Rotterdam in 2019

Pow!Wow! / Fleur Beerthuis


Views

800+