Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 31 mei 2017 / 15:00 uur

Wereld Anti-tabaksdag: waarom is tabak zo slecht?

De tabaksepidemie is een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid die de wereld ooit heeft gehad. Dat roken niet goed voor je is, dat weten we allemaal, maar waarom is tabak nou zo slecht? Het is woensdag 31 mei Wereld Anti-Tabaksdag en Metro benadrukt de belangrijkste feiten en cijfers over sigaretten en tabak.

Jaarlijks sterven er meer dan 6 miljoen mensen aan de gevolgen van direct tabakgebruik en dan zijn er nog eens 890.000 mensen die door tweedehandse rook overlijden.

In welke landen worden er de meeste sigaretten opgestoken?

Elk jaar worden er 4,5 biljoen sigaretten op de grond of in het water gegooid. Volgens de Telegraph staat Montenegro op nummer 1 van landen waar het meest wordt gerookt, daar worden er op jaarbasis gemiddeld 4.124 sigaretten gerookt per persoon.

1. Montenegro
2. Wit-Rusland
3. Libanon
4. Macedonië
5. Rusland
6. Slovenië
7. België
8. Luxemburg
9. China
10. Bosnië en Herzegovina

Meer gerookt in Europa

In Europa steken jongeren tussen de 15 en 24 jaar steeds vaker een sigaret op. Vorig jaar stak 29 % regelmatig een sigaret op, in 2014 was dat 25%. Meer dan 1 miljard rokers wonen in landen met laag- en middeninkomen. In Nederland is het aandeel rokers onder hoogopgeleiden in Nederland sinds 1989 bijna gehalveerd, bij laagopgeleiden daalde dat een stuk minder, dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Wat zit er in een sigaret?

De plaatjes op sigarettenpakjes zijn niet mis en iedereen weet dat sigaretten troep zijn, omdat er nicotine en teer in zit, maar wist je dat er ook stoffen als verfverdunner en aceton zijn terug te vinden in een sigaret. Er zitten meer dan 4.000 chemicaliën in tabaksrook, waarvan er van 250 bekend is dat ze schadelijk zijn en 50 soorten kunnen kanker veroorzaken.

Rioolgas en verfverdunner

Rioolgas: methaan is een voornaamste component van aardgas en draagt mee aan de opwarming van de aarde.

Toiletreiniger: ammonia, wordt vaak gebruikt in schoonmaakproducten en meststoffen. Ammonia zorgt er onder andere voor dat je verslaafd raakt aan een sigaret.

Rattengif: Arseen, wordt onder andere in rattengif gebruikt en de stof is zowel bijtend als gevaarlijk en veroorzaakt geboorteafwijkingen en kanker.

Verfverdunner: tolueen is een algemeen industrieel oplosmiddel dat verf, rubber, lijm, lakken en ontsmettingsmiddelen kan oplossen.

Aansteker vloeistof: butaangas wordt verkocht als brandstof voor het koken en kamperen en het wordt ook gebruikt in benzine.

Foto: ANP

Nagellakverwijderaar: aceton, is een kleurloze en brandbare vloeistof die gebruikt wordt in kunststoffen, vezels en drugs.

Beryllium: is een chemisch element dat wordt gebruikt in kernwapens. Insecticide, DDT is een van de meest gebruikte synthetische pesticiden. Langdurige blootstelling veroorzaakt hoofdpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid, braken en oncontroleerbare spierbewegingen.

Uitlaatgas: koolmonoxide is een kleurloos gas dat je kan vermoorden. Het wordt gevonden in auto uitlaatgassen en in de productie van bulkchemicaliën.

Batterijen: cadmium is een giftige stof die vaak wordt gebruikt in batterijen en plastic producten.

Tja, misschien toch even drie keer nadenken voordat je dit weekend weer een sigaretje opsteekt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wereld Anti-tabaksdag: waarom is tabak zo slecht?
Sluiten