Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 29 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

Wie gaat de formatie redden van mislukking?

Edith Schippers, de laatste informateur, pleit ervoor om Tjeenk WIllink als haar opvolger aan te stellen. Hij moet verdergaan met de formatie om zo een kabinet te kunnen vormen. Maar hoe zit dat ook alweer en wie is Tjeenk Willink eigenlijk?

Lees ook: De formatie is geklapt en dat is helemaal niet erg

Informateur: wat doet die ook alweer?

Een informateur wordt ook wel verkenner genoemd. Dat is degene die na de verkiezingen de mogelijkheden verkent tot het vormen van een nieuw kabinet van ministers en staatssecretarissen. De informateur gaat in gesprek met de verschillende partijen en brengt dan een advies uit over de mogelijkheden en wensen. De informateur werd vóór 2012 benoemd door het staatshoofd, maar sindsdien door de Tweede Kamer.

Waarom is de formatie nog niet gelukt?

De verkiezingen waren op 15 maart dit jaar: de formatie duurt inmiddels dus al 75 dagen. De eerste onderhandelingen waren tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Deze liepen stuk op onder andere immigratie, waarna er nieuwe gesprekken zijn geweest met onder andere ChristenUnie. Deze partij staat echter tegenover D66 en ook SP heeft bezwaren: deze partij wil niet samen met de VVD en de PvdA vindt dat andere partijen aan de beurt zijn vanwege de grote verkiezingsnederlaag. Zowel VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en Denk hebben aangegeven niet met PVV in een coalitie te willen. PVV is bereid met alle partijen om tafel te gaan. De SP wil niet met VVD een kabinet vormen. De formatie lijkt door deze afwijzingen in een impasse te zijn beland.

Waarom is er een nieuwe informateur nodig?

Schippers heeft deze verkenningsronde afgesloten met een eindverslag. Volgens haar is het beter als er een nieuwe informateur aan het hoofd staat. Zij zegt: “Bij een nieuwe fase voor een nieuwe stap, hoort ook een nieuwe informateur.” De hoop is dat een nieuwe informateur de boel weer vlot kan trekken en nieuwe impulsen kan leveren. Volgens Schippers is Willink daar een goede kandidaat voor.

Lees ook: Vijf vragen over het vormen van de nieuwe regering

Wie is Herman Tjeenk Willink?

Herman Tjeenk Willink (PvdA) is minister van Staat: een eretitel voor staatslieden met grote verdiensten die geen publieke functie meer hebben, maar soms wel worden geraadpleegd voor advies. De PvdA’er is een van de zeven ministers van Staat die nu nog in leven zijn. Hij zit al in de politiek sinds 1987, toen hij lid werd van de Eerste Kamer. Hij is tevens Eerste Kamervoorzitter geweest, vice-president van de Raad van State. Willink is al eerder informateur geweest, in 1994 en in 2010 en hij zou al hebben aangegeven het wel te zien zitten om de formatie door te zetten.

Maar hij is 75!

Willink is wel een van de oudere, zo niet oudste, informateurs: hij is 75 jaar. Geen probleem, juist een pluspunt, vindt Peter van der Heijden, parlementair historicus van de Radboud Universiteit in Nijmegen: „Het is goed dat er zo’n ervaren informateur bij komt. Hij heeft al een paar keer een heel vastzittende formatie weer losgetrokken. Hij heeft laten zien dat het kon. De vorige informateur was toch one of the guys, ook al is ze dan een vrouw. Ze hoort tot de inner circle. Willink is van buitenaf, hij komt zelfs nog een beetje met het gezag van het koningshuis als zogenoemde ‘onderkoning van Nederland’. Ik kon het zelf bijna niet beter bedenken. Ik vind het heel dapper van de Tweede Kamer en een slimme zet ook. Het aardige is dat hij van de PvdA is: die partij wil helemaal niet praten, het is de vraag of ze dat nu ook nog blijven zeggen als hij het vraagt, hij kan misschien wel als enige druk op Asscher zetten. Dat is belangrijk: het is zijn taak om de mensen aan tafel te krijgen, om de blokkades tussen de partijen op te heffen. Als iemand daartoe in staat is, is hij het wel. Dat zou niet gelukt zijn met een jong broekie, die ervaring heeft hij opgebouwd, dat heb je niet op je 25e. Hij weet hoe het werkt, hij kent het klappen van de zweep. En hij is niet de enige topman op een hogere positie: onze nieuwe bondscoach Advocaat is ook al zeventig. Ik schat in ieder geval de kansen van Willink groter in dan die van Advocaat.”

Hoe moet het nu verder?

Lees ook: Metrolezers gunnen GroenLinks een kans in coalitie

De fractievoorzitters hebben voorkeur voor een meerderheidskabinet. Daarvoor zijn minimaal vier partijen nodig en dat lijkt nu niet te lukken. Schippers adviseert deze situatie niet als eindpunt te markeren, maar als een eerste positie om daaruit door te gaan. “Beweging is mogelijk. Het vraagt om een gerichte tussenstap waarin partijen nieuwe bereidheid kunnen vinden om zonder voorwaarden vooraf het onderlinge gesprek aan te gaan. Partijen moeten in de volgende fase samen aan tafel.” Wat Schippers betreft, behoort een minderheidskabinet ook tot de mogelijkheden, als er maar voldoende steun voor in de Kamer is. De bedoeling is nu dat de Tweede Kamer een nieuwe informateur benoemt die de volgende ronde in gaat. Dinsdag wordt er in de Tweede Kamer over het vervolg van de formatie gedebatteerd.

Lees ook: Download de testversie van de Metro-app

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wie gaat de formatie redden van mislukking?
Sluiten