Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 22 jun 2017 / 15:25 uur

Dagelijks stagemisbruik: psycholoog tot autotechneut

Het Meldpunt Stagemisbruik werd twee jaar geleden opgericht door de vakbond FNV Jong. Bij het meldpunt kunnen stage- en baanzoekenden vacatures aankaarten, waarin stageplekken worden aangeboden, maar al uit de omschrijving kan worden opgemaakt dat het om een volwaardige functie gaat, die op die manier gratis of goedkoop kan worden ingevuld.

Nog altijd komen er haast dagelijks wel een of meerdere meldingen binnen. De voorbije weken waren de Amsterdamse werkgevers Pakhuis de Zwijger en het EYE Filmmuseum aan de beurt om uitgebreid op social media, en daarbuiten, de nodige kritiek te krijgen naar aanleiding van zo’n stagevacature. Dit leverde een extra stroom aan meldingen op.

Dertien meldingen

„Met name Pakhuis de Zwijger is aardig viral gegaan op social media. Daardoor kregen we de voorbije twee weken we wel dertien meldingen. Dat is veel”, vertelt Bastiaan Meijer van FNV Jong aan Metro. „Normaal zijn het er zo’n vijf per week. De richtingen waaruit we meldingen binnenkrijgen zijn heel uiteenlopend, van psychologen tot banen in de autotechniek.”

Zelf onderneemt FNV Jong vervolgens niet direct stappen tegenover de beklaagde werkgevers. „We verzamelen de meldingen vooral en verwijzen de mensen door naar het Ministerie van Sociale Zaken.” Maar dat betekent niet dat er geen resultaten worden geboekt. „Zo hebben we tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer een manifest ondertekend door verschillende jongerenorganisaties van politieke partijen aangeboden, waarin we aangaven dat dit soort werkervaringsplekken niet meer kunnen.”

Hard aangepakt

Ook werden er dankzij de melding via FNV Jong twee Limburgse GGZ-instellingen ‘hard aangepakt’ door de Inspectie sociale zaken en werkgelegenheid. Het leverde naar verluidt 32 banen op. Dat mag misschien wel als de grootste overwinning van het Meldpunt Stagemisbruik tot dusver worden gezien.

De aanwezigheid van het meldpunt werkt twee kanten op zo benadrukt Meijer. „Veel jongeren moeten hun rechten en plichten voor ze aan een stage of werkervaringsplek beginnen, dus het is ook een stukje bewustwording."

Minidocumentaire

In het kader van die bewustwording is FNV Jong steeds actiever op social media bezig met het onderwerp. Vorige week liet het in een filmpje verschillende op hun stage ‘misbruikte’ jongeren aan het woord.

Stagemisbruik is niet OK!

"Nee, ik heb nooit een vergoeding gehad voor deze stage." Is dit voor jou herkenbaar? Kom in actie en meld je bij ons! Samen gaan we stagemisbruik tegen. www.fnvjong.nl

Gepostet von FNV Jong am Donnerstag, 15. Juni 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dagelijks stagemisbruik: psycholoog tot autotechneut
Sluiten