Metro
Metro Nieuws 23 mei 2017 / 06:15 uur

Werkgevers leren te weinig van burn-outs werknemers

Werkgevers leren te weinig van burn-outs van werknemers. De werknemer krijgt wel de hulp die hij nodig heeft, maar aan de werkzaamheden en de omstandigheden in het bedrijf zelf wordt niets veranderd.

Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door Kantar Public. Aan het onderzoek werkten 533 werknemers mee, die allemaal in de afgelopen vijf jaar een burn-out hebben gehad en weer zijn gere-integreerd bij hun werkgever.

https://business.facebook.com/Metro/posts/1355702321144340

Omgaan met stress

Te vaak wordt er alleen naar de werknemer zelf gekeken wanneer hij of zij een burn-out heeft gehad, stelt Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit: “De werknemer krijgt een coach en gaat bijvoorbeeld op cursus mindfulness. Allemaal gericht op het beter omgaan met stress. Terwijl er meestal ook echt iets aan de werkzaamheden en omstandigheden binnen de organisatie zelf moet veranderen om een nieuwe burn-out te voorkomen.”

Zo kan er meer afwisseling in de werkzaamheden aangebracht worden of kan er meer vrijheid gegeven worden in de manier waarop ze hun werk invullen. De leidinggevende speelt dus een belangrijke rol in het omgaan met een burn-out.

‘Incident’

Uit het onderzoek komt naar voren dat slechts 33 procent van de mensen die een burn-out heeft gehad, aangeeft dat hun werkgever heeft geleerd van de situatie. 54 procent is hier niet van overtuigd. Volgens Bakker is dat gebrek aan vertrouwen niet zo gek: “In veel gevallen verandert er namelijk ook maar weinig als mensen eenmaal weer gere-integreerd zijn. Het ontbreekt sommige leidinggevenden nog te veel aan zelfreflectie wanneer iemand uitvalt. Moeten wij onze manier van werken aanpassen? Die vraag stellen werkgevers maar zelden. De burnout wordt vaak onterecht gezien als incident.”

Terugval

Dat er schaamte rondom de burn-out hangt is duidelijk. Maar liefst 1 op de 3 werknemers die re-integreert, bespreekt niet of nauwelijks een eventuele terugval. Terwijl dit risico wel op de loer ligt als er niks verandert. Stress bespreekbaar maken blijft moeilijk. Vaak ligt het ook aan de angst om de eigen functie of positie binnen het bedrijf kwijt te raken.

Weer naar werk: de cijfers

65% zag er tegenop weer aan het werk te gaan
61% is bang tegen dezelfde dingen aan te lopen
53% had het idee dat de leidinggevende de terugkeer na een burn-out niet goed had voorbereid
55% is bang voor een terugval na een burn-out
Bij 29% was de leidinggevende niet aanwezig bij de terugkeer
56% geeft aan dat de leidinggevende zaken niet heeft aangepast om een nieuwe burn-out te voorkomen
56% is na de burn-out geen andere werkzaamheden gaan doen (en is dit ook niet van plan)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Werkgevers leren te weinig van burn-outs werknemers
Sluiten