Els Anker
Els Anker Nieuws 22 mei 2017 / 06:34 uur

We blijven veel voedsel weggooien

Wereldwijd gooien we bijna een derde van het voedsel geproduceerd voor menselijke consumptie weg. Ondanks maatregelen van de overheid is de voedselverspilling sinds 2010 echter met minder dan 1 procent teruggebracht. Dat meldt het onderzoeksprogramma De Monitor zondag.

50 kilo per jaar

Alleen al in Nederland wordt jaarlijks voor enkele miljarden euro’s aan bruikbaar voedsel zo de afvalbak ingegooid: per persoon wordt er ruim vijftig kilo per jaar verspild. Dat maakt ons verreweg de grootste voedselverspiller.

Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt bovendien dat de verspilling van eten ook impact heeft op onze portemonnee: 150 euro per persoon, 4,4 miljard euro in Nederland en 550 miljard euro per jaar. Daarnaast betekent voedselverspilling ook de verspilling van hulpbronnen: een oogst van 28.940 km2 kan worden bespaard met 40 procent minder voedselverspilling in Europa.

Duurzame doelen

De Verenigde Naties (VN) willen wereldwijd de voedselverspilling met 50 procent verminderen in 2030. Dit is 1 van de duurzame doelen van de Sustainable Development Goals die de VN met elkaar hebben afgesproken.

Ook de Europese Unie en de Nederlandse overheid hebben doelen gesteld om de verspilling tegen te gaan. Zo heeft de minister van Landbouw al in 2009 besloten dat de voedselverspilling in 2015 met 20 procent moet zijn verminderd. Ondanks alle goede bedoelingen en inspanningen is dit dus niet gelukt. Sterker nog: de voedselverspilling is in Nederland al die jaren nauwelijks gedaald.

Jongeren

Het Voedingscentrum informeert consumenten hoe zij minder voedsel kunnen verspillen. Bijvoorbeeld door efficiënter voedsel in te kopen en te koken en door het voedsel beter te bewaren.

Volgens het Voedingscentrum staan zuivelproducten verreweg op nummer 1 wat verspilling betreft (992 kilo in een leven), gevolgd door brood (680 kilo), groenten (408 kilo) en fruit (376 kilo).

„De groepen die meer dan gemiddeld verspillen zijn eenpersoonshuishoudens, gezinnen met (jonge) kinderen en jongeren (vooral onder 25 jaar)”, aldus het Voedingscentrum. „Ook mensen met hoge welstand en mensen die werken lijken gemiddeld meer te verspillen.”

Zeven tips om minder voedsel te verspillen

  • Check je voorraad. Zo weet je precies wat je wel en niet in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen.
  • Bewaar je voedsel op een goede manier en op de juiste plek
  • Maak een boodschappenlijstje. Koop precies wat je nodig hebt: dan hoef je minder weg te gooien.
  • Meten = weten. Weeg pasta, rijst en couscous af. Zo voorkom je dat je teveel hebt en voedsel weg moet gooien.
  • Proef, ruik en bekijk een product als je niet goed weet of een bepaald product nog goed is.
  • Als de THT-datum (tenminste houdbaar tot) is verstreken, kun je het in de meeste gevallen best nog consumeren. Sterker nog: volgens de wet mogen levensmiddelen waarvan de THT-datum inmiddels is verstreken, gewoon verkocht worden door winkels.
  • Máár: alleen tot de aangegeven datum garandeert de fabrikant kwaliteit, kleur- en smaakbehoud. Producten die meestal kort te gebruiken zijn, zoals zuivel, vlees en groenten krijgen een TGT-datum mee. Na die datum is het eigenlijk niet verstandig meer het product nog te gebruiken.

Wat doe jij tegen voedselverspilling?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
We blijven veel voedsel weggooien
Sluiten