Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 jun 2017 / 17:00 uur

Berlusconi maakt comeback als dierenvriend

Hij is inmiddels 80 jaar oud, onderging een hartoperatie en is veroordeeld voor corruptie. Maar dat weerhoudt Silvio Berlusconi er allemaal niet van om opnieuw een comeback in de politiek te maken. Afgelopen week boekte zijn partij een forse overwinning in de regionale verkiezingen, met een heel nieuw imago: Berlusconi is plotseling een dierenvriend.

In 2013 leek de rol van Berlusconi helemaal uitgespeeld. De schandalen achtervolgden hem – er doken verhalen op over ‘bunga bunga-feestjes’, waarin Berlusconi seks zou hebben gehad met minderjarige meisjes. Hij werd veroordeeld voor corruptie, en uit de senaat gezet. Hij moest bovendien onder het mes, voor een hartoperatie.

Kingmaker

Zijn partij, Forza Italia, zakte weg toen Berlusconi van het toneel verdween. Maar nu is hij weer terug. In de peilingen voor de landelijke verkiezingen, die worden gehouden in 2018, staat Forza Italia weer op zo’n 14 procent van de stemmen. Niet genoeg om de verkiezingen te winnen, maar de partij is waarschijnlijk wel nodig om een coalitie te kunnen vormen. En dus kan de 80-jarige Berlusconi ‘kingmaker’ worden.

„Ik ben weer terug, en dat kun je zien!”, jubelde Berlusconi toen duidelijk werd dat hij in grote gemeenten als Verona en Genua had gewonnen. En inderdaad: Italië heeft hem gezien. Hij gaf in korte tijd 46 tv-interviews. „Een injectie van vertrouwen”, noemde Berlusconi die uitzendingen.

Knuffelen met lammetjes

We zagen daar een andere Berlusconi dan we gewend waren. Ja, hij zat weer in de tuin van de villa die we van de bunga bunga-feestjes kennen. Maar deze keer waren er geen buikdanseressen in de buurt – in plaats daarvan zat er een hond op zijn schoot.

En niet veel later filmde een cameraploeg hoe Berlusconi knuffelde met lammetjes, die van de slacht waren gered. Het is het nieuwe imago van Berlusconi: die van dierenvriend.

https://www.youtube.com/watch?v=AHDRim8EfAw

Erg serieus hoeven we dat nieuwe imago niet te nemen, een Italiaanse politiek analist tegen Politico. „Hij is een acteur, en dit is zijn laatste voorstelling.”

Maar soms schiet Berlusconi toch even uit zijn rol. Toen hem werd gevraagd wat hij vindt van de Amerikaanse president Donald Trump, zei hij resoluut: „Ik vind zijn vrouw leuk.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Berlusconi maakt comeback als dierenvriend
Sluiten