Foto: ANP / Lex van Lieshout
Likeability of 5

We blijven veel voedsel weggooien

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Foto van 'Els Anker'

22 MEI 2017

Wereldwijd gooien we bijna een derde van het voedsel geproduceerd voor menselijke consumptie weg. Ondanks maatregelen van de overheid is de voedselverspilling sinds 2010 echter met minder dan 1 procent teruggebracht. Dat meldt het onderzoeksprogramma De Monitor zondag.

50 kilo per jaar

Alleen al in Nederland wordt jaarlijks voor enkele miljarden euro’s aan bruikbaar voedsel zo de afvalbak ingegooid: per persoon wordt er ruim vijftig kilo per jaar verspild. Dat maakt ons verreweg de grootste voedselverspiller.

Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt bovendien dat de verspilling van eten ook impact heeft op onze portemonnee: 150 euro per persoon, 4,4 miljard euro in Nederland en 550 miljard euro per jaar. Daarnaast betekent voedselverspilling ook de verspilling van hulpbronnen: een oogst van 28.940 km2 kan worden bespaard met 40 procent minder voedselverspilling in Europa.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Duurzame doelen

De Verenigde Naties (VN) willen wereldwijd de voedselverspilling met 50 procent verminderen in 2030. Dit is 1 van de duurzame doelen van de Sustainable Development Goals die de VN met elkaar hebben afgesproken.

Ook de Europese Unie en de Nederlandse overheid hebben doelen gesteld om de verspilling tegen te gaan. Zo heeft de minister van Landbouw al in 2009 besloten dat de voedselverspilling in 2015 met 20 procent moet zijn verminderd. Ondanks alle goede bedoelingen en inspanningen is dit dus niet gelukt. Sterker nog: de voedselverspilling is in Nederland al die jaren nauwelijks gedaald.

Jongeren

Het Voedingscentrum informeert consumenten hoe zij minder voedsel kunnen verspillen. Bijvoorbeeld door efficiënter voedsel in te kopen en te koken en door het voedsel beter te bewaren.

Volgens het Voedingscentrum staan zuivelproducten verreweg op nummer 1 wat verspilling betreft (992 kilo in een leven), gevolgd door brood (680 kilo), groenten (408 kilo) en fruit (376 kilo).

„De groepen die meer dan gemiddeld verspillen zijn eenpersoonshuishoudens, gezinnen met (jonge) kinderen en jongeren (vooral onder 25 jaar)”, aldus het Voedingscentrum. „Ook mensen met hoge welstand en mensen die werken lijken gemiddeld meer te verspillen.”

Zeven tips om minder voedsel te verspillen

  • Check je voorraad. Zo weet je precies wat je wel en niet in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen.
  • Bewaar je voedsel op een goede manier en op de juiste plek
  • Maak een boodschappenlijstje. Koop precies wat je nodig hebt: dan hoef je minder weg te gooien.
  • Meten = weten. Weeg pasta, rijst en couscous af. Zo voorkom je dat je teveel hebt en voedsel weg moet gooien.
  • Proef, ruik en bekijk een product als je niet goed weet of een bepaald product nog goed is.
  • Als de THT-datum (tenminste houdbaar tot) is verstreken, kun je het in de meeste gevallen best nog consumeren. Sterker nog: volgens de wet mogen levensmiddelen waarvan de THT-datum inmiddels is verstreken, gewoon verkocht worden door winkels.
  • Máár: alleen tot de aangegeven datum garandeert de fabrikant kwaliteit, kleur- en smaakbehoud. Producten die meestal kort te gebruiken zijn, zoals zuivel, vlees en groenten krijgen een TGT-datum mee. Na die datum is het eigenlijk niet verstandig meer het product nog te gebruiken.

Wat doe jij tegen voedselverspilling?


like
user_7096c2754370b9de849e3b2d89061f68cbe863dd_avatar

Views

5

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Schrijver Trump-boek boos om kritiek in College Tour

Schrijver Trump-boek boos om kritiek in College Tour

Schrijver Trump-boek boos om kritiek in College Tour. Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

1 UUR

Een studente neemt in College Tour geen blad voor de mond tegenover de Amerikaanse auteur Michael Wolff die het boek Fire & Fury heeft geschreven. „Schade toebrengen aan iemands reputatie voor de verkoop van een boek is onprofessioneel'', zegt ze kritisch. De schrijver voelt zich zodanig beledigd, dat hij al zijn Nederlandse interviewafspraken cancelt.

Ongegronde beschuldiging

De kritiek slaat op de insinuaties die de schrijver de wereld in geholpen heeft over de Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur van de Verenigde Naties, een affaire zou hebben met president Trump. Hij zei al eerder op Amerikaanse televisie dat hij er zeker van was dat Trump met een van de vrouwen uit het boek het bed had gedeeld. Uit de passages in het boek Fire & Fury werd al snel duidelijk dat hij Haley bedoelde.

De studente die hem aansprak tijdens College Tour noemde het zeer onprofessioneel omdat hij zonder gegronde feiten beschuldigingen doet die de reputatie van de ambassadeur schaden. Wolff reageerde hier fel op en maakte de student belachelijk. Toch gaf hij wel toe dat hij niet zeker wist met wie Trump een affaire had.

Meer kritiek

Zij was niet de enige die de schrijver een kritische vraag wilde voorschotelen. Ook presentator Twan Huys en andere studenten van de studies politicologie en journalistiek ondervroegen hem over zijn omgang met bronnen en de onduidelijke herkomst van gebeurtenissen die Wolff in het boek beschrijft, aldus Het Parool.

De uitzendingen van College Tour wordt maandag 26 februari uitgezonden om 21.00 uur op NPO2.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

32

Nederlander opgepakt met 15.000 xtc-pillen

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:45

Een 37-jarige Nederlander moet het flink benauwd hebben gekregen toen zijn auto in Hamburg werd gecontroleerd: hij was namelijk niet in het bezit van maar één ‘bescheiden’ zakje xtc-pillen, maar had maar liefst 15.000 exemplaren mee. De drugs zouden een waarde van zo'n 150.000 euro hebben.

Argwaan

De man kwam in de penarie toen hij met zijn dochter op weg was naar Hamburg. Iets voorbij Bremen werd de auto gecontroleerd.

De man verklaarde dat hij de DOM wilde bezoeken, een groot volksfeest in de stad. Dat maakte de agenten argwanend. Waarom? Dat feest begint pas over een maand. Bij de stoelen vonden ze vervolgens drie grote zakken met pillen. De Nederlander zit voorlopig vast.


Views

87

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Tivoli schrapt 'racistisch' kinderfeest

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:20

TivoliVredenburg hield vorig jaar nog een kinderfeest met het thema ‘het Wilde Westen’, maar zal dat vanaf heden niet meer doen. Actiegroep De Grauwe Eeuw deed aangifte tegen het muziekcentrum in Utrecht omdat kinderen werden opgeroepen als cowboys en indianen verkleed te komen. „Het is niet verstandig geweest dit thema te kiezen'', zegt directeur Frans Vreeke.

Racistische stereotypering

De actiegroep beschouwt cowboys en indianen als een ‘racistische stereotypering’.  Ze vergeleken het met een feest voor nazi’s en Joden. Cowboys zouden voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Culturen juist stimuleren

Frans Vreeke verklaarde eerder tegenover het AD zich ‘niet aangesproken te voelen’ door De Grauwe Eeuw. Hij stelt: „We willen kinderen helemaal niet indoctrineren. Een thema als inclusiviteit, gelijke rechten en plichten voor iedereen in de cultuur vinden we juist heel belangrijk." In oktober vond in TivoliVredenburg een debat hierover plaats.


lol
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

100+

Deze klok gaat tienduizend jaar lang tikken

Camera videoDeze klok gaat tienduizend jaar lang tikken

De klok is gebouwd in een holle berg. Foto: Videostill.

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 12:00

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van vrijdag.

Klok

Amazonbaas Jeff Bezos heeft een klok gebouwd die tienduizend jaar lang moet werken. Het wordt aangedreven door temperatuurverschillen en is gebouwd in een holle berg.

Paard

Een paard zat vast in hoog water in Indiana, Amerika. Reddingswerkers deden hun uiterste best om het dier te redden.

Viool

Een groep Afrikaanse kinderen komt voor het eerst in aanraking met een viool, en dat vinden ze behoorlijk interessant!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

69

Patricia Paay schakelt advocaat in om sekspop

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 10:22

Patricia Paay is woedend op Johan Vlemmix: de zanger wil van haar een levensechte sekspop maken. Paay zou hier absoluut niet van gediend zijn en wil nu een rechtszaak aanspannen, aldus Shownieuws.

Groot fan

Vlemmix verklaart tegenover Shownieuws “veel respect” voor Patricia te hebben en altijd een “groot fan” van haar te zijn geweest. Waar hij dan ook had verwacht dat de diva “helemaal gelukkig” zou worden van zijn idee, is het tegengestelde waar: ze vindt het plan van Vlemmix te belachelijk voor woorden en wil hem nu aanklagen.

Zakendeal

Johan heeft in ieder geval geen kwaad voor ogen: volgens de entertainer zou Paay zelfs kunnen profiteren van een flinke winstmarge. Als er 100 poppen verkocht zouden worden, zou Patricia immers al 50.000 euro in het laatje krijgen.


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Paassnoep IKEA teruggeroepen door muizen

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:45

Niets zo populair als een gehaktballetje, hotdog óf stel snoepjes van het Zweedse IKEA. Wat betreft het laatste is het nu echter oppassen geblazen: de paasspekjes van dit jaar zouden tijdens de productie mogelijk in aanraking zijn geweest met muizen.

Kosteloos terugbrengen

IKEA roept nu alle 100 gramsverpakkingen Godis påskkyckling paasspek terug. Het gaat om verpakkingen met de houdbaarheidsdatum 23 oktober 2018 en 26 januari 2019. De spekjes in huis gehaald? Dan kun je ze zonder bon terugbrengen naar een van de winkels en het aankoopbedrag terugkrijgen.


Views

31

Extreme kou verwacht in de Alpen. / ANP

Extreme kou verwacht in de Alpen

Pak je extra goed in als je piste opgaat. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 22:54

Wintersporters die naar de Alpen afreizen voor een skivakantie moeten rekening houden met extreme kou. Op sommige plekken kan het wel 20 graden vriezen, en de gevoelstemperatuur kan oplopen tot min 30. Deze koude weersomstandigheden zijn het gevolg van een koude luchtstroom uit Siberië.

Dik aankleden

„Neem bijvoorbeeld Val Thorens in Frankrijk, waar veel Nederlanders naartoe gaan. Daar wordt het dinsdag minimaal min 17 en maximaal min 21. De gevoelstemperatuur kan dan richting min 30 gaan”, zegt een woordvoerder van Weeronline. Volgens hem zijn extra voorzorgsmaatregelen bij dit soort extreme weersomstandigheden nodig. „Bij zulke lage temperaturen moet je wel echt speciale kleding dragen, anders hou je het niet lang vol op de piste.”

De combinatie van après-ski met de 'Russische beer' is helemaal een gevaarlijke, zo waarschuwt het Rode Kruis. „Door het drinken van alcohol ligt onderkoeling sneller op de loer, omdat de bloedvaten verwijden." In zo'n situatie extra dik aankleden dus.

Voorzorgsmaatregelen

Ga je dit weekend met de auto richting een van de wintersportgebieden, dan doe je er dus verstandig aan extra voorzorgsmaatregelen te treffen. Neem met het oog op filegevaar extra dekens mee, en zorg voor voldoende eten en drinken, aldus de hulporganisatie.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+