Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 mei 2017 / 13:26 uur

Macron vs. Le Pen: de ontknoping nadert

Een kleine twee maanden geleden keek de halve wereld naar de verkiezingen in Nederland. Het mediacircus is inmiddels een paar honderd kilometer naar het zuiden verplaatst. Zondag kiezen de Fransen namelijk hun nieuwe president: Marine le Pen of Emmanuel Macron. Een van hen mag dan vijf jaar lang Frankrijk als president leiden.

Twee weken terug, op 23 april, vond de eerste stemronde al plaats, waarbij het kaf van het koren werden gescheiden. Destijds kreeg Le Pen (Front National) de meeste stemmen (26,4 procent) een stuk meer dan haar uitdager Macron (21,4 procent). Ondanks die uitslag is de verwachting dat Macron de verkiezingen gaat winnen. Nu de andere kandidaten zijn afgevallen, is de verwachting dat de meesten van hen de leider van En marche! zullen steunen. Minder mensen die in de eerste ronde op een andere kandidaat hebben gestemd, zouden Le Pen als tweede keuze hebben. Naar schatting stemt twee derde van de aanhangers van Jean-Luc Mélenchon en zo’n 58 procent van de supporters van François Fillon straks op Macron. Zij scoorden tijdens de eerste stemronde allebei iets minder dan Macron zelf, maar veel scheelde het niet.

Kruipt naar elkaar toe

Toch wordt het als we de polls mogen geloven een stuk spannender dan gedacht. Werd de winstkans voor Macron vlak voor de eerste stemronde nog op meer dan 65 procent geschat, inmiddels is dat teruggelopen tot 59. In Nederland hebben de verkiezingen al bewezen dat er op de laatste momenten nog veel kan veranderen en de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en het referendum over het blijven in de EU in het Verenigd Koninkrijk hebben zelfs laten zien dat de peilingen er ook naast kunnen zitten.

Woensdagavond deelde Macron nog even een laatste tik uit aan Le Pen. Het finaledebat werd door hem gewonnen, zo vond althans 63 procent van de televisiekijkers en ook de kranten waren op de hand van En marche!. Toch wist Le Pen nog een veeg uit de pan te geven door hem streng aan te spreken op zijn periode als minister van economische zaken.

Aanval van extreemrechts

Desondanks heeft het er alle schijn van de Macron zich zondag zal laten onthalen als de nieuwe president van Frankrijk. Als dat inderdaad gebeurt, dan is de zogenaamde aanval van extreemrechts, waar men het binnen Europa over had, voor de tweede keer afgeslagen. In Nederland moest Geert Wilders immers plaatsnemen achter de VVD. In september volgen de verkiezingen in Duitsland.

Reageer op artikel:
Macron vs. Le Pen: de ontknoping nadert
Sluiten